שתף קטע נבחר

מחיר הפרטיות: השכן בנה גדר - מי צריך לשלם?

בשעה טובה סיימתם לבנות את ביתכם, והחלטתם לבנות גדר בינכם לבין השכן. אבל כשביקשתם ממנו להשתתף בעלויות, הוא סירב וטען שאין לו כל שימוש בה ולכן אינו צריך לשלם עבורה. מה אפשר לעשות, ומה קובע החוק במקרה כזה?

רכשתם מגרש במיטב כספכם ובניתם עליו את בית חלומותיכם. כעת, אתם מעוניינים לבנות חומה או גדר שיחצצו בין המגרש שלכם לשל השכן.

 

 

ברוב תמימותכם, בניתם גדר יפה וריצפתם אותה באבנים משני צדדיה. כשביקשתם מהשכן מן העבר השני להשתתף בהוצאות נתקלתם בסירוב. מה הדין במקרה כזה?

 

בניית חומה או גדר בין חלקות מקרקעין שונות היא פעולה שאין להקל בה ראש, שכן היא טומנת בחובה גורמים רבים, העלולים להשליך הן על סוגיית הבנייה עצמה והן על אופן חלוקת העלויות. המשוואה הזו כוללת את מיקום הגדר, סיבות הבנייה, האם הייתה הסכמה בין הצדדים לבנייתה ועוד.

 

שני חוקים עיקריים עוסקים בנושא: חוק המקרקעין הקובע בסעיף 49 כי קירות, גדרות וכיוצא בזאת הנמצאים בין שני חלקי המקרקעין - ייחשבו כנכסים בבעלות משותפת של בעלי המקרקעין השכנים.

 

עוד קובע החוק כי כל אחד מבעלי המקרקעין רשאי להשתמש בהם למטרה שלשמה הוקמו, וחייב הוא להשתתף בהוצאות הדרושות כדי להחזיקם במצב תקין לפי שיעור שהוסכם ביניהם. במקרה שאין הסכם כזה - עליהם להתחלק בהוצאות האופן שווה, אלא אם כן אופי השימוש בהם היה שונה בצורה מובהקת.

 

משתמש בגדר של השכן? זה יעלה לך

חוק נוסף הינו חוק עשיית עושר ולא במשפט, הקובע כי מי שקיבל שלא על פי זכות שבדין נכס, שירות או טובת הנאה אחרת, שבאו לו מאדם אחר, חייב להשיב למזכה את הזכייה, ואם השבה בעין אינה אפשרית או בלתי סבירה - לשלם לו את שוויה.

 

כלומר: אם אדם בנה חומה בין השטח שלו לשל שכנו, ושכנו תלה עליה עציצים - הרי שהוא עושה בה שימוש ולכן עליו להשתתף בעלויות הקמתה.

 

ומה הדין במקרה שבונים חומה תומכת, שנועדה למנוע הידרדרות אדמה בין שני שטחי מגורים שונים?

 

בית המשפט שהתבקש להכריע בסוגייה כזו לאחרונה קבע כי מאחר שבניית קיר תומך בגבול שבין שתי חלקות המקרקעין השכנות נחוצה לצורך מניעת הידרדרות אדמה וסחף מהווים סכנה בטיחותית - מדובר בהוצאה הנדרשת לאחזקת המקרקעין במצב תקין ולפיכך שני השכנים יצטרכו לשאת בעלויות באופן שווה.

 

לסיכום: על מנת להימנע ממחלוקות עתידיות, מומלץ לסכם מראש ובכתב עם השכן על התחלקות בהוצאת בניית הגדר או הקיר המפריד. בנוסף, יש לבדוק כי הקיר אכן נבנה בגבול המגרש ולקבל על כך את כל האישורים הנדרשים מהוועדה לתכנון ולבנייה.

 

עורך דין אופיר מילר הינו שותף בכיר במשרד עורכי דין מילר ושות'. הכתבה אינה תחליף לייעוץ משפטי אלא כללית בלבד. בכל הליך משפטי או אחר מומלץ לפנות לעו"ד להתייעצות ולהמשך הטיפול.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כדאי להכין הסכם מראש
צילום: index open
מומלצים