שתף קטע נבחר

ישראל והודו יחתמו על הסכם סחר חופשי

ישראל תחתום עם הודו על הסכם שבעקבותיו יהנו ישראלים מפטורים רחבים ממכס על ייבוא של מוצרים מהודו ועל ייצוא למדינת הענק במרבית הענפים. כיום, יש לישראל הסכמי סחר חופשי עם ארה"ב, האיחוד האירופי, ירדן, מצרים ומדינות רבות באמריקה הלטינית. שר האוצר שטייניץ טוען שיחתום על ההסכם בפברואר הקרוב בהודו, ואילו בתמ"ת אומרים כי יידרשו עוד שנתיים עד לחתימה

עולם חדש של הזדמנויות ייפתח בקרוב בפני היזם הישראלי. ישראל תחתום בקרוב על הסכם סחר חופשי עם הודו, כך הודיע היום (ה') שר האוצר יובל שטייניץ בכנס של איגוד התעשייה הקיבוצית בשפיים שבו התארח ונאם.

 

משמעות החתימה על הסכם כזה היא פטורים רחבים ממכס על ייבוא של מוצרים מהודו ועל ייצוא למדינת הענק במרבית הענפים. כיום, יש לישראל הסכמי סחר חופשי עם ארה"ב, האיחוד האירופי, ירדן, מצרים ומדינות רבות באמריקה הלטינית ובמקומות נוספים בעולם.

 

מתי ייחתם ההסכם? תלוי את מי שואלים: שר האוצר הכריז היום כי ההסכם ייחתם ברבעון הראשון של שנת 2011, כנראה במהלך ביקורו בהודו שצפוי להתקיים בפברואר. במשרד התמ"ת, לעומת זאת, פחות אופטימיים, ואומרים כי למרות שבשני הצדדים יש כוונה מוצקה לחתום על ההסכם, המשא ומתן שיוביל לחתימה יארך שנתיים. לאחר חתימת ההסכם, יוענקו הפטורים בהדרגה בתהליך שייקח, לפי הערכות, כשנתיים.

 

ישראל היא אחד המשקים הפתוחים בעולם והמדינה היחידה שיש לה הסכם סחר חופשי גם עם ארה"ב וגם עם האיחוד האירופי. עד כה, נמנעה ישראל מלחתום על הסכם כזה עם הודו וסין, גם בגלל עיכובים מהצד ההודי והסיני וגם מחשש שהסכמים כאלה יציפו את המשק הישראלי הקטן והיקר בסחורה זולה משתי הענקיות המזרחיות. ואולם, בחודשים האחרונים הולך וגדל העניין בקרב התעשיינים בייצוא למזרח הרחוק עקב המשבר הכלכלי שמצמצם את הייצוא למערב והצמיחה הכלכלית המרשימה במזרח.

 

שטייניץ יגיע בפברואר להודו, מלווה במשלחת גדולה של פקידים ותעשיינים והוא מקווה כי במהלך ביקורו הוא יחתום על ההסכם. חתימת הסכם כזה אינה כרוכה באישור הממשלה והכנסת והיא נמצאת בסמכותם של שרי האוצר והתמ"ת. שטייניץ אמר היום כי: "השוק ההודי הענק צופן בחובו אינספור הזדמנויות לחברות ישראליות, שכיום רבות מהן כבר פועלות שם והן יוכלו להרחיב את פעילותן ולצרף אליהן חברות נוספות".

 

ומה לגבי החשש מהצפה של השוק בסחורות זולות? גורמים במשרד האוצר אמרו כי "אכן מדובר בחיסרון של ההסכם, אבל אפשר להתמודד איתו והיתרונות שבסחר חופשי עם שוק כה גדול עולים עליו בהרבה".

 

משק ענק וצומח

באוגוסט האחרון דווח כי הודו זינקה למקום השני בטבלת מדינות היעד של הייצואנים הישראלים. הייצוא להודו ברבעון האחרון עמד על היקף של קרוב למיליארד דולר, עלייה של 102% לעומת המחצית הראשונה של 2009 שבה דורגה הודו במקום השמיני בין עשרת יעדי הייצוא העיקריים.

 

מאז תחילת שנות ה-90 נמצאת כלכלתהודו בתהליך יציב של ליברליזציה וצמיחה. ברבעון השני של 2010 צמח המשק ההודי ב-8.8%, בהשוואה לרבעון המקביל ב-2009, לאחר עלייה של 8.6% ברבעון שקדם לו. קצב הצמיחה השנתי של התמ"ג ההודי ב-2009 היה 7.4% והוא עמד אז על 3.5 טריליון דולר.

 

נכון ל-2009, עומד כוח העבודה בהודו על שיעור של 467 מיליון בני אדם, שמחציתם מועסקים בחקלאות. אוכלוסיית הודו מנתה בסוף 2009 מיליארד ו-173 מיליון נפשות, נתון המציב את הודו כשנייה רק לסין בגודל האוכלוסייה שלה שיותר משני שלישים ממנה, נמצאים בין הגילאים 15 ל-64.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוק ענק. רכבת בהודו
צילום: רויטרס
מומלצים