שתף קטע נבחר

צילום: ויז'ואל פוטוס

ארה"ב קבעה: ישראל מגזימה בהערכות על איראן

מסמכי "ויקיליקס" חושפים כי מרוב הדחיפוּת שניסתה ישראל לשדר, והערכותיה הסותרות לגבי המועד שבו לאיראן יהיה נשק גרעיני, בוושינגטון התייחסו לדבריה בהסתייגות גדולה. שגריר ארה"ב כתב: "אפילו בי-ם הזהירו אותי מההערכות", ודיפלומט אחר קבע: "לא ברור אם הישראלים מאמינים לעצמם". כל הסודות מההדלפה הגדולה בהיסטוריה - בסיקור מיוחד ב-ynet

מאות אלפי המסמכים שפרסם אמש (יום א') אתר ההדלפות "ויקיליקס" חשפו את הלחץ האדיר שהפעילו ישראל וגם מדינות ערב על ארצות הברית לפעול צבאית נגד איראן, אבל כמה מהמסמכים עשויים להסביר גם מדוע וושינגטון נמנעה מכך. לפי המסמכים האלה, בבית הלבן ובמחלקת המדינה האמריקנית היו שהגיעו למסקנה כי ישראל מגזימה בהערכותיה לגבי הגרעין האיראני, וכי יש לקחת אותן בערבון מוגבל.

 

סודות מאמריקה - סיקור מיוחד ב-ynet:

 

במסמכים מתועדים דבריהם של גורמים אמריקנים, ששבו והביעו דאגה מההערכות הישראליות לפיהן איראן מתקרבת לייצור נשק גרעיני. הגורמים האלה הדגישו כי כבר ב-1993 טענה ישראל שלאיראן תהיה פצצת גרעין לכל המאוחר ב-

1998. "עלינו להכיר בכך שתדרוכי המודיעין הישראליים יתמקדו באופן מובן בתסריט הגרוע ביותר, ולכן ככל הנראה לא יתאמו את ההערכות האמריקניות", אמר לפי אחד המסמכים שגריר ארה"ב בישראל דאז, דן קרצר.

 

במברק ששלח קרצר במרס 2005 לוושינגטון, הוא כתב כי "גורמי ממשל ישראלים נתנו הערכות שונות לגבי המועד שבו לדעתם תשיג איראן את היכולת להעשיר אורניום. בפברואר אמר ראש הממשלה, אריאל שרון, למזכירת המדינה כי הוא מאמין שעדיין נותר זמן להפעיל לחץ על איראן, אך חלון ההזדמנויות נסגר מהר. שר הביטחון מופז התריע כי 'איראן נמצאת פחות משנה' מהיעד, ואילו ראש חטיבת המחקר העריך שאיראן תגיע לנקודה הזו בתחילת 2007. בוועדה לאנרגיה אטומית העריכו שאיראן תוכל להעשיר אורניום תוך שישה חודשים מרגע שתקופת ההשעיה תסתיים".


מובארק עם נתניהו. "אם כבר, שארה"ב תפציץ" (צילום: משה מילנר, לע"מ)

 

קרצר הסגיר גם ביקורת ישראלית פנימית על ההערכות: "כמה גורמי ממשל ישראלים הודו באופן לא רשמי שאל ההערכות האלה יש להתייחס בזהירות. ראש המחלקה לעניינים אסטרטגיים במשרד החוץ הישראלי נזכר כי הערכות מ-1993 ניבאו שאיראן תחזיק בפצצת אטום לכל המאוחר ב-1998".

 

אולי לא נוכל לגלות היערכות ישראלית לתקיפה

דיפלומט אמריקני אחר ציין כי "אין זה ברור אם הישראלים אכן מאמינים במה שהם אומרים, או שהם משתמשים בתרחיש הגרוע ביותר כדי לעורר תחושה של דחיפות בארה"ב". באחד המסמכים מתואר כיצד ראש המוסד, מאיר דגן,

אמר לפוליטיקאי אמריקני ש"איראן החליטה להתגרען, ודבר לא יעצור אותה", וכי אף שבין ישראל לארה"ב נתגלעו מחלוקות בניתוח המציאות האיראנית, העובדות עצמן אינן במחלוקת.

 

לפי המסמכים, בארה"ב תפשו את דגן כאיש פסימי בכל הנוגע לאיראן, אך בן שיח מהבית הלבן זיהה אותו כ"אופטימי בצורה מפתיעה" באמצע שנת 2007, בהתייחס להשפעת הסנקציות שגיבש האו"ם נגד איראן.

 

שגרירות ארה"ב בישראל גם דיווחה במסמכים, כי בשיחות פרטיות הודו גורמי ממשל בירושלים כי תקיפה באיראן תהיה משימה קשה בהרבה מתקיפת הכור בעיראק בתחילת שנות ה-80'. השגרירות האמריקנית בתל-אביב הזהירה כי "ייתכן שלא יהיה אפשרי לגלות את ההכנות הישראליות לתקיפה. פעולות הגנה אווירית ישמשו כיסוי כמעט מושלם להגנה אזרחית ולפעולות חיל האוויר לפני כל תקיפה. לנוכח רגישות הנושא וחוסר יכולתה של ממשלת ישראל למנוע הדלפות, כל פקודת תקיפה תישמר צמוד לחזה".


מאיר דגן בוועדת החוץ והביטחון. הפתיע ב-2007 (צילום: גיל יוחנן)

 

המסמכים חושפים גם עד כמה בנות בריתה הערביות של ארה"ב דחפו אותה בעצמן לפעול צבאית נגד איראן. לפי אחד המסמכים, המלך הסעודי "האיץ תכופות בארה"ב לתקוף באיראן, כדי לשים קץ לתוכנית הגרעין שלה". במסמך שעסק בפגישתו של המלך עבדאללה עם הגנרל האמריקני דיוויד פטריוס באפריל 2008, נכתב כי השגריר הסעודי בוושינגטון, עאדל אל-ג'ובייר, אמר לאמריקנים "לכרות את ראש הנחש".

 

הנסיך מאבו דאבי קיווה שישראל תתקוף

גם המצרים לא טמנו ידם בצלחת. לפי מברק של השגריר בתל-אביב ריצ'רד ג'ונס מאפריל 2007, חבר הקונגרס

האמריקני גארי אקרמן נפגש עם נתניהו, באותם ימים יו"ר האופוזיציה, ואמר לו כי בפגישתו יום קודם לכן עם נשיא מצרים, חוסני מובארק, הוא שאל את מובארק איזו מדינה צריכה לדעתו לתקוף את איראן אם יהיה צורך במהלך צבאי כדי למנוע ממנה נשק גרעיני - ישראל או ארה"ב. לפי המברק, מובארק השיב כי אם הדברים מגיעים לידי תקיפה, ארה"ב היא שצריכה לעשות זאת.

 

רוצים לקרוא עוד על הסודות של ארה"ב?

 

לפי המסמכים, גם בכירים בירדן, בבחריין ובאיחוד האמירויות קראו לעצור את תוכנית הגרעין בכל דרך, כולל פעולה צבאית. לפי מסמך משנת 2006, הנסיך של אבו דאבי, מוחמד בן זיאד, הזהיר את האמריקנים מפני נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, ואמר: "אני מאמין שהבחור הזה הולך לקחת אותנו למלחמה, זה עניין של זמן".


הכור האיראני בבושהר. הנסיך היה משוכנע שתהיה תקיפה (צילום: AP)

 

לפי המסמכים, הנסיך אמר אז כי פעולה נגד איראן צריכה להיעשות בתוך שנה לכל היותר. עולה מהם כי הוא היה משוכנע שישראל או ארה"ב יתקפו את אתרי הגרעין של איראן בסופו של דבר, ולא היה מוכן לשמוע כלל על אפשרות

שלא תהיה תקיפה כזו. "מלחמה קונבנציונאלית קרובה עם איראן היא בלי ספק עדיפה יותר מאשר ההשלכות של איראן גרעינית", הוא אמר אז.

 

יצוין כי בין איראן לבין רבות ממדינות ערב שוררים יחסי איבה, או לכל הפחות חשדנות. מדינות במפרץ, ובראשן סעודיה, חוששות שפיתוח נשק גרעיני מצד איראן יאפשר לה להגשים את השאיפות שלה להגמוניה באזור, ואולי אף לפלוש לנסיכויות קטנות במפרץ. למרות התנגדותן לגרעין האיראני, המדינות הללו נוהגות בדרך כלל להביע את דאגתן בדרכים דיפלומטיות, וחשיפת הבקשות של חלקן מארה"ב להפציץ את איראן עשויה להשפיע באופן חמור על יחסיהן עם טהרן.

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתפו יצחק בן-חורין ורועי נחמיאס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר, ידיעות אחרונות
השגריר לשעבר קרצר. "ההערכות לעולם לא יתאמו"
צילום: צביקה טישלר, ידיעות אחרונות
מופז. התריע על איראן: יש פחות משנה
צילום: עידו ארז
מאיר דגן. נתפש כפסימי בנוגע לטהרן
צילום: ירון ברנר
מומלצים