שתף קטע נבחר

הכנסת: "שירותי הבריאות בבי"ס - קטסטרופה"

לפני כעשרה ימים חשף ynet מכתב נזיפה ששלחה חברת "נטלי" לאחות בבית ספר - מכיוון שלא עמדה במכסה של 60 בדיקות להיום. בעקבות הפרסום, התקיים דיון סוער בכנסת על השלכות ההפרטה של שירותי הבריאות בבי"ס. והמסקנה? 7 ועדות שהוקמו כבר בנושא - ודבר לא השתנה

אילו השלכות יש להפרטת שירותי הבריאות לתלמיד בבתי הספר? הכנסת קיימה הבוקר (ג') דיון העוסק במכסת הבדיקות היומיות הנדרשת מאחיות בתי הספר; זאת בעקבות מכתב ששלחה חברת "נטלי" לאחת מהאחיות המועסקות אצלה ונחשף לראשונה ב-ynet. במכתב, ננזפה האחות האחראית על המחוז על כי לא עמדה ביעד של החברה - 60 בדיקות לתלמידים ביום.

  

  

בעקבות הפרשה, דרשו חברות הכנסת שלי יחימוביץ', רחל אדטו ואורלי לוי לקיים דיון בנושא המכסות בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת. ח"כ אדטו פתחה את הדיון ואמרה כי "השאלה המרכזית העולה כאן היא באחריות מי נמצאת בריאות ילדנו, האם משרד הבריאות מנער מעצמו את האחריות בהפרטת הטיפול והעברתו לידי חברה פרטית למטרות רווח או שמא משרד הבריאות הוא האחראי הבלעדי לבריאות התלמידים". עוד אמרה כי "חשיפת המכתב עליו נסוב הדיון של היום מוכיח את חוסר ההבנה הבסיסית של חברת נטלי בכל האמור בטיפול רפואי בתלמידים וממחיש את הסכנה הכרוכה במתן שירות רפואי לתלמיד על ידי חברה שמטרתה למקסם רווחים".

 

"הילדים הם אלה המשלמים את המחיר"

בדיון בוועדה הוצגה עמדת משרד הבריאות, לפיה אין מקום להחזיר את כל שירות אחיות בתי הספר לידי המדינה. לדברי פרופ' איתמר גרוטו, ראשי שירותי הבריאות לציבור, "ניתן לשקול להעביר את הפונקציות "הטכניות" כמו חיסונים אל מחוץ לבתי הספר לטיפות החלב, כאשר לגבי נושאים כמו חינוך ובריאות ואיתור אלימות יהיה איש מקצוע שהוא חלק מצוות בית הספר". הוא ציין כי הנושא נבחן בימים אלו בוועדה מקצועית.  

 

ד"ר יצחק קדמן תקף ואמר: "נערך פה ניסוי המוני על למעלה ממיליון תלמידים, כבר שילמנו מחיר כבד, שבע וועדות קודמות גיבשו החלטה שצריך להחזיר את השירות למדינה. אפשר וצריך להחזיר את הגלגל אחורנית". 

 

חברות הכנסת שלי יחימוביץ ורחל אדטו, שתיים מיוזמות הדיון היום, אמרו כי יובילו מהלך לפיו הטיפול הרפואי בתלמיד יחזור לידי משרד הבריאות. 

  

יריב לרנר, מנכ"ל חברת נטלי אמר: "הסטנדרטים שנדרשו במכתב היו סטנדרטים סבירים שמאזנים בין איכות לכמות. ראוי שהמכתב היה נכתב אחרת".

 

ההסתדרות הרפואית הציגה בדיון את עמדתה לפיה שירותי הבריאות לתלמיד ושירותי הרפואה המונעת צריכים להינתן במישרין על ידי המדינה. בין היתר יציגו חישוב כלכלי שממנו עולה שכדי לתת שירותים מספקים לתלמידים יש צורך לתקצב את השירות בסכום של 167.8 מיליון שקלים למתן שירותים לכיתות א'-ט' בלבד, כאשר הצעתה של הזוכרה במכרז, חברת "נטלי" היתה כ-80 מיליון שקלים - סכום הנמוך פי שניים.

 

"את הפער משלמים יום יום ילדינו, באמצעות קיצוץ שירותים, שיטות עבודה של 'סרט נע' ומתן טיפול רפואי לא בסטנדרטים הראויים", אומרים בהסתדרות הרפואית ל-ynet, "אל לנו להמתין לדו"חות הביקורת אשר יגיעו הפעם מחברת 'נטלי' וממצאיהם בוודאי יזכירו את דו"חות הבקרה שנערכו בשנה שעברה ולפני שנתיים. בריאותם של ילדינו אינה ניתנת להפרטה ושירות חשוב זה צריך לחזור למשרד הבריאות" 

 

רופאים לזכויות אדם, האגודה לזכויות האזרח וארגון ההורים הארצי, קראו היום למשרד הבריאות לחזור בו ממהלך ההפרטה ולהחזיר את השירות לידי המדינה: "על משרד הבריאות להפסיק לאלתר את דרדור השירות והפיכתו לאובייקט ניסוי בהפרטה", אמרו, "הארגונים מברכים על עמדת חברי הכנסת אשר כאיש אחד התריעו נגד מהלך ההפרטה רב השנים ונגד התפיסות המניעות אותו.

 

 "אנשי המקצוע במשרד הבריאות ממשיכים להציע הצעות חלופיות ולהקים וועדות. במקום זה, מנהיגי המשרד צריכים לקום ולדרוש מן הממשלה וממשרד האוצר להפסיק לאלתר את ההפרטה אשר מסכנת ופוגעת בפועל בזכות כל תלמידי ישראל לבריאות מיטבית".

 

גלגולו של מכתב נזיפה

הפרשה החלה במכתב ששלח ראובן דיכטר, מנהל חטיבת חינוך וההדרכה ב"נטלי" לאחת האחיות האזוריות, שלא עמדה לדבריו ביעדים של החברה - לפיהם על כל אחות לקיים בדיקות ראייה, שמיעה או הערכת גדילה ל-60 תלמידים ביום. המשמעות היא כי לכל תלמיד יוקצבו ארבע דקות או אף פחות לצורך מתן הסבר, פתיחת תיק, עריכת הבדיקה, תיעוד הבדיקה ומסירת תוצאותיה להורי התלמיד. 

 

במכתב כתב דיכטר: "למרות שלפני שבוע הוצאו הנחיות מפורשות בכל הקשור להיקפי בדיקות הסינון השונות, שעל כל אחות לבצע (60 פעולות ביום) בחרת שלא לפעול באופן מלא... ובפועל רק חלק קטן מהאחות עומדות במטלות הנדרשות. ראוי לציין שיש מספר אחיות שאף מצליחות להגיע מעבר לכך". עוד כתב: "אראה בך באופן אישי אחראית למצב בו האזור אשר תחת אחריותך לא יעמוד במכסות הנ"ל". עוד ציין כי האחות גרמה ל"נזקים רבים וכבדים" לארגון כולו בכך שבדקה פחות תלמידים מהמכסה הנקובה.

 

בבירור שקיים משרד הבריאות בשבוע שעבר, בעקבות חשיפה המקרה, הבהיר משרד

הבריאות כי "לאחר צפייה במכתב, המשרד מציין כי הוא מתנגד נחרצות לסגנון ולנוסח במכתב". מנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר רוני גמזו, אף ציין כי הוא רואה בחומרה את אופן ההתבטאות, כפי שבא לידי ביטוי במכתב. ב"נטלי" הודו שמוטב לו המכתב היה מנוסח "מעט שונה", אך מסרו כי הסטנדרטים שנקבעו בו אינם מופרזים: "המכתב שנשלח כלל לא נשלח לאחות בית הספר אלא לאחראית אזורית, לאחר שהאזור לא עמד ביעדים שהוצבו לו. כל היעדים והדרישות נעשו תוך בדיקת הסטנדרטים שניתן לעמוד בהם ותוך התחשבות בתלמידים ובאחיות".


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איך ההפרטה משפיעה על האחיות?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים