שתף קטע נבחר

3 נפגעי מעכבי הבערה שוחררו לבתיהם

הפצועים שהגיעו לבי"ח "כרמל" הבוקר, לאחר שנפגעו מהחומרים מעכבי הבעירה שמפזרים מטוסי הכיבוי, שוחררו הביתה. למרות שהחומר מסוכן, רק היום הוציא משרד הבריאות אזהרה לתושבים. מש' הבריאות: "ביקשנו מהתושבים להישאר בבתים כבר מיום ה'"

חדשות טובות מהכרמל: מבית החולים "כרמל" בחיפה שוחררו שלושת האנשים, שני כבאים ואזרח - שנפגעו כתוצאה מחשיפה לחומר מעכב הבעירה, הנקרא "fire trol". כולם הוגדרו כפצועים קל עד בינוני וטופלו בחדר המיון ובמחלקת העיניים של בית החולים כרמל. ברם, פציעתם העלתה תהיה שנותרת: אף שחומרים מעכבי בעירה מפוזרים מעל שטחי הכרמל כבר שלושה ימים, רק הבוקר הוציא משרד הבריאות הנחיות זהירות כנגד החומרים, המכילים גם אלומיניום פוספט.

 

הסיבה להעברת ההנחיות רק הבוקר, לטענת משרד הבריאות, היא שכבר ביום ה' ביקשו מהתושבים שלא לצאת מהבתים - כך שההנחיה לא שונתה מהותית. יש לציין כי גם מד"א הוציא אזהרה הבוקר, בזו הלשון: "חומרי מעכבי הבעה גורמים לגירוי חריף בעור ודרכי הנשימה. במקרה שהעור נחשף, יש לגרד אותו לשטוף מיידית במים. במידה שהחומר גורם לקוצר נשימה יש לפנות למד"א בטל' 101 ולהתפנות לחדר המיון לקבלת טיפול". מד"א גם מזכיר לאוכלוסיות בסיכון כמו סובלים מבעיות נשימה, נשים בהריון, ילדים וקשישים להישאר בבתים.


חלק מהנפגעים בבית החולים, היום (צילום: בי"ח כרמל)

 

מעכבי הבעירה: עלולים לגרום לתגובה אלרגית

בחומרים מעכבי הבעירה בהם משתמשים כוחות הכיבוי ישנו חומר מסוג אלומניום פוספט. חומר זה, עם כניסתו לדרכי הנשימה, גורם לתגובה אלרגית, גירוי, קוצר נשמה, שיעול ולעתים גם כאבים בחזה.

 

"מדובר בחומר כימי רעיל", מסביר מנהל חדר המיון בבית חולים "כרמל" ד"ר דניאל בן דב, "הוא אמנם מעכב את הבעירה אבל פוגע באנשים כשהם לא מוגנים. הוא גורם לגירוי ופוגע בריריות ובדרכי הנשימה של הנחשפים אליו. האזהרה חמורה במיוחד אצל אלה הסובלים מבעיות בדרכי הנשימה, נשים בהריון ואנשים עם בעית לב".

 

ד"ר בן דב מזהיר מפני החומר לא רק את התושבים וכוחות ההצלה והכיבוי, אלא גם את הסקרנים המגיעים לאזור השריפה. "לחומר ישנן השפעות מיידיות על הגוף ויתכנו גם השפעות מאוחרות יותר ולכן מומלץ לסגור חלונות ולא להתקרב לאיזורים בהם מפוזר החומר". 


"גורם לגירוי ופוגע בריריות". מטפלים בנפגעים (צילום: דוברות בי"ח)

 

ההמלצה: להסתגר בבתים

כאמור, הבוקר הוציא משרד הבריאות הנחיות לתושבים המתגוררים ביישובים הסמוכים לשריפה.

בין היתר ממליץ המשרד לרחוץ היטב את כל הגוף בכל מגע עם החומר ובכל מקרה של הופעת תסמינים כגון שיעול, קוצר נשימה וכאבים בחזה. עוד מבקשים במשרד הבריאות מהתושבים באיזור הריסוס להסתגר בבתיהם ולמנוע מילדיהם לשחק במשטחים עליהם פוזר חומר בעירה.

 

בתגובה לשאלת ynet מדוע הועברו ההנחיות לתושבים רק הבוקר, לאחר שלושה ימים בהם נעשה שימוש בחומר המסוכן, מסר משרד הבריאות כי "לצוותי הכיבוי בשטח הגיעה ההנחיה ביום ו' דרך הגורמים בשטח. מבחינת ההנחיות לציבור, כבר מיום ה' משרד הבריאות ביקש מהציבור המתגורר בסמוך להישאר בבתים, ולכן לא מדובר בשינוי מהותי בהנחיות".

 

- ד"ר איתמר גרוטו, ראש שרותי בריאות הציבור במשרד הבריאות,  החומר הרעיל מפוזר כבר 3 ימים, מדוע נזכרתם רק עכשיו? 

ד"ר גרוטו: "החומר עצמו הוא זניח, הסכנה המרכזית היא החשיפה לעשן וממנה הזהרנו כבר מתחילת השריפה".

  

- בכל זאת, החומר עלול לגרום לקוצר נשימה, לצריבה בעיניים, לכאבים בחזה. 

ד"ר גרוטו: "הצוותים בשטח הונחו להתמגן כבר בתחילת האירועים. מעבר לכך, תופעות הלוואי של חומר מעכב הבעירה הן אקוטיות וחולפות. כאמור, תשומת הלב העיקרית צריכה להיות לפגיעות שאיפת העשן וממנו צריך להיזהר ולצמצם חשיפה ככל האפשר.

 

יש לציין כי הבעיה היא לא רק החומר מעכב הבעירה, שכן רמת זיהום האוויר באיזור רכס הכרמל כבדה. בעירת עצים יוצרת חלקיקים זעירים בעשן העלולים להיספג בדרכי הנשימה ולהישאר שם משך שבועות עד חודשים, ולגרום לתגובות אלרגיות, קשיי נשימה, התקפי אסתמה ולעתים גם דלקות ריאות.

 

- ד"ר גרוטו, האם יש הנחיות לתושבי הסביבה שחשופים לזיהום האוויר הכבד ששורר במקום? 

"אנחנו מבצעים הערכות מצב מול המשרד להגנת הסביבה, הוחלט כרגע שאין צורך לנקוט בצעדים מיוחדים. אנחנו עוקבים אחר החלקיקים שנשארו באוויר, ובודקים אלו מתוכם נשאפים ועל פי הערכות המצב שנעשה, נדע להזהיר את הציבור בהתאם".

 

ההמלצות לתושבי הכרמל והסביבה: 

  • סיגרו חלונות בבית וברכב
  • הימנעו מפעילות גופנית בחוץ
  • אם אתם יוצאים החוצה, לבשו מסיכה
  • אם נחשפתם לחומר מעכב השריפה (בצבע אדום), שטפו מיד את המקום במים זורמים. אם חשתם צריבה בעיניים, גירוי בגרון או קוצר נשימה פנו לרופא.
  • מנעו מילדים לשחק בחוץ בימים הקרובים באיזורי האסון. 


 

סייעה בהכנת הכתבה: מיטל יסעור בית-אור
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מטוס הכיבוי סופרטאנקר מעל עין הוד
צילום: AFP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים