שתף קטע נבחר

מהפיכת כרום OS: ראש בענן, והיכן הרגליים?

גוגל השיקה אמש מערכת הפעלה שפועלת כולה ברשת. מה מחכה לנו מעבר לפינה? צניחה במחירי המחשבים, חגיגת שדרוגים בחינם ויום אבל במיקרוסופט - או שיעבוד מלא וסופי לגוגל ולמפרסמים? ספוילר: גם וגם

אתמול בערב עלו בכירים בגוגל על במה במטה החברה, והשיקו את כרום OS - מערכת הפעלה חדשה, שפועלת כולה ברשת. כל שירותי גוגל מסונכרנים איתה, והיא סופר מהירה, סופר פשוטה וסופר ידידותית. מה יש בה, במערכת ההפעלה העננית, שגורם לחובבי טכנולוגיה לקפוץ מאושר, לחרדים לפרטיותם להתכווץ באימה, ולבכירים במיקרוסופט לרוקן דליים של גלידה מול שידורים חוזרים של "איך פגשתי את אמא"?

 

אורזים את המחשב, ועוברים לדפדפן

מהפיכות בעולם המחשוב לא מתרחשות בצורה נקודתית, אלא מתגלגלות במשך תקופות ארוכות. גם קונספט מחשוב הענן לא נולד אתמול, על הבמה של גוגל. החידוש הוא בשידוך לחומרה הנכונה - הבאתו לצרכן בעטיפה קטנה, ניידת וחביבה: נטבוק.

 

ההיגיון שמאחורי מערכת ההפעלה החדשה הוא פשוט ומבריק: משתמשי נטבוקים מבלים את רוב זמנם על המחשב בגלישה ברשת.

 

מבחינת גוגל, אין שום סיבה שתצאו מהדפדפן. מה יש לכם לחפש מחוץ לאינטרנט? היום אפשר למצוא גרסאות רשת גם לתוכנות כבדות יחסית - אפילו כאלה שנועדו לעריכת וידאו ותמונות. עקרונית, רוב משתמשי הנטבוקים לא באמת צריכים מערכת הפעלה כבדה, כמו חלונות 7 למשל.

 

כרום OS יכולה להציג חוויית מחשוב מאוד נגישה וידידותית. שולחן העבודה שלה נראה כמו שילוב בין אנדרואיד לדפדפן הכרום, עם אייקונים גדולים ושורת חיפוש מובנית. בגלל שכל היישומים במערכת הם מקוונים, לא תמצאו בכרום OS חלונות מורכבים לניהול התקנים, תת-תפריטים סבוכים, בקרות שונות או הורדת עדכונים.

 


שולחן העבודה בכרום OS

 

המערכת החדשה פועלת כולה אונליין, והיא מסונכרנת בצורה מושלמת אל כל השירותים המקוונים של החברה. במקום חבילת Office תוכלו להשתמש בגוגל Docs לבניית ושיתוף מסמכים, בגוגל Calander לניהול לו"ז, בג'ימייל בתור שירות דואר ועוד. כרום OS באמת מסוגלת להחליף את מערכות ההפעלה שאנחנו מכירים, לפחות ברמה הבסיסית.

 

 

בגלל שכרום OS משתמשת בשרתי גוגל (ובזיכרון המטמון של המחשב שלכם, כשאינכם מחוברים לאינטרנט), תוכלו להתחבר אל היוזר הקבוע שלכם מכל מחשב בו היא מותקנת. 

 

זוכרים כמה מעצבן להתקין מחדש את כל התוכנות ולהעביר את התמונות והמסמכים ממחשב ישן אל מחשב חדש שקניתם? במחשבי כרום OS זה לא יקרה: יש לכם יוזר קבוע, שתוכלו לפתוח מחדש על כל מחשב - ולקבל גישה לכל החומרים ששמרתם על שרתי גוגל - תמונות בפיקאסה, מסמכים ב-Docs וכן הלאה. 

 

מה זה אומר? חסל סדר חיפוש אחר האתרים המועדפים שלכם עבור המחשב בעבודה, או תירוצים כמו "אה..השארתי את המצגת על המחשב בבית". אבל מה שמייחד את כרום הוא הרבה מעבר לשיפור בחוויית השימוש: מערכת ההפעלה החדשה עשויה לשנות לגמרי את שוק המחשוב.

  

הדגמת גוגל כרום OS על מחשב נייד

 

 

מהפיכת הכרום: זול יותר, קל יותר, מהיר יותר

ההשפעה הראשונה של כרום OS על השוק היא במחירי המחשבים. נטבוק ממוצע עולה בישראל 2,200 שקלים. תחשבו כמה זול יותר הוא יהיה, אם היצרן לא יצטרך לרכוש ולהתקין עליו מערכת הפעלה של מיקרוסופט.

 

מחשבי כרום OS ייוצרו על ידי סמסונג ואייסר, שהנטבוקים שלהן זולים יחסית גם היום. יש להניח שחברות נוספות ישמחו להוזיל עלויות ייצור והפצה על ידי מעבר ממיקרוסופט לגוגל.

 


תמונת מקלדת מחשב כרום OS שהודלפה. התמונה באדיבות Engadget

 

יתכן שכרום OS תוכל לפעול בצורה חלקה גם על מחשבים מבוססי ARM. מעבדים אלה הם פשוטים וזולים בהרבה ממעבדי נטבוקים סטנדרטיים, ויוכלו לשנות לחלוטין את הקטגוריה. מעבד ARM לא צריך מערכי קירור מורכבים, ויאפשר פיתוח מחשבים דקים וקלים שפועלים במשך עשרות שעות. בינתיים, גוגל משתפת פעולה עם אינטל בנוגע לכרום OS, כך שהזיווג שלה עם מעבדי ARM מוטל בספק.

 


מחשב תוכנית הפיילוט של גוגל

 

עוד השפעה אפשרית של כרום OS היא על הרגלי רכישת המחשבים שלכם. כל כמה זמן צריך לקנות לפטופ חדש? שלוש שנים? ארבע? תחשבו על מערכת הפעלה שמתעדכנת מהרשת מעצמה, וצורכת כוח עיבוד אפסי. אם תתקינו אותה על לפטופ ישן יחסית, לא תצטרכו לקנות אחד חדש.

 

כרום OS צפויה להתעדכן אוטומטית, להוריד תיקונים לבאגים ולהשתפר עם הזמן. תיאורטית, מחשבי כרום OS קשישים ישתפרו אף הם, ולא יחלשו.

 

ניתן לראות שמערכת ההפעלה החדשה עשויה לחולל שינויים מבורכים במחשוב הנייד. איפה המילכוד? זו מערכת הפעלה של גוגל.

 

כל התכנים שתיצרו בכרום OS מתקיימים ברשת, ונשמרים בשרתי החברה. למי שלא זוכר, מדובר בחברה שבנתה אימפריית אינטרנט מלשדך בין חברות פרסום, ובין המשתמשים שלה. מנכ"ל גוגל, אריק שמידט, רוצה שתעלו לרשת כמה שיותר מעצמכם. אחרת, איך ימכור אתכם למפרסמים?

 

מלכודת הכרום: אתם שייכים לגוגל

לגוגל יש גישה לתוצאות החיפוש שלכם. החברה מסייעת למפרסמים למקד את המודעות שלהם על פי הרגלי הגלישה של המשתמשים - וזהו מקור הרווח העיקרי שלה.

 

לחברה יש גישה לכל מייל שלכם, לכל מסמך שפתחתם ב-Docs, לרשימות הצפיה שלכם ביוטיוב, והיא גם יודעת בדיוק מתי החלטתם להרחיב את אופקיכם הפורנוגרפיים, והיכן.

 

בשנה האחרונה גוגל חטפה על הראש מרגולטורים בעולם - בעקבות פרשת Street View, ניידות הצילום שאספו תעבורת רשת (קבצים, מיילים וכ"ו) מרשתות WiFi פתוחות. לפני כן ננזפה גוגל על עצם העובדה שהעלתה לשירות Street View תמונות מביכות או גרוטסקיות של אנשים, ואף נקנסה על שחשפה את אנשי הקשר שלכם עם השקת גוגל Buzz.

 

שמידט ואנשיו אינם טפשים: ברור להם שהציבור מודע לפרטיותו יותר מבשנים קודמות, ושאנשים מסתכלים על גוגל בעין חשדנית. ולכן, יש להניח שביצרה את שרתיה מפני פריצות. אבל מה יהיה אם גוגל פשוט תיתן למישהו את המפתחות למחשב שלכם?

 

אתאר לכם תרחיש דימיוני לחלוטין: ממשלת סין פונה לגוגל, ומבקשת גישה מלאה למחשבי הכרום OS של צ'ונג פינג ופונג צ'ינג, שני מתנגדי משטר שהמצאתי.

 

אפשרות ראשונה: גוגל לא תרצה להסתבך שוב עם ממשלת סין ולהסתכן בלאבד שוק של מאות מיליוני משתמשים, ומאפשרת לסין גישה. פינג וצי'נג נעלמים באופן מסתורי. אפשרות שניה: גוגל מסרבת, וסין מפעילה האקרים כדי לחדור למחשבי המבוקשים. גוגל כועסת על סין, מה שלא מונע מפינג וצ'ינג להעלם באופן מסתורי גם הפעם.

 

עקרונית, גופים ממשלתיים יכולים להפעיל לחץ על גוגל, להצר את צעדיה ואולי אפילו לקבל גישה לחשבונות שלכם או לפרוץ אליהם. בעיה אחרת היא המפרסמים, שניזונים מהמידע שגוגל מעבירה להם, ועתה יהיה להם מקור פוטנציאלי חדש - מערכת ההפעלה שלכם.

 

 

השאלה היא אם זה מפריע לכם, ובאיזו מידה. השיטה של הצגת שירותים מקוונים בחינם, תמורת שימוש במידע עליכם כדי למכור פרסומות לא נשמעת כמו עיסקה רעה. הרי רובכם לא קונים משהו רק משום שהוא הופיע בתוצאות החיפוש שלכם, או בתור באנר, נכון?

 

מערכת תלויית אינטרנט - אליה וקוץ בה

מי שנושא הפרטיות לא מדאיג אותו, צריך לזכור שלמערכת הפעלה מבוססת ענן יש עוד כמה חסרונות. למשל, גם אם כרום OS תיקח רק קילובייט של זיכרון ותוכל לפעול גם על מעבד של מחשבון כיס – מהירות הפעולה שלה תלויה באיכות החיבור. 

 


 

נכון להיום, עדיין אין חיבורי WiFi מהירים, זולים ואמינים בכל מקום בישראל. תחשבו כמה מתסכל ומעייף יהיה לבנות מצגת או לערוך תמונות בתוכנה שפועלת על חיבור של 750 קילוביט. מאפיין מעצבן במיוחד בחיבורי הרשת בישראל הוא מהירות העלאה נמוכה במיוחד.

 

בעוד ספקיות התשתית מתפארות בחיבורים מהירים להורדה, שמגיעים לחמישים ומאה מגביט, כולן סבורות שהצרכן הישראלי מוכן להמתין בסבלנות עד שהתמונות והקבצים שלו יסיימו לעלות לרשת.

 

אם צרכני קצבי ההעלאה הגבוהים היו בעיקר גיימרים ומשתפי קבצים, הרי שבעידן כרום OS כולנו נצטרף אליהם. תשתית האינטרנט בישראל עדיין נשענת על חיבורי ADSL. למי שלא מכיר, ה-A פירושה א-סימטרי, חיבור שההורדה בו מהירה פי כמה מההעלאה. כדי שכרום OS תוכל לפעול בצורה חלקה כפי שגוגל מבטיחה, הספקיות ייאלצו לערוך מקצה שדרוג לתשתית, דבר שאין להן כרגע אינטרס לעשות, ולא ברור כמה זמן ימשך וכמה יעלה לנו.

 

עוד שאלה מטרידה היא שאלת התאימות: יש אתרים ושירותי רשת בישראל שעובדים רק על דפדפני אקספלורר של מיקרוסופט. 

 

למיקרוסופט יש מה לפחד?

גוגל כבר ביצעה את הצעד הראשון ויצרה באז וציפיה בקרב המשתמשים, סגרה עסקאות עם שתי חברות מחשבים גדולות. אבל יש מספיק חברות מחשבים לכולם - ולמיקרוסופט יש עוד סיכוי להדביק את גוגל בתחום זה.

 

בנוסף, חשוב לזכור שכמעט כל הנטבוקים שנמכרים היום מבוססים על חלונות 7, ורוב המשתמשים בעולם הורגלו למערכות ההפעלה של מיקרוסופט. לא קל להיפטר מהרגלים ישנים, ומשתמשים רבים יהיו מוכנים לשלם קצת יותר בשביל לקבל מחשב חדש בלי שיצטרכו ללמוד את מערכת ההפעלה שלו. אז בעצם, למיקרוסופט אין מה לדאוג בנושא הנטבוקים, בינתיים.

 

הבעיה של מיקרוסופט היא בקטגוריית מחשבי הלוח. סמסונג, טושיבה, Dell ואסוס בחרו באנדרואיד עבור הטאבלטים שלהם. HP ו- RIM פיתחו מערכות הפעלה משלהן. מבדיקה שבוצעה בערוץ המחשבים, חלונות 7 התגלתה כמערכת הפעלה מסורבלת ולא נוחה למחשבי לוח.

 

זה מה שמטריד את ענקית התוכנה: הנסיקה הצפויה בשוק הטאבלט, והידיעה שלפחות כרגע אין לה בו דריסת רגל ממשית. אם מיקרוסופט תהיה זריזה ותשיק מערכת מתחרה (עליה היא עובדת מזה זמן מה) בחצי השנה הקרובה, תוכל החברה לצמצם נזקים בשווקים שאליהם תפלוש כרום OS.

 

סיכום: אין מתנות חינם

בסופו של דבר, אין מתנות חינם ואין מערכות חינם - כרום OS היא סנונית ראשונה ומבטיחה, אבל לא חפה מבעיות. מחשבים שיתבססו עליה יופיעו על המדפים בחצי הראשון של 2011, ואת הראשונים בהם אנחנו נפגוש כנראה, בתערוכת CES שבתחילתה. מי שסומך על החברה או לא מוטרד מענייני פרטיות, יכול למצוא בית בעולם המקוון החדש של גוגל.

 

האמריקאי הממוצע, למשל, מאוד אוהב מערכות הפעלה בהן הכל מסודר, פשוט ונמצא במקום אחד: זו הסיבה לעליה התלולה במכירות מחשבי אפל בצפון אמריקה. בשלב זה חסר לגוגל רק רכיב מרכזי אחד כדי להקים מערכת אקולוגית מקוונת למשתמשי כרום OS: שירות להאזנה, ארגון והורדת מוזיקה, שיקביל לאייטונס. יתכן שהשירות ישולב בעתיד בחנות הכרום, שהושקה אף היא אתמול.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מערכת הפעלה בדפדפן: טוב או רע?
מומלצים