שתף קטע נבחר
צילום: index open

בית השמש העולה: ביקור בבית ירוק

בני זוג מאיזור המרכז שילבו בביתם מערכות סולריות לחימום ולקירור והתאימו אותו לאירוח בני המשפחה. אלמנטים עיצוביים משנות ה-60 העניקו לו מראה חמים ומיוחד

חגית ושמעון קליר יישמו בביתם את יכולותיהם המקצועיות, והוסיפו להן את ניסיונם בבניית ביתם הקודם ואת טעמם הצנוע והמשובח.

 

צילום: שי אפשטיין

 

חגית והאדריכלית דפי הלף שקדו על תכנון ועצוב הבית. שמעון, איש עסקים ומהנדס, העוסק בפיתוח מערכות סולריות לחימום ולקירור של מבנים, יישם את הידע בתחום ושילב בבית מערכת פרי פיתוח החברה שלו, המאפשרת חימום וקירור של הבית באמצעות אנרגיית השמש.

 

הבית שבו מתגוררים בני הזוג, לאחר שילדיהם עזבו ובנו משפחות משלהם, מותאם לצרכיהם היום יומיים וגם לתדירות התכופה של ביקורי הילדים ומשפחותיהם.

 

הבית תוכנן עם דגש רב על תכנון נוח ונכון להווה ולעתיד, חללים נוחים למעבר ופתחים רחבים, שתי קומות שטוחות ללא מפלסים שמעלית מקשרת ביניהן.

 

פאטיו אינטימי

בקומת הקרקע נמצאים הסלון, המטבח וחדר המשפחה, חדר העבודה של חגית ושירותי אורחים. בקומה העליונה, מרפסת המשמשת כפאטיו אינטימי חובקת את חדרי השינה ואת חדר העבודה המרווח של שמעון.

 

הבית ניצב על מגרש פינתי בעל שתי חזיתות. בחזית אחת דלת הכניסה הראשית, ובצד השני ממוקמת החניה, שממנה יש גישה ישירה למטבח הנמצא באותו מפלס.

 

גווני מעטפת הבית, שילוב בין טיח, כורכר צהבהב ואפור בזלת, עם שפע של עץ, מסגירים את האלגנטיות השמרנית, במידה מסוימת, בפנים הבית.

 

קריצה מן העבר

מסגרות החלונות העשויות עץ משלימות את הקלאסיקה של שנות ה-60, שמלווה את דיירי הבית שנים רבות. החוץ לא רק מרמז על הפנים, קיר הכורכר החיצוני האנכי ברחבת הכניסה עוטף את חלל המדרגות וחודר פנימה לתוך הבית. בהמשכו קיר הכורכר, שעוטף את האח, חודר את תקרת הסלון וממשיך לעלות דרך המרפסת שמעל כארובה.

 

במבואה הכניסה נוצרת סוג של השהיה המאפשרת מבט לעבר הגינה הדרומית: הגינה משתקפת מבעד לוויטרינות זכוכית התוחמות את חדר האורחים ואת חדר המשפחה הצמוד.

 

לריצוף באזור האירוח נבחרו אריחי גרניט פורצלן, משתי סיבות: האחת היא מראה רגוע והולם את הריהוט והשנייה, הם פרקטיים, בהתחשב באירוח השבועי הקבוע של בני המשפחה. עם זאת, המדרגות וכל הקומה העליונה, כולל חדרי הרחצה, מחופים בפרקט אלון טבעי.

 

מרפסת האירוח הדרומית בקומת הקרקע מרוצפת באבני מצפה בשלל גוונים "בהשראת אדמת הלס היבשה במדבר", לדברי חגית.

 

חוסכים באנרגיה

בצביעת קירות הבית השתמשה בעלת הבית בצבע אקרילי גמיש לקבלת קירות רחיצים ולקבלת צבע וטקסטורה המזכירים חול ים. נגיעות אפורות על כל עמודי הבית, המעקות ומרפסת הדק העליונה מוסיפות אלמנט עדין ומעניין לצבעוניות הרגועה של הבית.

 

אחד האלמנטים המציינים חשיבה אקולוגית היה הצפת הבית בשפע של אור טבעי. בנוסף על הוויטרינות הגדולות הפונות לחצר תכננו האדריכליות חלונות נסתרים המיועדים אך ורק להחדרת אור.

 

חלון עליון לכל אורכו של קיר מסדרון מחדיר אור יום לחלל פנימי. אלמנט דומה קיים גם בקיר חדר המדרגות האטום לרחוב, המקבל אור מחלון נסתר מעליו.

 

בית הזוג קליר זכה לטיפול מיוחד וחכם לשימור יציבות הטמפרטורה בבית ובו בזמן לחיסכון באנרגיה. הקירות החיצוניים של הבית עשויים בלוק (סיליקט) בעובי 10 ס"מ שבתוכו חמישה ס"מ חומר מבודד (פוליסטירן באקסטרוזיה, רונדופן).

 

הקירות הפנימיים בנויים מבלוק בעובי 20 ס"מ שחלליו מולאו בבטון. חלונות הבית כפולים ובין הזגוגיות גז ארגון התורם לבידוד. הקירור והחימום של הבית נעשים על ידי מערכת משוכללת פרי פיתוחו של שמעון קליר, בעלת מערכת קולטים סולריים על גג הבית.

 

השימוש בחשמל - מחוץ לתחום

קולטים מיוחדים אלה, שפותחו בחברת תיגי, מסוגלים לחמם מים לטמפרטורה גבוהה במיוחד, שקולטים סולריים רגילים אינם מסוגלים להגיע אליה.

 

המים החמים נאגרים במיכל המשמש בחורף לחימום, ובקיץ אנרגיית החום הופכת לאמצעי קירור המתחולל במתקן ספיגת אנרגיה בביתן בחצר הבית.

 

חימום וקירור הבית נעשים על ידי הזרמת מים חמים בחורף וקרים בקיץ לצנרת תת רצפתית וגם לצנרת שטמונה בכמה קירות (למשל, בקיר חדר המדרגות). בבית יש גם יחידות מיזוג אוויר בשיטת Fan Coli, המוזנות גם הן מאותם מים חמים או קרים.

 

הודות ליישום הפיתוחים האלו, שימוש בגז, בסולר או אפילו בחשמל הוא למעשה מחוץ לתחום. לפיזור מקסימלי של החום והקור בבית נבנו חריצי ניתוק מפסי עץ בתקרת המסדרון בקומת הקרקע.

 

"שפת הניתוקים"

חריצים אלה מהווים חלק מתקרת המסדרון בקומת הקרקע ומרצפת המסדרון העליון. ככלל, "שפת הניתוקים", כפי שמכנה זאת חגית, מאפשרת גם סירקולציה של אוויר וקשר אקוסטי בין שתי קומות הבית.

 

הניתוקים בין החומרים השונים, בין הקירות לפנלים ובין רצפת הפרקט לקירות, ולעתים שיבוץ פס אלומיניום דק במרווחים, תורמים גם למראה מרחף ולגימור מוקפד.

 

להבדיל מבתים רבים באיזור המוקפים חומה, חשוב היה לחגית שיהיה מבט מתוך הבית אל הנעשה ברחוב. מעקה נמוך בחזית הבית, עם פרזול אפור בעל קווים נקיים ואווריריים מעליו, בתוספת הגינון שתוכנן לגובה נמוך, מאפשרים זאת.

 

אלה והמדשאה הירוקה במקביל לחזית האחורית מתמזגים היטב עם צבעי הבית ונותנים משמעות נוספת למושג "בית ירוק".

 

הכתבה באדיבות www.bvd.co.il - פורטל עיצוב הבית מבית המגזין "בניין ודיור"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האור מציף את הבית
צילום: שי אפשטיין
מומלצים