שתף קטע נבחר

במקום זוכה: כיסא ריק בהענקת פרס נובל לשלום

חרף מאמציה הרבים של סין לסכל את האירוע, מוענק פרס נובל לשלום למתנגד המשטר ליו שיאבו. הזוכה, שנותר במאסר, מיוצג בטקס באוסלו על-ידי כיסא ריק. רשויות סין מנעו מתומכיו ובני משפחתו של ליו להגיע לאירוע

באווירה לא כל-כך חגיגית מוענק פרס נובל לשלום למתנגד המשטר, פרופ' ליו שיאבו, שכלוא בסין בשל דעותיו החתרניות. הטקס המכובד נערך בצהריים (יום ו') באוסלו בהיעדרו של הזוכה, שמיוצג על-ידי כיסא ריק שהוצב באולם. גם על משפחתו של ליו שיאבו נאסר להגיע לטקס.

 

נציגי 44 מדינות הגיעו לאירוע, ובחרו להשתתף חרף האזהרה שהפנה משרד החוץ הסיני למדינות העולם, לפיה יהיו "השלכות" לנוכחותן בטקס. כ-20 מדינות, בהן אפגניסטן, מצרים, איראן, עיראק, קזחסטן, רוסיה, סעודיה,  סודן, אוקראינה, ונצואלה ווייטנאם, החליטו להיענות לקריאה ולהחרים את האירוע.


ליו ביקש להקדיש את הפרס להרוגי הטבח בכיכר טייננמן (צילום: AFP)

 

כחלק ממאמציה של סין לסכל את הענקת פרס הנובל, פשטו כוחות הביטחון המקומיים על בתי תומכים ידועים בליו, והנפיקה צווים האוסרים עליהם לצאת מגבולות המדינה - ככל הנראה, על מנת למנוע מהם להגיע לאירוע. במקביל, הוגברה האבטחה על אשתו של הפעיל, ליו שיה, שנמצאת במעצר בית עוד מחודש אוקטובר, אז הוכרז דבר זכייתו בפרס. הרשויות בסין לא מאפשרות לא להיפגש עם איש, ואף חסמו באחרונה את גישתה לעיתונים ולאינטרנט.

 

על אף זאת, התנהל הטקס כסדרו - חרף החששות כי יבוטל ברגע האחרון. לפני כחודש הודיעה ועדת פרס נובל הודיעה כי נשקלת אפשרות שלא לקיים את טקס ההענקה, שכן הזוכה או אחד מבני משפחתו חייבים לפי חוקי הוועדה להגיע לקבל את הפרס - שעומד על 1.4 מיליון דולר - מה שלא מתאפשר במקרה הזה.

 

ליו, המתנגד למשטר הקומוניסטי בארצו, נידון השנה ל-11 שנות מאסר לאחר שהורשע בחתרנות. הוא פרופסור לשעבר באוניברסיטת בייג'ינג ונעצר לפני כחצי שנה בשל חלקו בחיבור מסמך שעליו חתמו 300 בני אדם, בהם אינטלקטואלים סינים בכירים, שקרא לליברליזציה של המערכת הפוליטית בסין.

 

"אנו בטוחים שסין, על 1.3 מיליארד תושביה, נושאת את גורל האנושות על כתפיה", אמר יו"ר ועדת הפרס, טורביורן יאגלנד בטקס. "אם היא תראה נכונות ויכולת לפתח כלכלה חברתית הכוללת זכויות אדם מלאות, תהיה לכך השפעה חיובית על העולם. אם לא - קיימת סכנה למשברים חברתיים ואקונומיים עם השלכות שליליות לכולנו".

  

יאגלנד הוסיף כי ניסיונותיה של סין לשלוט באינטרנט מראות את חולשתה. "טכנולוגיית המידע אינה ניתנת לביטול. היא תמשיך לפתח את החברות שלנו. ליו סיפר לאשתו שהוא רוצה שהפרס יוקדש לנשמות האבודות של 4 ביוני (הרוגי הטבח בכיכר טייננמן). זה כבוד גדול עבורנו למלא את משאלתו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכיסא הריק בטקס
צילום: רויטרס
ליו שיאבו. עדיין כלוא
צילום: רויטרס
אשתו, ליו שיה, במעצר בית
צילום: AP
סין איימה - מדינות רבות החרימו הטקס
מומלצים