שתף קטע נבחר

"החלטת ביהמ"ש בעניין ברקוביץ' - פורצת דרך"

אפרים ברק, מבכירי הדיינים בבית המשפט העולמי לבוררות ספורט, הסביר את החלטת ביהמ"ש בפסיקה נגד ההתאחדות: "המשטר שהגביל את זכות הערעור - נעלם". ההשלכות: "על בסיס הפסיקה הזו יבוטלו עוד הוראות בתקנון"

"פצצה מתקתקת" - רק כך אפשר להגדיר את החלטת בית המשפט המחוזי, שקבע אמש כי על ההתאחדות לכדורגל לבטל סעיפים בתקנוניה, עקב היותם מנוגדים לחוק יסוד כבוד האדם וחירותו.

 

תזכורת קטנה: ההחלטה התקבלה לאחר עתירה שהגיש שחקן העבר, איל ברקוביץ', שהואשם על ידי בית הדין של ההתאחדות בהתנהגות לא הולמת והורחק מכל פעילות למספר חודשים.


איל ברקוביץ'. החלטה פורצת דרך? (צילום: אלי אלגרט)

 

בית המשפט דרש לשנות את סעיפי תקנון ההתאחדות הקובעים כי לנאשם תינתן זכות ערעור רק לאחר שלושה חודשים. זאת מכיוון שהם עומדים בניגוד לעקרונות הצדק, לחוק יסוד כבוד האדם וחירותו, ואף גם לחוק הספורט. בהתאחדות טענו שהם יגיבו לנושא לאחר שיקבלו וילמדו את ההחלטה. נכון להיום, לא התקבלה שום תגובה עניינית מצד ההתאחדות.

 

"ההחלטה מאוד משמעותית"

מי שיכול להבהיר היטב את המשמעויות של החלטה זו הוא עו"ד אפרים ברק, חבר ב-CAS - המוסד העולמי העליון לבוררות ספורט. ברק משמש כיום כמרצה בכיר במסלול למאסטר במשפט ספורט בינלאומי, במכון הגבוה ללימודי משפט וכלכלה במדריד.


עוד סעיפים מהתקנון יבוטלו? ההתאחדות לכדורגל (צילום: אלי אלגרט)

 

"ההחלטה מאוד משמעותית", הסביר ברק ל-ynet. "הדבר פורץ הדרך הוא שבית המשפט המחוזי ממש ביטל סעיפים בתקנון ההתאחדות, דבר שלזיכרוני לא היה. למעשה יש פה התערבות בסמכות קביעת התקנון של ההתאחדות. זה אומר שהוראות אלה למעשה לא תקפות לכאורה, על כל ענישה פרט לזכות ערעור מיידי. המשטר שנהג עד היום, והגביל או צמצם את זכות הערעור של מוסדות השיפוט, נעלם ולא קיים. יש לזה משמעות מרחיקת לכת".

 

לטענת ברק, פסיקה מהסוג הזה יכולה להוביל לכדור שלג: "על בסיס הפסיקה הזאת יכולים ללכת לבית המשפט ולבטל עוד הוראות בתקנון ההתאחדות לכדורגל והכדורסל, ואני לא בטוח שזה נכון לשנות אותן".


אבי לוזון. המשטר של ההתאחדות - נעלם (צילום: יועד כהן)

 

"השופט לא לוקח בחשבון את המיוחדות של הספורט, שבניגוד לבתי משפט רגילים שיש זמן והדיונים נמשכים חודשים ושנים. בספורט הכל צריך להיות מיידי כי הליגה צריכה להימשך ואלפי משחקים מתקיימים כל חודש. אם כל דבר כזה ייגרר לערעורים ולבקשות לעיכובי ביצוע, לא יהיה ניתן לקיים ספורט".

 

ברק המשיך: "אני לא נכנס לגוף העניין ולהחלטה של ברקוביץ', אלא לרמה העקרונית. השופט לא נתן למיוחדות ולרציונל לאפשר לארגוני ולמוסדות הספורט

לנהל את עצמם עד גבול מסוים. אם עד היום הסף היה יותר גבוה, כעת הוא הוריד אותו".

 

"פסק הדין יוצא משתי נקודות שגויות", מסביר ברק. "ראשית, האנלוגיה של בין זכות הערעור בבתי משפט למוסדות שיפוט פנימיים. שנית, שהוא למד מהוראת חוק הספורט לתת את זכות הערעור, זו קביעה רחבה מידי".

 

"כולם כפופים לבתי המשפט ומחויבים לחוקי המשפט", הבהיר ברק, "במקרים מסויימים בית המשפט יכול להתערב במוסדות שיפוט פנימיים. השופט דחה גם את הנימוק בעניין עומסים על בתי הדין המשמעתי. בשביל להבין זאת צריך ללכת לשורש הבעיה".

 

"אם היו שואלים אותי", סיכם ברק, "ההחלטה הזאת מחייבת ערעור של ההתאחדות לכדורגל, כי לדעתי לא מצאתי בכל עמודי ההחלטה התייחסות לאלמנטים המיוחדים של הספורט".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים