שתף קטע נבחר

זירת הקניות

זבל של עבריינים: המלחמה בפסולת הפיראטית

5 מיליון טון פסולת מזהמים את הטבע מידי שנה. לאחרונה הפנים המשרד להגנת הסביבה את גודל הבעיה והחמיר את הענישה של העבריינים, שמשתמשים בשטחים הפתוחים של כולנו כפח הזבל הפרטי שלהם

המפגע המוכר לכולנו, של אתרי הפסולת הפיראטית, עלה לאחרונה לכותרות בהקשר של השריפה בכרמל. קל היה להאשים, הפעם ללא הצדקה, את התושבים באזור כמי שגרמו להצתת האתר. קל להאשים, כי האתרים הללו מתלקחים תוך דקות והאש מתפשטת במהירות.

 

אלא שהמפגע לא מסתכם בסכנת שריפות. סכנת הגשמים וההצפות גדולה לא פחות: מי הגשמים שוטפים את החומרים הכימיים הנמצאים בפסולת הבניין והבית, וגורמים לחלחולם אל מי התהום. ולא פחות גרוע: המפגע החזותי הקשה לנוף ולשטחים הפתוחים.

 

מדובר במכת מדינה. ערוצי נחלים וצידי דרכים בעשרות פינות בארץ מלאים בערימות של פסולת, הנשפכת שלא כחוק על ידי קבלנים ומובילים כדי לחסוך את התשלום הנגבה מהם באתרים מוסדרים. על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה, מדי שנה נוצרים בישראל 7.5 מיליון טון של פסולת בניין, מתוכם רק כ-2.5 מיליון טון מפונים אל האתרים המיועדים לכך.

  

המשמעות היא שבכל שנה 5 מיליון טון של פסולת נשארים בטבע ויוצרים מפגע סביבתי חמור. מדובר בעודפי עפר מחפירות, לבנים שבורות, אמבטיות ואסלות מנופצות, צמיגים קרועים ושאר גרוטאות מכוערות, הפזורים פה וגם שם בארץ ישראל.

 

המלחמה כבר הגיעה לבתי המשפט, אך ללא הועיל. בעמותת אדם, טבע ודין מספרים, כי נגד המשרד להגנת הסביבה ונגד משרד האוצר הוגשה כבר לפני שלוש שנים עתירה לבג"ץ, בדרישה לפנות לאלתר הר פסולת פיראטי השוכן סמוך למפעל חוד מתכות בעכו. כזכור, גם שם פרצה דליקה קשה לפני מספר חודשים.

 

"הר הפסולת הזה, המתנשא לגובה של בניין בן חמש קומות, כולל מתכות רעילות ומסוכנות לבריאות הציבור, המחלחלות גם מתחת לפני האדמה. השריפות שמשתוללות שם מדי פעם גורמות לזיהום אוויר חמור, והשיטפונות כתוצאה מהגשמים עלולים לסכן באופן מוחשי את בריאות הציבור באזור", חוזר ומזהיר עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם, טבע ודין. בית המשפט, יש לציין, טרם נתן את החלטתו.

 

המלחמה החלה

אז איך נלחמים בעבריינים שמשתמשים בשטחים הפתוחים של כולנו כפח הזבל הפרטי שלהם? המשרד להגנת הסביבה הבין סוף-סוף את גודל הבעיה, והחל בפעולה.

 

השלב הראשון במלחמה הוא החמרת הענישה של העבריינים. המשרד יזם תיקון לחוק הניקיון, שאושר לפני כשבועיים בקריאה ראשונה. על פי החוק החדש, יוטל עונש מאסר של שלוש שנים או קנס בסך 400 אלף שקל על מבצע העבירה, וקנס כפול על תאגיד שביצע את העבירה. עד כה, עמדו הקנסות על חצי מהסכום.

 

יתרה מזאת, לפי החוק החדש, אדם שהורשע בעבירת השלכת פסולת ברשות הרבים פעמיים או יותר במהלך חמש שנים - יוכל בית המשפט להורות בנוסף לקנס על החרמת כלי הרכב ששימש לביצוע העבירה, והוא יעבור לבעלות המשרד להגנת הסביבה. אולי דרך הסנקציה הכלכלית יעבור המסר ותבוא הישועה.

 

אם אכן נצליח להיפטר מהמפגע הזה, נרוויח אוויר נקי יותר, מי תהום צלולים יותר, יופי בעיניים והרבה חומרי גלם למיחזור, שכן בכל החומרים המרכיבים את הפסולת הזו ניתן לבצע שימוש חוזר: אבנים, חול, פלס־ טיק, ברזל, מתכת, עץ, צמיגים ומה לא.

 

למען בעלי חיים מוכים

ביום רביעי תוצג בבית ציוני אמריקה בתל־אביב, לערב אחד בלבד, תערוכה של בוגרי בית הספר לפרסום ACC ע"ש תרצה גרנות, העוסקת הפעם בנושא ההגנה על בעלי החיים.

 

הכרזות שיצרו התלמידים יעמדו לרשות עמותת משמר בעלי החיים בישראל, שפועלת יד ביד עם המשטרה במטרה לאכוף את חוק צער בעלי חיים ולמנוע התעללות והזנחה. בשלב זה פועלת העמותה באזור השרון, ובקרוב היא תתפרש לאזורים נוספים, תוך שהיא מגייסת מתנדבים לפעולותיה.

 

הכתבה פורסמה במוסף "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אתר פסולת לא חוקי
באדיבות המשרד להגנת הסביבה
מומלצים