שתף קטע נבחר

מעסיק זקנים? קבל פטור מביטוח לאומי ובריאות

יצחק קדמן לא לבד. מועצה לאומית לקידום מעמד הזקנים בישראל תושק בשבוע הבא, במקביל מוקמת בכנסת שדולה לקידום מעמד הזקנים ומוגשות הצעות חוק לעידוד העסקתם

ישראל הולכת ומזדקנת. אך החברה הישראלית אינה אוהבת את זקניה. כ-10% מכלל תושבי ישראל (נכון ל-2009) הם בני 65 ומעלה, ושיעורם באוכלוסייה יגיע ל-13% בתוך 15 שנים. למרות העלייה הניכרת בשיעור הזקנים בישראל ניכר פיחות מטריד ביחס החברה הישראלית לזקניה. תוחלת החיים של ישראלים רבים עולה, אך מערכות הבריאות והכלכלה אינם מתאימים את עצמם להזדקנות הגורפת: כך למשל שירותי בריאות ייחודיים הנדרשים למגזר הזה אינם בנמצא כמעט. ומבוגרים רבים מוצאים עצמם מחוץ למעגל העבודה והתעסוקה, על-אף שרבים מהם עדיין במלוא אונם. הסיסמה הפופולארית "העולם שייך לצעירים" מייצגת את הניכור ההולך וגובר של החברה הישראלית מזקניה. הם הולכים ונהיים שקופים ומנוכרים לעשייה המרכזית של הציבוריות הישראלית.

 

על רקע המגמה המטרידה הזאת יזמו - איש העסקים ישראל אליהו, העיתונאית רינה מצליח ופרופסור יצחק בריק מנכ"ל אשל (האגודה לתכנון ולפיתוח שירותים למען הזקן בישראל) הקמת גוף ציבורי שכל עינינו: קידום מעמד הזקנים בחברה. העמותה - "והדרת – המועצה הלאומית לקידום מעמד הזקן" – מבקשת לטפח ולקדם את אוכלוסיית הגיל השלישי, ולשמרה במקום מרכזי בחברה הישראלית. "אוכלוסיית הזקנים בישראל מהווה משאב חשוב בניסיונה, ובכוחה הכלכלי, היצרני והצרכני", מסביר ישראל אליהו ממייסדי העמותה "אנחנו מבקשים לחזק ולהעצים את אוכלוסיית הזקנים בארץ על-ידי קידום חקיקה, הסברה, וכל פעילות ציבורית שתסייע בשיפור איכות חייהם". עוד בין מייסדי המועצה: פרופ' מרדכי שני (מנכ"ל בי"ח שיבא לשעבר), ראובן משכית (מנכ"ל זוגלובק לשעבר), ג'ני ברודצקי (מנהלת תחום הזקנה במכון ברוקדייל), עו"ד אמיר הלוי, אסי שריב, פרופ' יוסי קטן מאוניברסטת תל-אביב ואחרים.

 

להישאר במעגל העבודה

אחת מן המטרות הראשונות של העמותה היא לעודד חזרת מבוגרים וקשישים למעגל המועסקים האקטיביים. כיום (נתוני 2009) רק 11.4% מבני 65+ משתתפים בכוח העבודה האזרחי (17.8%מכלל הגברים המבוגרים ו-6.5% מכלל הנשים המבוגרות). על פי סקר הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (2008) רק 7% מכלל בני 67+ עובדים. ההשלכה של שיעור התעסוקה הנמוך על ההכנסה של הזקנים ישירה: כ-90% מהקשישים חייבים להתמודד עם רמת הכנסה הנתפסת על ידם כבלתי מספיקה.

 

"הנתונים האלה גוררים מסקנה ברורה: צריך להגדיל את הכנסת הקשישים, והדרך הטבעית ביותר לעשות זאת היא לאפשר לזקנים שמעוניינים בכך, להמשיך ולעבוד" אומרת ריבי בלר, מנכ"ל עמותת 'והדרת' ומדגישה: "הכוונה היא לפתרונות תעסוקה ייחודיים לבני הגיל השלישי, שלא יהוו תחרות מול דורשי עבודה בגילאים אחרים".

 

עמותת "והדרת" תושק ביום שני, ה-27 בדצמבר, במעמד שר הרווחה יצחק הרצוג ויו"ר האופוזיציה ציפי לבני. באותו המועד יכריז חבר הכנסת נחמן שי על הקמת שדולה שתתמקד בקידום הצעות חוק לעידוד תעסוקה של בני הגיל השלישי. ח"כ שי הגיש הצעת חוק שמבקשת לעודד מעסיקים להמשיך את העסקתם של עובדים שהגיעו לגיל פרישה על-ידי הענקת פטור מתשלום לביטוח לאומי, לגופים שיעסיקו עובדים בגילאי 65 ומעלה. מדובר בפטור חלקי, עקיף, באמצעות זיכוי מעסיקים מתשלום דמי ביטוח לאומי ודמי בריאות, בגין עובדים שהגיעו לגיל הפרישה.

 

"אדם שהגיע לגיל פרישה לא רק שאינו בהכרח נטל על מעסיקו, אלא שעל-פי רב מדובר בנכס של ממש, שצבר ידע וניסיון מקצועי בכל שנות עבודתו", אומר חבר הכנסת שי. "מטרת הצעת החוק היא להסיר את החסמים הפוגעים ברצון בני הגיל השלישי לעבוד, כמו גם ברצון המעסיקים להעסיקם".

 

מרכיב קריטי נוסף בהצעת החוק: מתן מלוא קצבת הזקנה לכל אדם שהגיע לגיל הפרישה,

ללא תנאי ובלא לוותר על חלק מקצבת הזקנה שלו, כנוהג היום. במקביל, מוצע להעניק זיכוי ממס הכנסה לעצמאיים בגיל פרישה.

 

"בעבר נשארו הזקנים כל חייהם בבית, עם ילדיהם ונכדיהם. אך אנחנו הוצאנו את הזקנים מהבתים שלנו. אסור שנוציא אותם גם מהלב שלנו" אומרת רינה מצליח, מיוזמות העמותה ומיסדיה, "אנחנו מאושרים שההורים שלנו מאריכים ימים, אבל כחברה אנחנו לא יודעים להתאים את עצמנו לעובדה שחיים בקרבנו יותר ויותר זקנים. להפך, אנחנו מאדירים את הנעורים ואת תרבות הצעירים, מתנכרים לזקנים שלנו, ותופסים אותם כלא-מועילים ובלתי רלוונטיים. ואת זה עלינו לשנות ולתקן. זו חובתנו להורינו וזו חובתנו לעצמנו. שהרי כולנו נהיה זקנים ביום מן הימים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נכס, לא נטל
צילום: Index open
חל פיחות ביחס החברה לזקן
צילום: יעל ברנובסקי
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים