שתף קטע נבחר

שבץ מוחי: להגיע לבי"ח תוך 4.5 שעות - ולהינצל

למרות ירידה של שליש בתמותה משבץ מוחי מ-2004, עד 82% מהחולים המגיעים לבי"ח עם שבץ מוחי - ייצאו ממנו עם נכות. איגוד הנוירולוגים: ההגעה לבי"ח תוך 4.5 שעות מהשבץ - קריטית בשל תרופה מצילת חיים

מהירות ההגעה לבית החולים לאחר שבץ מוחי קריטית להצלת החולה וליציאתו מבי"ח ללא נכות: זהו המסר שביקש להעביר איגוד הנוירולוגים במסיבת עיתונאים שקיים היום (ב').

 

התרופה שמצילה חיים

פרופ' נתן בורנשטיין, יו"ר האיגוד הנוירולוגי הישראלי ומנהל היחידה לשבץ מוח במרכז הרפואי תל-אביב מבקש להעלות את מודעות הציבור לסימני השבץ, ולחשיבות שבהגעה לבית החולים: "הציבור יודע המון על הלב ומעט על המוח. בניגוד להתקפי לב שבץ מוחי לא תמיד כואב".

 

"אירוע מוחי חולף זה מקרה חירום כמו תעוקת חזה", מסביר פרופ' בורנשטיין, "אדם שמאבד את המילים לרגע, או שיושב מול הטלוויזיה ופתאום חולף מול עיניו 'וילון' והוא לא רואה. אנשים מתעלמים מאותם אירועים חולפים. חייבים להגיע מייד לחדר מיון. הוכח חד משמעית שאמבולנס זו הדרך המהירה ביותר". 

 

מהסקר עולה שאכן רבים מתמהמהים בהגעה לבית חולים. רק כשליש מנפגעי השבץ מגיעים באמבולנס, לעומת כ-60% לפני כשש שנים. 

 

מי שמגיע לטיפול בחלון הזמן של 4.5 שעות יכול לקבל טיפול בתרופה ממיסת הקרישים TPA. מהנתונים עולה ששיעור המטופלים בתרופה עלה פי 12 בשש השנים האחרונות - מ-0.5% ב-2004 ל-6% ב-2010. העלייה נובעת בין היתר מכך שלפני שנתיים נתן משרד הבריאות תמריץ כספי לבתי חולים שנותנים את הטיפול, ומספרם עלה משלושה ל-17 מרכזים רפואיים.

 

"הטיפול מגדיל את הסיכויים להשתחרר ללא מגבלות בשיעור של 30% עד 50%", אומר פרופ' דייויד טנה, מזכיר האיגוד הנוירולוגי ומנהל מרכז לשבץ מוח בתל-השומר.

 

פרופ' טנה ביקש להזכיר כי"אירוע מוחי אינו כואב. הנפגע עצמו לעיתים אינו יכול לקרוא לעזרה, לפעמים אינו יכול לדבר ולפעמים כלל אינו מודע לכך שיש לו שיתוק. מצאנו כי בשלושת רבעי מהאירועים מופיע שיתוק או חולשת צד כסימן מרכזי, סימנים אחרים הם הופעה פתאומית של חולשה או שיתוק, קושי בדיבור או בהבנה, הפרעה בשיווי משקל והפרעה בראייה. או שקיעה במצב הכרה. כל אלו צריכים לאותת שיש להגיע מיידית לבית חולים". 

 

פחות תמותה, נכות גבוהה

בסקר שנערך זו השנה השלישית נבדקו נתונים מ-18 בתי חולים במשך חודשיים. בתקופה זו טופלו כ-2,000 איש בכל הארץ בעקבות שבץ, כאשר ב-92% מהמקרים היה מדובר בשבץ איסכמי (שבץ המתרחש כאשר אספקת הדם לחלק מהמוח נפסקת כתוצאה מחסימת כלי דם). הערכת האיגוד היא שישנם כ-13 אלף אישפוזים בשנה בעקבות שבץ, כאשר בשש השנים האחרונות אין מגמת שינוי.  

 

עוד עולה מהנתונים כי בשש השנים האחרונות נרשמה ירידה של שליש בתמותה משבץ מוחי בבתי החולים. התמותה באשפוז ירדה בשליש - מ-9% ב-2004 ל-6% ב-2010, אך שכיחות הנכות עדיין גבוהה.

 

63% מהמגיעים עם שבץ איסכמי ו-82% מהמגיעים עם שבץ דימומי יוצאים מבית החולים עם נכות. לפי הדו"ח, אחד מכל שישה גברים ישראלים מעל גיל 60 ילקה בשבץ מוחי. בין הנשים הנתון החמור יותר: אחת מכל חמש נשים מעל גיל 60תלקה בשבץ מוחי.

 

גורם הסיכון החשוב ביותר הוא לחץ דם גבוה (אובחן בקרב 80% ממי שאושפזו בעקבות שבץ). גורמי סיכון אחרים הם יתר שומנים בדם (73%), סוכרת (42%), עישון פעיל (23%) ואירוע מוחי קודם (28%).  

 

בניגוד להתקפי לב שנחשבים "מחלה גברית", בשבץ יש שוויון בין המינים: יותר נשים בישראל נפגעות משבץ מוחי מאשר מהתקפי לב וקרוב למחצית (47%) מקרב האירועים המוחיים בישראל מתרחשים בנשים. האירועים בנשים נוטים להיות חמורים יותר, שיעור התמותה גבוה יותר והן נשארות עם נכות קשה יותר.

  

בנוסף, בניגוד לדימוי של שבץ כ"מחלה של זקנים", מנתוני האיגוד עולה כי כ-25% מהחולים שנפגעים הם מתחת לגיל 60 וכ-8% מתחת גיל 50.

 

"להתייחס לזה כמו שמתייחסים להתקף לב" 

הליך שזכה לפרסום רב הוא הצינתור המוחי, בו ניתן לשלוף את קרישי הדם מהעורק החסום. מדובר בטיפול שניתן בחלון הזדמנויות של עד שמונה שעות מהאירע וניתן בחמישה מרכזים רפואיים גדולים בלבד. בהליך זה טופלו פחות מאחוז מנפגעי השבץ; לפי הסקר, מדובר בפחות מ-100 חולים בחודש.  

 

עוד עולה כי ב-2004 רק 2% עברו CT אנגיו (בדיקת הדמיה של כלי הדם במוח) וב-2010 עברו אותה 16%. באופן כללי, ניתן לראות עלייה משמעותית בכל בדיקות ההדמייה.

 

לדברי פרופ' בורנשטיין, יש צורך בהגדלת ובתקנון מספר היחידות לטיפול בשבץ מוחי. "אין היום בית חולים ללא טיפול נמרץ לב, אך אין אף יחידה מתוקננת לשבץ מוח", הוא מלין, " זו מלחמה של שנים. מטרתנו שכל חולה במדינת ישראל יוכל לקבל טיפול ביחידת שבץ מוח ייעודית. שיהיה לו סיכוי לקבל טיפול שיציל אותו. זה צריך להיות פרויקט לאומי, שלא יהיה הבדל בין חולים שיש להם התקף לב לחולים שיש להם התקף מוחי". 

 

כאמור, פרופ' טנה הציג נתון לפיו התמותה באשפוז ירדה בשליש - מ-9% ב-2004 ל-6% ב-2010 וציין כי"ההפחתה בתמותה מעידה ששבץ מוחי היא מחלה ברת טיפול. יצירת תשתית לאומית של יחידות שבץ מוח ייעודיות סייע להפחית תחלואה ותמותה".


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
63% חוזרים הביתה עם נכות
צילום: Liquidlibrary
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים