שתף קטע נבחר

צילום: חגי אהרון

הכרעת הדין: "קצב שיקר, היעדר ההסכמה הוכח"

בהכרעת דין מפורטת, מוטט השופט ג'ורג' קרא את גרסתו של הנשיא לשעבר משה קצב וקבע כי עדותו זרועה בשקרים. הוא קיבל את גרסתה של א' ממשרד התיירות, שהתלוננה על אונס, וקבע כי הוכח שהמעשים בוצעו בניגוד להסכמתה. אחד מקרובי הנשיא לשעבר קטע את השופט וצעק "זה לא נכון"

לפני שהכריז על הרשעתו של משה קצב בשני מעשי אונס, מעשה מגונה בכח והטרדה מינית, מוטט הבוקר (יום ה') השופט ג'ורג' קרא את קו ההגנה של הנשיא לשעבר וקבע כי "עדותו זרועה בשקרים". הוא הבהיר כי הוא מקבל את גרסתה של א' ממשרד התיירות, שהתלוננה על שני מקרי אונס, וקבע כי "היעדר ההסכמה הוכח" והאליבי של קצב הופרך.

 

"הנאשם נמצא בלתי מהימן וגרסת המתלוננת על בעילתה במשרד ובמלון נמצאה מהימנה", קבע השופט, "לא נמצאה תשתית שהיחסים האלה היו בהסכמה". הוא הוסיף כי העדים שהביא קצב במטרה לסתור את טענותיה של א' התגלו כ"משענת קנה רצוץ".

 

אחד מקרובי משפחתו של קצב קטע את השופט וצעק "זה לא נכון". הנשיא לשעבר נראה חיוור ומתוח, ונשען עם ראשו על הקיר. הוא שתק והביט בבני משפחתו בזמן שהשופט מתח עליו ביקורת וקבע כי "אין להחשיד את א' (המתלוננת על אונס) בעלילה". 

 

השופט אמר כי "אנו מקבלים את הסבריה של א' בדבר הסיפור טיפין טיפין", וטען כי קצב נטע בה את התחושה שהיא מלכה. "כל ההתבטאויות של א' על ההטרדות המיניות בפני מכריה סתרו את טענותיו של קצב", קבע. "האירוע בלשכה (במהלכו נאנסה לטענתה) התרחש גם התרחש", הבהיר השופט.

 
השופט פירט בתחילת דבריו את מהלכי המשפט ותקף את החלטת קצב לחזור בו מהסדר הטיעון. לדבריו, קצב טעה כשחשב שהמדינה תתקשה לחזור על טיעוניה בדבר האישומים. "במהלך הזמן שחלף, קיבלנו ראיות שמחזקות ותומכות בגרסתה של המתלוננת. טענתו של הנאשם כי המדינה מדברת בשני קולות, היו נכונות אילו המדינה חזרה בה", אמר השופט.


קצב בבית המשפט, הבוקר. האליבי הופרך (צילום: טל כהן)

 
קרא ציין גם כי הנשיא לשעבר טען שהתקשורת עשתה לו עוול, אך הוא עצמו השתמש בתקשורת. "איננו מתעלמים מהביקורת של הנאשם על היועץ המשפטי לממשלה (מני מזוז), שהתבטא בפומבי נגד קצב באמצעי התקשורת", אמר השופט.

 

קצב מואשם בשתי עבירות של אונס נגד א' ממשרד התיירות, בהטרדה מינית של ה' מבית הנשיא ובמעשה מגונה והטרדה מינית נגד ל' מבית הנשיא. בבית המשפט נמצאים עשרות עיתונאים וצלמים, ובחוץ מפגינות פעילות הסיוע לנפגעי תקיפה מינית. גילה קצב, לעומתם, החליטה ברגע האחרון שלא להתייצב לצד בעלה באולם. 

 

הנשיא לשעבר הגיע לבית המשפט דקות ספורות לפני הכרעת הדין כאשר הוא מלווה בפרקליטיו, וזכה לחיבוקים. הוא סירב להשיב לשאלות, ורק פנה לעיתונאי גדעון לוי: "בוקר טוב גדעון, אתה היחידי שמגיע לו בוקר טוב הבוקר".


הרכב השופטים. מקבלים את גרסת המתלוננת א' (צילום: טל כהן)

 

א' מבית הנשיא, ש"פוצצה" את הפרשה אך אינה מופיעה בכתב האישום, אמרה דקות ספורות לפני הדיון: "אני מרגישה מצויין, אני מקווה שהצדק ייצא היום לאור, אני רוצה שכל הפרשה הזאת תהיה מאחוריי". היא סיפרה כי לא ישנה בלילה האחרון: "יש מתח עצום לקראת ההכרעה".

 

מחוץ למבנה המתינו לקצב מפגינות, שנשאו שלטים שעליהם נכתב "את לא לבד" ו"אם יש ספק אין ספק". ענבר יחזקאל-בליליוס, היועצת המשפטית של איגוד הסיוע לנפגעי תקיפה מינית, אמרה ל-ynet: "הגענו לכאן כדי לתמוך בנפגעות הרבות של קצב. מבחינתנו לא משנה מה תהיה הכרעת השופטים, אנחנו מאמינות להן ואנחנו כאן כדי לחזקן".


"מאמינות למתלוננות". המפגינות מחוץ לאולם (צילום: עופר עמרם)

 

לדבריה, "מבחינה ציבורית חשוב שתהיה הרשעה, שתשלח מסר לכל הנפגעות - יש לכן כתובת ומערכת האכיפה עדיין רלבנטית. אני מאמינה שתהיה הרשעה ולו חלקית. הדעת לא תסבול אפשרות אחרת".

 

"קצב מצפה לתוצאה אחת בלבד" 

קצב הגיע לבית המשפט מלווה בבנו אריאל ואחיו ליאור. רעייתו גילה החליטה לא להצטרף ונשארה בבית בקריית מלאכי, לשם הגיעו קרובות משפחה כדי לחזק אותה. לפני הכרעת הדין אמר מקורבו של קצב, אמנון שומרון: "הוא לא נערך לאף אפשרות, מצפה לתוצאה אחת בלבד. אין שום תוצאות אלטרנטיביות". 

 

אדם נוסף שיושב בבית ומחכה בדריכות להכרעת הדין הוא היועץ המשפטי לממשלה לשעבר, מני מזוז, שהתעקש על הגשת כתב האישום - אחרי "זגזוג" מעסקת הטיעון. מזוז דחה בעבר את הטענות נגד העסקה, שממנה קצב חזר בו לבסוף, וטען כי מדובר בהישג ממשי, שכן לו הייתה יוצאת לפועל - היה האזרח מספר 1 בדימוס מודה בעבירות המין שביצע לכאורה.

 

קיצור תולדות הפרשה

פרשת קצב התפוצצה ביולי 2006, כשהנשיא דאז פנה ליועץ המשפטי לממשלה מזוז, והתלונן כי א' מבית הנשיא מאיימת עליו וסוחטת אותו. תיק החקירה בעניינה של א' נסגר, אך בחקירתו נשאל קצב על מתלוננות נוספות שלפי החשד תקף. הכנסת אישרה להוציאו ל"נבצרות זמנית", ובתחילת 2007 המליץ מזוז להגיש נגדו כתב אישום בגין מעשים שביצע בשלוש המתלוננות האחרות.

 

קצב סירב להתפטר, ובמסיבת עיתונאים מתוקשרת האשים את המשטרה, הפרקליטות והתקשורת ב"מסע ציד נגדו". במאי 2007 הוארכה נבצרות קצב עד לתום כהונתו.

 בעקבות בקיעים בתשתית הראייתית בידי הפרקליטות, היא חתמה עמו ביוני 2007 על הסדר טיעון שבמסגרתו אמור היה קצב להישלח למאסר על-תנאי, אך באפריל 2008 הוא חזר בו מהעסקה כדי "לשים סוף לרדיפה".

 

במרס 2009 החליטה המשטרה להאשים סופית את קצב באונס א' ממשרד התיירות, והוא כינס שוב מסיבת עיתונאים שבה הטיח האשמות קשות בתקשורת. "חבל התלייה שלי הוא חבל ההצלה של מזוז", אמר אז. באותו חודש הוגש נגדו כתב האישום החמור, ובמאי 2009 נפתח משפטו, שנערך בדלתיים סגורות. לאורך המשפט הכחיש קצב את המיוחס לו.

 

בהכנת הידיעה השתתפו אביעד גליקמן, אלי סניור, נעמה כהן-פרידמן, טובה דדון, מיטל יסעור בית-אור, יעל ברנובסקי, אטילה שומפלבי ותומר ולמר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"היעדר ההסכמה הוכח". קצב בבית המשפט
צילום: טל כהן
גילה קצב. לא תגיע לבית המשפט
צילום: צפריר אביוב
מפגינות מחוץ לבית המשפט
צילום: דלית שחם
מזוז. תדמיתו על הכף
צילום: גיל יוחנן
השופט ג'ורג' קרא. בראש ההרכב
צילום: בוצ'צ'ו
מומלצים