שתף קטע נבחר

צילום: חגי אהרון

בדרך לכלא: בפרקליטות יבקשו מאסר משמעותי

ביהמ"ש שהכריע כי הנשיא לשעבר משה קצב אנס, צפוי לגזור עליו עונש מאסר בפועל. בפרקליטות שוקלים להתחשב במחיר הציבורי הכבד ששילם, אבל נפגעות קצב ידאגו שישלם עוד יותר - בתביעות אזרחיות. מקורבי קצב: "חוששים שישלח יד בנפשו"

מדינת ישראל מתביישת: הנשיא השמיני הוא עבריין מין מורשע. בהכרעת דין היסטורית קבעו אתמול (יום ה') שופטי בית המשפט המחוזי בתל-אביב, כי הנשיא לשעבר משה קצב אנס פעמיים את א' ממשרד התיירות, ביצע מעשה מגונה בעובדת בית הנשיא ל' והטריד מינית את ה', שעבדה עמו. מי שהיה האזרח מספר 1 בדרך למאסר, וכעת יידרש בית המשפט להכריע: כמה זמן יבלה הנשיא לשעבר מאחורי סורג ובריח.

 

  

אחרי ההרשעה המהדהדת ולפני גזר הדין, מכינים התובעים ועורכי דינו

של קצב את טיעוניהם לשלב הטיעונים לעונש. בפרקליטות יקיימו כבר בימים הקרובים ישיבות בהשתתפות התובעים, עורכי הדין רונית עמיאל ונסים מרום, יחד עם פרקליט המדינה, משה לדור, והיועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין. העונש המרבי על עבירת אונס עומד על 16 שנות מאסר ובפרקליטות מתכוונים לבקש מאסר בפועל לפרק זמן משמעותי.

 

בפרקליטות צפויים להתייחס לעבירות החמורות בהן הורשע קצב, אך גם לדון בשיקולים שיכולים להקל בעונש - כמו המחיר הציבורי הכבד ששילם קצב וכן הזמן הרב שעבר מאז בוצעו המעשים. לדברי גורמים בכירים בפרקליטות, "בישיבות יישקלו כל השיקולים וכן האינטרס הציבורי, ותתקבל החלטה בדבר עמדת התביעה". לא מן הנמנע שגם בבית המשפט, כאשר יציגו את הטיעונים לעונש, תציג הפרקליטות שיקול או שניים להקלה בעונש.

 

"עדי אופי רק יוזילו את המעמד"

גם סנגוריו של קצב, עורכי הדין אביגדור פלדמן, ציון אמיר ואבי לביא, מתכוננים לשלב הטיעונים לעונש. הם מתכוונים לטעון כי המעשים שבגינם הורשע קצב הם אירועים גבוליים שקרו לפני שנים רבות, וכי העובדה שעברו שנים רבות מאז המעשים פגעה באפשרויות הנשיא לשעבר להתגונן. הטיעון המרכזי שלהם צפוי להיות "ההתנהלות התקשורתית ומסע השיסוי נגד קצב". לדברי הפרקליטים, "עיתונאים, פרשנים וסקרים יצאו נגד קצב ואלו לא כוחות שווים".

 

עורכי הדין של הנשיא לשעבר, צפויים גם להראות ולהגיש לבית המשפט קטעי עיתונות שבהם יוכיחו כי "דמו הוקז גם על-ידי התקשורת וגם על-ידי מני מזוז" וידגישו את הסבל הציבורי שעבר. סביר להניח שפלדמן, אמיר ולביא ידגישו את תרומתו של קצב למדינה לאורך השנים בהן כיהן כראש מועצה, חבר כנסת, שר ונשיא. הם סבורים כי אין מקום להביא עדי אופי לקצב, וכי תפקידיו מדברים בעד עצמם. לדבריהם, "עדי אופי רק יוזילו את המעמד".

 

צילום: אוהד צויגנברג

 

עדיין לא ברור אם קצב עצמו יופיע גם הוא בבית המשפט בשלב הטיעונים לעונש ויבקש מהשופטים להקל בעונשו. אחרי ההרשעה יצא הנשיא לשעבר מבית המשפט בפנים חתומות, חיוור ומושפל ראש. מקורבי קצב אמרו ל-ynet כי הם חוששים לחייו. "אנו חוששים שהוא לא ישרוד את ההרשעה וישלח יד בנפשו", אמרו המקורבים. לדבריהם, בית המשפט כבר הכריע בנחרצות נגד קצב והפרקליטים כלל לא צריכים לטעון לעונש.

 

המתלוננות יגישו תביעה אזרחית

עו"ד עירית באומהורן, שהייתה תובעת בתיק קצב עד שעזבה, אמרה ל-ynet כי היא מרוצה מהכרעת הדין. "אני בהחלט מרגישה סיפוק עבור המתלוננות, שהיום מאבקן הסתיים. בהיבט המקצועי האישי שלי, טענתי לאורך כל הדרך שמדובר בתיק בעל סיכוי גבוה להרשעה ואני שמחה שעמדתי המקצועית התבררה כנכונה". היא תקפה את התנהלות הפרקליטות ודרשה בדיקה חיצונית: "היו לא מעט תקלות והגענו לתוצאה הנכונה רק בזכות החלטת קצב לבטל את הסדר הטיעון".

 

הנשיא לשעבר יצטרך כעת להתמודד לא רק עם עונש המאסר הצפוי לו, אלא

גם עם שורה של תביעות אזרחיות מצד המתלוננות, שצפויות לדרוש פיצוי כספי על העבירות. עו"ד דני סרור, המייצג את א' ממשרד התיירות, אמר כי "אנחנו ניתן לאבק לשקוע ונשקול את כל האפשרויות שעומדות לפנינו, כלומר הליכים אזרחיים. אני בא מתחום הנזיקין ונשקול גם את האפשרות הזו בבוא הזמן. יש עוד דרך לפנינו וגם גזר דין, ונחליט בהמשך מה ראוי לעשות".

 

א' מבית הנשיא, שבסופו של דבר לא נכללה בכתב האישום, צפויה אף היא לתבוע את קצב בתביעה אזרחית. עורך דינה צפוי להגיש נגד קצב קובלנה פלילית באשמת תקיפה. היועץ המשפטי לממשלה לא צפוי להצטרף לקובלנה הפלילית הזאת. עו"ד אלדד יניב, המייצג את א', אמר כי "אנחנו נבחן כל צעד משפטי כמו תביעה אזרחית כדי להוכיח את צדקתה של א'. אין ספק שהסיפור של הקורבנות האחרות מזכיר את סיפורה, ואין ספק שהיא גיבורת היום".

 

עד שלב הדיונים לעונש, שיתקיים בתוך חודש, אישרו השופטים להוציא נגד קצב צו עיכוב יציאה מהארץ. אם יחליטו עורכי דינו של קצב לערער על ההרשעה לבית המשפט העליון,

הם צפויים לפגוש שם שופטים שכבר התבטאו בעבר בחומרה בנוגע לאישומים נגד הנשיא לשעבר. בדיון בעתירות נגד הסדר הטיעון, קבעה הנשיא דורית ביניש, כי קצב ניצל יחסי מרות עם המתלוננות.

 

ומה עם האפשרות שהנשיא לשעבר יבקש חנינה מהנשיא הנוכחי? במשכן הנשיא אמרו בשעת הכרעת הדין כי "כולם שווים בפני החוק". אחרי מתן גזר הדין יוכל קצב לפנות לנשיא המדינה, שמעון פרס, ולבקש חנינה, אך גורמים במשכן הנשיא העריכו כי גם אם בקשה כזאת תתקבל, הסיכוי שהנשיא פרס ייעתר לה נמוכים. "הנשיא ידוע בהתייחסותו הגורפת לעבירות מין קטנות כגדולות", אמרו ל-ynet.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 30/12/2010 23:29

 

בהכנת הידיעה השתתפו נעמה כהן-פרידמן ורונן מדזיני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קצב. חוששים שלא ישרוד את ההרשעה
צילום: AP
א' מבית הנשיא. מתכוונת לתבוע
צילום: נועם מושקוביץ'
מחוץ לבית קצב
צילום: זאב טרכטמן
מומלצים