שתף קטע נבחר

למשקיענים: עוגיות תאנים מיובשות

לקראת ט"ו בשבט הקרב ובא יעל גרטי מזמינה אתכם להכין עוגיות דבלים (תאנים מיובשות), שמורכבות מבצק פריך עדין ומשגע וריבת דבלים מתובלת ביין ובקינמון. קצת השקעה - והתוצאה נפלאה

לקראת ט"ו בשבט מקבלים כל עיתונאי האוכל שפע של מיילים מאנשי התקשורת של הקונדיטוריות ברחבי הארץ, ובהם עדכונים באשר להיצע המיוחד לחג. באחד המיילים הללו מצאתי תמונה של עוגיות דבלים (תאנים מיובשות) שנראו טעימות להפליא. לשמחתי הרבה הסכימה הקונדיטוריה החתומה על העוגיות הללו, "חטאים מתוקים" שבנווה צדק, לחלוק עמנו את המתכון.

 

הצטרפו לעמוד של ynet בפייסבוק 

 

ניגשתי למלאכה והכנתי את ריבת הדבלים, שהתבשלה אט-אט והפיצה ניחוחות קינמון לכל עבר. הבצק היה כה עדין וטעים, שאכלתי ממנו כמות שהוא. אחרי מנוחה נכונה לשני המרכיבים הללו, הרכבתי גלילות, קיררתי היטב ואפיתי. התוצאה היתה גלילות ממולאות בהמון ריבת דבלים מעולה, פריכות ונפלאות. כל מי שטעם מהן התלהב עד מאוד.

 

אני מזמינה אתכם להכין את העוגיות הללו, שמצריכות מעט סבלנות בטיפול בבצק הפריך, שהוא כידוע לכם בצק עדין ורגיש, שמתחמם בנקל ויש לצמצם את ההתעסקות בו למינימום.

 

מתכונים נוספים עם דבלים:

 

עוגיות דבלים

חשוב מאוד לקרר היטב את הריבה עם תום בישולה, לפחות שעה וחצי-שעתיים. אם תניחו ריבה חמה על הבצק הקר והעדין, הוא יימס וייקרע.

 

הבצק זקוק, גם הוא, למנוחה בת שעה במקרר, אך ניתן לקררו גם במשך לילה. מ"חטאים מתוקים" מוסרים שאין צורך לתת לבצק להתרגל לטמפ' החדר לפני הרידוד, משום שככל שיהיה קר, יהיה רידודו קל, אך כיוון שהבצק היה מאוד קשה אחרי לילה במקרר נתתי לו מעט זמן להתרגל לטמפ' החדר.

 

חשוב גם להקפיא את הגלילות לפני חיתוכן במשך שעה עד שלוש שעות (או לילה) כדי להשיג חיתוך מדויק ונקי, ומנסיוני, קירור במקרר אינו מספיק: העוגיות נמעכות בחיתוך ונראות די רע אחרי האפייה. כיוון שתבנית התנור שלי איננה נכנסת למקפיא שלי, העברתי את הגלילות עם נייר האפייה לקרש חיתוך והכנסתי למקפיא. כדי לשמור על צורתן של העוגיות באפייה מומלץ מאוד גם להקפיא את העוגיות החתוכות למשך חצי שעה או שעה, שוב, על גבי קרש חיתוך או מגש. סוד יופיין של העוגיות הללו הוא קירור הבצק והריבה -והקפאת העוגיות לפני ואחרי חיתוכן מהגלילות.

 

המרכיבים (ל- 50 עוגיות):

לריבת דבלים:

500 גרם (30-35 יחידות קטנות-בינוניות) דבלים (תאנים מיובשות), פטוטרות קטומות

200 גרם (1 כוס) סוכר

1/2 כוס (125 מ"ל) יין אדום מתוק (יין קידוש)

1/2 2 כוסות (600 מ"ל) מים (רצוי מסוננים או מינרליים)

1 כפית קינמון טחון

גרידת קליפת לימון 1

2 כפות מיץ לימון טרי

לבצק:

1/2 2  כוסות + 2 כפות (370 גרם) קמח לבן

2 אריזות (200 גרם) אבקת סוכר

300 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות קטנות

1 ביצה L

לקימוח: מעט קמח

לעיטור: אבקת סוכר

עזרים: מעבד מזון, נייר אפייה


עוגיות תאנים (צילום: דן פרץ) 

 

אופן ההכנה:
  1. ריבת דבלים: מניחים דבלים, סוכר, יין אדום מתוק, מים, קינמון, קליפת לימון ומיץ לימון בסיר בינוני, רצוי בעל תחתית עבה, על אש בינונית. מבשלים תוך ערבוב אקראי עד להופעת בעבוע חזק (כעבור 25-30 דקות לערך).
  2. מנמיכים לאש קטנה ומבשלים תוך ערבוב אקראי במשך חצי שעה נוספת (בסך הכל מבשלים במשך שעה), עד שהריבה מסמיכה. מסירים מן האש ומצננים היטב, במשך שעה וחצי-שעתיים.
  3. מעבירים את הריבה למעבד מזון בעל להב פלדה ומרסקים עד לקבלת ריבה חלקה. מעבירים לקערה קטנה.
  4. בצק: שוטפים ומייבשים היטב את מעבד המזון. מניחים במעבד קמח ואבקת סוכר. מעבדים במשך כמה שניות.
  5. מוסיפים בהדרגה קוביות חמאה קרה ומעבדים עד לקבלת פירורים גסים וכמעט בצק.
  6. מוסיפים ביצה ומעבדים עד לקבלת בצק חלק, אחיד ורך. עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר למשך שעה.
  7. מוציאים את הבצק מן המקרר, מחלקים ל-4 חלקים, משאירים חלק אחד על משטח העבודה (רצוי לרדד על גבי נייר אפייה מקומח) ומכניסים את יתרת הבצק למקרר. מרדדים את פיסת הבצק למלבן בעובי 4 מ"מ. במידת הצורך מקמחים מעט - ונמנעים מעיבוד יתר, כדי שהבצק לא יאבד את פריכותו. קוטמים שוליים לא יפים בעזרת סכין ומוסיפים ליתרת הבצק.
  8. לפי מצבה של הריבה מחליטים כיצד לשדכה לבצק: אם היא נוזלית למדי, מעבירים לשק זילוף ומזלפים צינור ריבה במרכז מלבן הבצק. אם היא יותר נוקשה, נוטלים כדבעי בעזרת כף (אפשר להיעזר בידיים), יוצרים צינור ריבה ומניחים במרכז המלבן.
  9. מגלגלים את הבצק מעל צינור הריבה תוך כדי הידוק וסוגרים ליצירת גלילה. מניחים על גבי קרש גדול או מגש (שיכול להיכנס למקפיא) וממשיכים להכין את יתר הגלילות. מכניסים למקפיא למשך שעה לפחות.
  10. מוציאים את הגלילות מן המקפיא, פורסים לפרוסות ברוחב 1 ס"מ. אם לא ממהרים, מקפיאים שוב את הפרוסות למשך חצי שעה או שעה. אם ממהרים, מניחים את הפרוסות על גבי תבנית מרופדת בנייר אפייה, במרחק של 3 ס"מ בין פרוסה לפרוסה, כשהמלית פונה לצדדים.
  11. מחממים תנור ל-170 מעלות (עד שהתנור יתחמם, רצוי להניח את התבנית במקרר). מכניסים את התבנית לתנור ואופים במשך 15 דקות או עד שצדן התחתון של העוגיות שחום למדי. מוציאים ומצננים היטב. לפני ההגשה בוזקים אבקת סוכר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דבלים תאנים מיובשות פירות יבשים
צילום: אסף אמברם
צילום: שירן כרמל
ליצירת קשר עם יעל גרטי לחצו על התמונה
צילום: שירן כרמל
מומלצים