שתף קטע נבחר

הגירעון המסחרי של ישראל זינק ב-59% ב-2010

על פי נתונים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, הגירעון המסחרי של ישראל הסתכם ב-2010 ב-7.7 מיליארד דולר, לעומת 4.9 מיליארד דולר ב-2009. מחברי הדו"ח מציינים את התחזקות השקל מול מטבעות זרים, כגורם עיקרי לירידה ברווחי הייצוא. מאידך, אחרים תולים זאת בהיחלשות הסחר העולמי כולו

הייבוא התגבר, הייצוא לא הדביק את הפער. על פי נתונים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס), הגירעון המסחרי של ישראל הסתכם בשנת 2010 ב-7.7 מיליארד דולר, לעומת 4.9 מיליארד דולר גירעון בשנת 2009 - זינוק של 59%.

 

בשנת 2010 יובאו לישראל סחורות בשווי של 58.6 מיליארד דולר, עלייה של 24.9% לעומת שנת 2009. הייצוא מישראל לחו"ל הסתכם אשתקד בשווי של 50.9 מיליארד דולר, עלייה של 21% לעומת 2009.

 

בלמ"ס הדגישו, כי נתוני יבוא ויצוא הסחורות מתייחסים רק לסחורות שעברו במכס ואינם כוללים את הסחר בין ישראל לרשות הפלשתינית. כמו כן, הנתונים אינם כוללים יצוא שירותים שכולל בין השאר יצוא תוכנה. נתונים סופיים לשנת 2010, הכוללים את הנתונים הנ"ל, יפורסמו רק בחודש אפריל 2011.

 

פירוט נתוני הייבוא והייצוא לפי ענפים מראה כי הענף שבו נרשמה העלייה החדה ביותר בייבוא היה חומרי האנרגיה (גז, נפט ופחם). הענף שרשם את העלייה החדה ביותר בייצוא היה ענף התרופות (41.5%). כמו כן נרשמה עלייה של 22.2% בייצוא מכונות למחשב ולמשרד. נתוני הלמ"ס מצביעים על מגמה כללית של עלייה בייבוא של כל סוגי הסחורות וירידה בחלקו של הייצוא התעשייתי ובפרט בתעשיית הטכנולוגיה העילית והמסורתית.

 

מחברי הדו"ח מציינים את התחזקות השקל מול מטבעות זרים, כגורם עיקרי לירידה ברווחי הייצוא. עם זאת, ישנם אלה המייחסים זאת לירידה בהיקף הייצוא בישראל, כמו גם בכל העולם. "הירידה בייצוא תואמת את היחלשות הסחר העולמי כולו", אמר אתמול הכלכלן רפי מלניק בכנס בהרצליה. "רק בשוליים ניתן להבחין בהשפעה של פגיעה בשיעור הרווח של הייצואנים".

 

מלניק, מחבר "מדד מלניק" למשק הישראלי, הדגיש כי כובד המשקל של הסחר העולמי עובר בשנים האחרונות למזרח אסיה ודרום אמריקה, בעוד שהייצואן הישראלי מוכוון באופן מסורתי לארה"ב ואירופה, שם ישנה ירידה עקבית בביקוש לסחורות על רקע המיתון. "הכלכלה הישראלית קטנה וזריזה ויכול להגיב לשינוי במפת הסחר במהירות", אמר. "אם ניתן לייצר מדיניות שתעודד את הייצוא למזרח – זה רצוי ומבורך".

 

עם זאת, בארגון הסחר העולמי מדברים דווקא על התאוששות מהשלכות המשבר הפיננסי על יצוא הסחורות ב-2009. על פי תחזיות של כלכלני הארגון, יצוא הסחורות העולמי גדל בשנת 2010 ב-13.5% - הגידול החד ביותר מאז שהחל הארגון לאסוף נתונים ב-1950. גידול זה נרשם לאחר צניחה של 12.2% בייצוא הסחורות ב-2009, בעקבות ירידה בביקוש על רקע המיתון הקשה בצפון אמריקה ואירופה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים