שתף קטע נבחר

צילום: שלי דובילנסקי

ויקימשחיתים - איך הפכו כלבי ים לבננות?

עשור לוויקיפדיה: הרבה ערכים יש באנציקלופדיה השיתופית, וגם הרבה טעויות והשחתות מכוונות. חלקן פוליטיות, רובן מצחיקות ואת כולן תמצאו בוויקיסיידר, טיול לצד האפל של ויקיפדיה

<< עוד בחדר 404: הטוויטר בישראל עומד למות

 

"בדיוק עישנתי גראס... האם הוא באמת קיים????? ווהו, פוצצתי לעצמי את המוח כי יכול להיות שאני לא באמת מסטול..."

 

ריצ'רד בקט נפל קורבן לעורך ויקיפדיה להוט וחשדן. הוא קרא ערך על מגזין מסוים, גילה שגיאה בתאריך השקתו ותיקן אותה. העורך הלהוט הסתער על התיקון ומחק אותו, וזה, מספר בקט בראיון ל-ynet, "עורר אצלי סקרנות לגבי דברים אחרים שנמחקים מהאתר".

 

בואו להגיב בעמוד הפייסבוק של ynet

 

בקט, מעצב רשת בן 33 מיורקשייר שבבריטניה, חש שכלי הצגת היסטוריית הערך בוויקיפדיה לא ידידותי למשתמש, ובנה מנוע חיפוש שיאתר שינויי ערכים שנמחקו בוויקיפדיה הבריטית. לדבריו, "הופתעתי כמה ונדליזם משעשע יש באתר". כך נולד ויקיסידייר (Wikiseedier), שבתרגום חופשי פירושו "הצד המפוקפק של ויקיפדיה". הציטוט שפתח את הכתבה הוא השחתה של הערך "פילוסופיה".

 

לכל הכתבות בסדרה: דובר ויקיפדיה מספר על הערך הראשון שלו | האם ויקיפדיה הורסת את החינוך? כן ולא | הערכים הכי | ויקיפדיה: עיין ערך היסטוריה

 

כך זה עובד: חיפוש ערך בוויקיסידייר מציג לגולש את המחיקות האחרונות שנעשו בערך, חלקן שגויות בתום לב וחלקן השחתות מכוונות. הגולשים מתבקשים לסמן השחתות משעשעות שהם מוצאים, ומפרסם את הנבחרות בבלוג של ויקיסידייר.

 

נקמה בוויקיפד שמחק לו את התיקון? בקט מכחיש: "לא הפריע לי שהעריכה שלי תוקנה – זה היה בסך הכל תאריך ההשקה של מגזין, לא ממש חשוב. זה יותר עורר אצלי סקרנות לגבי איך המודרציה עובדת. אני נדהם מיכולתם לשמור את האתר נקי מזבל, וזה בלתי נמנע שכמה עובדות אמיתיות יאבדו לאורך הדרך. אני משוכנע שאם הייתי מלנקק לראיות שיוכיחו את התיקון שלי, הוא לא היה נמחק. בצורה שבה עשיתי זאת, לא היתה למודרטור כל דרך לדעת אם אני צודק או טועה. יכולתי לסרוק את הגיליון הראשון של המגזין כדי להוכיח שאני צודק, אבל לא היה אכפת לי עד כדי כך. אני ממילא מאוד נהנה לראות עיתונאים גרועים נתפסים בקלקלתם כשהם לא עושים תחקיר ומעתיקים ערך שגוי מוויקיפדיה".

 

ויקיפדיה מושכת ונדליסטים, שמשחיתים ערכים מסיבות שנעות מרוח שטות ועד אקטיביזם פוליטי. בקט לא סבור שאתרו מעודד התנהגות כזאת: "אני לא חושב שאנשים משחיתים את האתר ואז באים לדווח על כך אצלי. אני חושב שזה מושך רק אנשים בעלי סקרנות דומה לשלי, שמתעניינים בחיפוש העריכות הללו".

 

לא קיבלת תגובות כועסות מאקטיביסטים של וויקיפדיה, אימיילי נאצה וכאלה?

"יש אקטיביסטים של ויקיפדיה? זה לא ויקיליקס! אם יש, אני לא חושב שיהיה אכפת להם. כל המידע על הוונדליזם זמין בוויקיפדיה גם ככה, האתר שלי רק מקל על החיפוש". לדבריו, האתר שלו נועד לשעשע, ולא מהווה ביקורת מתוחכמת על האנציקלופדיה הפתוחה: "אני חושב שוויקיפדיה הוא אתר נהדר. אם כבר, האתר שלי מוכיח איזו עבודה טובה המודרטורים עושים".

 

מה השחתות הכי מוצלחות שנתקלת בהן?

"ההשחתה האהובה עלי היא בערך של כלבי ים אפורים שמתוארים 'כמו בננות אפורות אדירות בשמש' – זו שירה! ההשחתה העדכנית ביותר לכלבי ים אפורים מתארת אותם כ'זה כלב ים פאקינג גדול', וזה כבר פחות נחמד".

 

מכירים השחתות ערכים מצחיקות? ספרו לנו בטוקבקים. אפשר גם לספר לג'ימי וולס, אבל רק אם בא לכם 

 

עוד בחדר 404: הטוויטר בישראל חי יותר מאי פעם >>

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בתמונה: אישה אוכלת כלב ים
צילום: index open
מומלצים