שתף קטע נבחר

מהיום: כל אישה בגיל 30-41 תוכל להקפיא ביצית

משרד הבריאות קבע נוהל חדש המאפשר לכל אישה בגיל 41-30 המעוניינת לדחות את גיל הילודה מסיבות שאינן רפואיות להקפיא ביציות לשימוש עתידי, עד גיל 54. לא נקבע כל קריטריון נוסף פרט לגיל. הבעיה: עלות התהליך, כעשרת אלפים שקלים

מהפכת גיל הלידה יוצאת לדרך: משרד הבריאות מאפשר החל מהיום (ג') הקפאת ביציות עבור נשים בנות 30 עד 41, נשואות או רווקות, המעוניינות לדחות את גיל ההולדה מסיבות שאינן רפואיות. בכך מתאפשר לנשים לנתק את הקשר בין השעון הביולוגי לגיל האמהות. עם זאת, מדובר בהליך יקר הממומן מהכיס הפרטי, ועלותו כעשרת אלפים שקלים.

 

 

עד 20 ביציות או 4 טיפולים

הנוהל שמפרסם משרד הבריאות מגדיר כי נשים בנות 30 עד 41 המעוניינות בשימור פוריות מסיבה שאינה רפואית יישאבו לכל היותר 20 ביציות או יעברו לכל היותר ארבעה טיפולים.

 

החוזר מגדיר מצבי בריאות נוספים שבהם יתאפשר שימור פוריות של האישה. נשים יוכלו להקפיא ביציות במימון ציבורי עקב טיפולים העלולים לפגוע בפוריות, כמו כריתת שחלות או כריתת שד, עקב תסמונות גנטיות העלולות לגרום לירידה בגיל הפוריות ומצבים נוספים.

  

ההנחיה היוצאת היום ממשרד הבריאות אינה מגדירה מהו הגיל שבו יוכלו אותן נשים לממש את האמהות שלהן, אולם בהסתמך על החקיקה הקיימת בנושא תרומת ביצית, הגיל המקסימלי שבו תתאפשר החזרת הביצית לרחם הוא גיל 54.

 

"הנשים אחראיות לגורלן"

"אין לי ספק שהחקיקה בשנה האחרונה מעבירה מסר שהנשים אחראיות לגורלן בנושא הולדת ילדים. עד כה הגיל שיחק תפקיד משמעותי, אך כעת יהיו פחות חששות ולחצים סביב הנושא כפי שיש שהיום", אמרה ל-ynet עו"ד מירה היבנר-הראל, היועצת המשפטית של משרד הבריאות ומי שהובילה את קביעת הנוהל הנוכחי.

  

לדבריה, חבלי הלידה של ההנחיות החדשות נמשכו כחמש שנים. "הבסיס לנוהל היה פניות של נשים אלי ולרופא שלהן. מדובר בנשים מרקע מגוון, מעל גיל 30, חלקן דתיות לאומיות וחלקן לא דתיות, שלא מצאו זוגיות שבמסגרתה יוכלו להביא ילד לעולם. החשש היה שעם חלוף השנים ולאחר גיל 42 האפשרות הזו תיסגר בפניהן".

  

הנושא נדון במועצה הלאומית לביו-אתיקה, לאחר מכן במועצה הלאומית למיילדות וגינקולוגיה ורק לאחר מכן נדונו המלצות האיגודים הללו במשרד הבריאות.

  

"הגופים הללו תחמו את הגילאים של הנשים", אמרה היבנר-הראל, "לנשים ששוקלות לעבור את התהליך הזה חשוב לדעת שזה לא פתרון התחלתי אלא פתרון קצה. כל הרופאים מסכימים שעדיף הריון בדרך הרגילה או מביציות טריות. בנוסף, זו לא תעודת ביטוח, מבחינת אחוזי ההצלחה של השיטה".


"מהפכה גדולה כמו המצאת הגלולה". פרופ' דירנפלד (צילום אלי דדון)

  

מהפכה: הקפאת ביצית שאינה מופרה

תהליך האישור של הנוהל החדש נמשך שנים רבות, אולם מה שתרם לקידומו היה התפתחות טכנולוגית בתחום הקפאת הביציות. בשנים האחרונות פותחה שיטה המאפשרת הקפאת ביצית שאינה מופרה, ונעשה בה שימוש בשיעורי הצלחה טובים מאוד.

  

הדבר מאפשר לנשים להביא ילד לעולם מבן זוג עתידי במקום הקפאת ביצית מופרה מזרע של תורם אנונימי מבנק הזרע.

 

"זו מהפכה גדולה לפחות כמו הגלולה בתחום של שימור הפוריות", אמרה ל-ynet פרופ' מרתה דירנפלד, מנהלת היחידה להפריה חוץ גופית במרכז הרפואי כרמל ונשיאת האיגוד הישראלי לחקר הפוריות, "זה נותן אופציה חדשה שלא היתה לנו מעולם לגבי האפשרות של נשים בנות 40 ומעלה להרות מהביציות שלהן. משרד הבריאות לא הגדיר קריטריונים לטיפול פרט לגיל האישה, המשמעות היא שכמו שאישה מחליטה שהיא רוצה לעשות הפסקת היריון או ניתוח פלסטי כך היא יכולה להחליט באופן עצמאי אם היא מקפיאה ביציות".

 

באשר לאתגר שבהקפאת ביציות, הסבירה פרופ' דירנפלד כי "ביציות, שלא כמו עוברים, הן רגישות להקפאה. הביצית היא תא שמכיל הרבה מים ובהקפאה עלולה להיווצר תופעה של היווצרות גבישים שהורסת את הביצית. בשיטה הוויטריפיקציה ההקפאה נעשית בצורה מהירה שמונעת היווצרות גושי קרח. זו שיטה שקיימת מזה זמן אך רק בשנים האחרונות הושגה פריצת דרך בתחום ההריונות בשיטה הזו".

  

לדברי פרופ' דירנפלד, שיעורי ההישרדות של הביצית לאחר ההפשרה הם גבוהים ועומדים על 80%-90%, אולם שיעורי ההצלחה בהפריית הביצית, החזרתה לרחם והשגת הריון נעים בין 5% ל-50%. "צריך להיזהר מהבטחות שווא לנשים, זה לא מבטיח את שימור הפוריות. זו אופציה ולא כדאי לסמוך על זה כשמתכננים את המשפחה. לאישה נשואה שרוצה קריירה, לא הייתי ממליצה על אפשרות כזו".

  

המכשול: עלות התהליך

עם זאת, עלות התהליך עלולה להוות מכשול עבור נשים.

 המימון להקפאת ביציות מסיבות שאינן רפואיות הוא פרטי ועומד על 5,262 שקל עבור שאיבה והקפאת ביציות ועוד 4,363 שקל עבור הפריה חוץ גופית, כולל בדיקות הורמונליות. התהליך כרוך גם בטיפול הורמונלי שעליו יש לשלם.

  

"לדעתי למדינה שווה לשלם את זה והיא צריכה לשלם", מפתיעה פרופ' דירנפלד, "מדינת ישראל כיום מאפשרת טיפולי הפריה חוץ גופית לנשים עד גיל 45, כאשר הסיכוי של נשים בין גיל 44 ל-45 שואף לאפס. המדינה משלמת הון תועפות לטיפולים שיעילותם לא מוכחת. אם היו מורידים בשנה אחת את גיל היעד לטיפולי מבחנה ובכסף הזה היו ממנים את הקפאת הביציות זה היה כדאי מבחינה כלכלית".

  

כיום רק בתי חולים בודדים בישראל משתמשים בשיטת הוויטריפיקציה, בהם אסותא, איכילוב, הדסה, וולפסון, שיבא, כרמל ואסף הרופא. אחד ההריונות הראשונים בשיטה הושג ב"אסותא".


 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מאפשר לנתק את הקשר בין השעון הביולוגי לגיל האמהות
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים