שתף קטע נבחר

חוק חדש: הספקיות יגנו על הילדים שלכם ברשת

אושר בקריאה ראשונה חוק שמחייב את ספקיות האינטרנט להזהיר את הלקוחות מפני אתרים פוגעניים ברשת, ולהסביר מה אפשר לעשות בעניינם. האם זה מה שיגן על ילדכם מפני תחלואי האינטרנט?

<< למה הכנסת רוצה לצנזר לי את האינטרנט?

 

הכנסת אישרה הערב (ג') בקריאה ראשונה הצעת חוק המחייבת ספקי שרות אינטרנט להזהיר את משתמשי האינטרנט בישראל מפני תכנים פוגעניים ברשת - ולחסום אותם. במסגרת הצעת החוק, יהיה על הספקיות גם להציע פיתרונות ודרכים להמנע מהאתרים, ולהגן על ילדים מפניהם.

 

יש לכם מה להגיד? בואו להגיב בעמוד הפייסבוק של ynet

 

את הצעת החוק הגיש חבר הכנסת אלכס מילר (ישראל ביתנו). לא מדובר בסינון אתרים יזום, כי אם במתן מענה חינמי ללקוחות שיבקשו עזרה בהתמודדות עם תוכן בעייתי. כיום נדרשים הגולשים לשלם לספקיות עבור מערכות סינון שכאלה.

 

על פי הצעת החוק, פרטי אפשרויות הסינון החדשות יועברו לגולשים על ידי הספקיות באתר שלהן, על ידי נציג שירות וגם על ידי שליחת עלון לבית הלקוח. מתן שירות זה יהיה חובה של הספקיות, ואף תנאי לחידוש רישיון הפעולה שלהן. שורשי החוק הנוכחי בהצעת חוק בת ארבע שנים, שעברה מספר שינויים ותהפוכות.  

 

רוצים צנזורה? תקבלו בחינם

לפני שאתם נבהלים, לא מדובר בצנזורת אינטרנט: ישנם הורים שלא רוצים שילדיהם יתקלו באתרים אנטי ישראליים, פורנוגרפיים, או שמטיפים לתפיסות ודעות שלא עולות בקנה אחד עם אלו של המשפחה. למרות שאחת הסגולות של הרשת היא חופש הביטוי וחופש המידע, קל להבין מדוע יש דברים שילד לא צריך להיתקל בהם.

 

מאז 2007 ישנם שירותי סינון בישראל, ותפוצתם נמצאת במגמת עליה. המפעילה שלהם, חברת אינטרנט רימון אמנם התבססה בתחילה על הציבור הדתי והחרדי, אולם עד מהרה התברר שגם בקרב הציבור החילוני יש גולשים שרוצים אינטרנט שעבר הלבנה.

 

אפשר לסנן לבד. למה לא עושים זאת?

עקרונית, כל אחד יכול לצנזר עבור ילדיו את הרשת בצורה בסיסית. במערכת ההפעלה של אפל, למשל, יש כלי מובנה לחסימת תוכן. לעומתן, למערכות ההפעלה של מיקרוסופט אין כזה. על אף שכל משתמש יכול להוריד לו תוכנת סינון ולצמצם את הסיכוי של ילדיו להתקל בתמונות זוועה, פורנו קיצוני או תעמולה אנטישמית - הרוב לא עושים זאת. מדוע? כי תוכנות לחסימת תוכן הן לעיתים מורכבות להפעלה, והגולשים נרתעים מלהשתמש בהן או פשוט לא מודעים לקיומן.

 

ככל הנראה שהצעת החוק תעלה את המודעות לנושא, והורים יצטרכו להחליט אם הם סומכים על ילדיהם או שמעדיפים כלי אוטומטי שיקבע איזה תוכן אינו רצוי עבורם. הצעת החוק אושרה ברוב של 14 חברי כנסת, ללא מתנגדים או נמנעים, והועברה להכנה לקריאה שנייה ושלישית בוועדת הכלכלה של הכנסת.

 

עדיין לא כמו אוסטרליה

המהלך הוא חלק ממגמה בולטת של השנים האחרונות בתחום התוכן הפוגעני ברשת, במסגרתה חוקקו מדינות מערביות רבות חוקים שמגבילים תפוצת תוכן ברשת. באוסטרליה נבנית תוכנית לצנזורה גורפת של תכנים רבים, וכך נעשה גם בבריטניה. האיחוד האירופי שוקל להחיל תקנות הגבלת תוכן פוגעני על כל המדינות החברות בו.

 

התוכניות עוררו את זעמם של משתמשים, של חברות האינטרנט ושל ארגוני זכויות אדם. לטענתם, חסימה יזומה גורפת לא באמת מגבילה את מפיצי הפדופיליה למשל, שמסוגלים לעקוף אותה בשלל דרכים.

 

אפשר לראות שעם העליה במספר משתמשי האינטרנט וירידת הגיל הממוצע שלהם, מדינות מערביות דמוקרטיות פונות לכלים "חשוכים" כמו צנזורה גורפת, כדי לשמור על הילדים.

 

בישראל, בשלב זה, מדובר רק על סינון לפי דרישה, וייעוץ. יתכן שתפיסת החוק של מילר היא בריאה ומאוזנת יותר מתוכניות הסינון הקיצוניות שבאירופה ובאוסטרליה. עם זאת, חשוב לזכור שהאינטרנט היא מערב פרוע, ושמי שמחפש מספיק, יוכל למצוא כלים ודרכים לעקיפת רוב מנגנוני הסינון המקומיים.

 

ספקיות האינטרנט באיחוד האירופי טוענות שסינון אתרים הוא לא הדרך להמנע מתכנים פוגעניים או בעייתיים ברשת. הן מציעות שהממשלות יקצו משאבים לטיפול במקור הבעיה ויסגרו אתרים שמפיצים תכנים כאלה. אמנם קשה לחקור ולגלות מי עומד מאחורי רשת הפצות פורנו, למשל - אבל זה יהיה טיפול בבעיה ולא בסימפטומים שלה. מאידך, הגישה הישירה לא תמיד עובדת: מדינת ישראל לא יכולה לצפות מגורמים אנטי ישראליים באיראן שיסגרו אתר שפרסם קריאות בגנות יהודים וישראלים.

 

מה דעתכם? אלו תכנים צריך לצנזר ברשת (פורנו קיצוני, אלימות ומוות, ג'סטין ביבר ועוד)?

 

סין: צנזורה באינטרנט? אין דבר כזה >>

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכנת תעזור לכם לצנזר את הרשת
צילום: index open
מומלצים