שתף קטע נבחר

סקר: הקנדים מוכנים להילחם על השליטה בקוטב

המדינה המנומנמת לרוב משתדלת לא להרגיז אף אחד, אך כשזה נוגע לים הארקטי העשיר בנפט וביהלומים - היא לא מתכוונת לוותר. מחקר בטורונטו גילה כי רוב הקנדים תומכים בשיגור כוחות צבא לאזור ומתעקשים שהמעבר הימי הצפוני שייך רק להם

אזרחי קנדה, הידועים בעולם כסבלנים ונעימי מזג, לא מוכנים להתפשר על ריבונותם בקוטב הצפוני. סקר שנערך במדינה ואשר פורסם הלילה (יום ד') מגלה כי רוב תושבי המדינה הצפון אמריקנית רואים במאבק על המשאבים באוקיאנוס הארקטי כנושא החשוב ביותר של מדיניות החוץ הקנדית.

 

על פי החוק הבינלאומי, חמש המדינות שלהן שטח בתוך המעגל הארקטי - קנדה, נורבגיה, רוסיה, ארה"ב ודנמרק (בשל ריבונותה על גרינלנד) - מחזיקות באזור כלכלי בן 320 קילומטרים מצפון לחופיהן. הקוטב הצפוני לא עורר עניין רב מצד אף מדינה עד גילוי משאבי טבע רבים בעשורים האחרונים. ההערכה היא ששליש ממרבצי הנפט בעולם מצויים באוקיאנוס זה.

 

בשנים האחרונות נראה שהעימות סביב הקוטב רק הולך ומחריף. מוסקבה שיגרה לפני שלוש שנים צוללת רוסית לקרקעית האוקיאנוס ונעצה דגל רוסי

בקרקעית. מפקד הצבא הרוסי אף הזהיר כי אם יוצבו חיילי נאט"ו בקוטב הצפוני, ארצו לא תעבור על כך בשתיקה. קנדה, מצדה, שלחה אף היא משלחות לאזור וערכה שם תרגיל צבאי במטרה לבסס את ריבונותה.

 

סקר שערך המכון לענייני העולם באוניברסיטת טורונטו בדק את עמדת הקנדים לגבי צחצוח החרבות סביב המשאבים בצפון. התוצאות הפתיעו רבים: הקנדים אמנם הביעו תמיכה בקידום פתרון דיפלומטי עם המדינות האחרות, אך 58 אחוזים מהם תמכו בהצבת חיילים בקוטב כדי להגן על האינטרסים של אוטווה. 


הים הארקטי מפשיר, המשאבים הופכים נגישים יותר (צילום ארכיון: AP)

 

43 אחוז מהנשאלים אמרו שממשלתו של סטיבן הרפר צריכה לנקוט עמדה קשוחה נגד אירופה וארה"ב. לשם השוואה, רק 34 אחוז מתושבי רוסיה סבורים כי הקרמלין צריך לפעול בתקיפות בנושא, בעוד פחות מעשרה אחוזים החזיקו בעמדה זו בארה"ב, בנורבגיה ובדנמרק.

 

"הקנדים רואים באוקיאנוס הארקטי כנושא שצריך לעמוד בראש סדר העדיפויות של מדיניות החוץ של ארצם ושיש להעניק לו את המשאבים הדרושים", נכתב במחקר שפרסמה אוניברסיטת טורונטו. רוב הנשאלים אף תמכו בהעברת

חיילים קנדים המשרתים עם כוחות של האו"ם במוקדי סכסוך בעולם, וזאת לטובת שמירה על השטח הקנדי בקוטב. "האזור נתפס כמרכיב מהותי בתחושת האחדות הלאומית של קנדה ובאותה נשימה הוא נתפס כאזור בעל משאבים שתהיה לו השפעה מכרעת על העתיד".

 

רוב הקנדים גם לא חושש להכריז על ריבונות בשטח שאינו זוכה להכרה בינלאומית. כך, למשל, אמרו רוב הנשאלים כי המעבר הצפון-מערבי, הנמצא בין הקוטב לצפון קנדה ואשר מקשר את האוקיאנוס השקט והאטלנטי, שייך לקנדה באופן בלעדי. מדובר בנתיב תחבורה חשוב ביותר בים שקנדה הכריזה כשלה, בעוד ארה"ב ואירופה מתעקשות שמדובר במים בינלאומיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העם איתו. הרפר במפגן בקוטב (ארכיון)
צילום: איי פי
ספינת צבא קנדה באוקיאנוס הארקטי (ארכיון)
צילום: איי אף פי
מומלצים