שתף קטע נבחר

צילום: AP

קהיר: אזרחים הגנו על המוזיאון הלאומי מבוזזים

עשרות מתפרעים ניסו לפלוש למוזיאון הלאומי כדי לבזוז את שכיות החמדה מהתקופה הפרעונית, אך נתקלו באזרחים מודאגים שביקשו למנוע פגיעה באוצרות ואף הסגירו פורעי חוק לידי כוחות הביטחון. "זו ההיסטוריה שלנו, חשוב להגן עליה"

כוחות הביטחון המצריים נפרסו הלילה (שבת) במוזיאון הלאומי בקהיר, כדי להגן על שכיות החמדה יקרות הערך מפני ביזה על-ידי המוני פורעי חוק. במהלך שעות הלילה נאספו קבוצות מתפרעים סמוך למוזיאון וניסו לפרוץ אליו, וממולם התייצבו קבוצות אזרחים שקראו לשמור על האוצרות ההיסטוריים. במוזיאון מוצבים פריטים מהתקופה הפרעונית, בהם מומיות ופסלי אבן עתיקים.

 

עוצר הלילה שהוטל ברחבי מצרים הופר על-ידי רבים מהמפגינים בקהיר. קבוצות גדולות של מתפרעים ובוזזים נעו ברחובות והשליכו בקבוקי תבערה ואבנים. באזורים רבים בעיר נראו פטריות עשן והורגש ריח חריף של גז מדמיע.

 

מהומות במצרים - כל הדיווחים ב-ynet:

 

לפחות 20 משוריינים נפרסו בשעות הלילה בכיכר תחריר, לראשונה מאז החלו המהומות. בתום נאומו לאומה של הנשיא חוסני מובארק הגיעו למקום מאות מפגינים. הם הביעו מחאה על דברי הנשיא שקרא לשמור על היציבות והסדר, ואמרו כי פיזור הממשלה שעליו הכריז אינו מספק וכי מובארק הוא שצריך לפרוש. כוחות ביטחון מתוגברים ממשיכים לאבטח גם את שגרירויות ארה"ב ובריטניה ואת בניין הטלוויזיה הממלכתית המצרית.

 

אזרחים רבים השליכו מחלונות בתיהם בקבוקי סודה ושתייה מוגזת וגם בצלים ולימונים לעבר מפגינים שרוססו בגז מדמיע. זאת, לאחר שבימים האחרונים פרסמו עיתוני אופוזיציה במצרים אמצעים להתמודדות עם גז מדמיע, הכוללים הרחת בצלים ולימונים והתזת משקאות מוגזים.

 

סמוך למוזיאון הלאומי נפרסו כוחות משטרה וצבא גדולים, על-מנת לשמור על אלפי המוצגים ההיסטוריים, בהם מסכתו המוזהבת של תות ענח' אמון. השוטרים והחיילים מנעו בגופם ממפגינים לפרוץ למקום. מולם התייצבו מפגינים אחרים שקראו לעבר המתפרעים: "זו ההיסטוריה שלנו".

 

"כאן זה לא בגדד"

תחילה היה נראה שהאיום החמור ביותר הנשקף למוזיאון, מגיע מהצתת משרדי מפלגת השלטון הלאומית-דמוקרטית, הממוקמים בבניין הנמצא בסמוך למוזיאון ולבניין הפרלמנט. אולם ככל שנקפו השעות, התקרבו עשרות מפגינים אל המוזיאון וחלקם טיפסו על גדרות הביטחון והעצים המקיפים אותו. אחרים פנו לבזוז חנויות ולהצית מבנים לאורך נהר הנילוס.


בוזזים למרות העוצר, קהיר אמש (צילום: AFP) 

 

"אנחנו לא בגדד", זעק אחד המפגינים לעבר המתפרעים, בהזכירו את הגזל האדיר שאירע במוזיאון הלאומי העיראקי לאחר הפלישה האמריקנית ב-2003. מרבית העתיקות שנבזזו בעיראק - שכיות חמדה מהתקופה הבבלית והאשורית - לא נמצאו עד עצם היום הזה.

 

"אני עומד כאן כדי להגן על האוצר הלאומי שלנו", אמר פאריד סעד, מהנדס בן 40. אחמד איברהים, בן 26, הוסיף: "חשוב לשמור על המוזיאון כי הוא משמר 5,000 שנים של ההיסטוריה שלנו.

 אם הם יגנבו ממנו דברים, לא נמצא אותם לעולם". אליהם הצטרפו עוד עשרות צעירים, חמושים באלות שנלקחו משוטרים זמן קצר קודם לכן. יחד, הם יצרו שרשרת אנושית סביב המוזיאון ואף הסגירו לידי כוחות הביטחון מתפרעים שניסו לפרוץ למתחם.

 

לפחות 27 בני אדם נהרגו עד-כה במהומות במצרים, לפחות חצי מהם בעיר סואץ. לפחות חמישה בני אדם נוספים נהרגו בקהיר. עוצר הלילה בעיר הסתיים בשעה 07:00 והשאלה המרכזית כעת היא האם הכרזותיו של מובארק על פיזור הממשלה וקידום הרפורמות הפוליטיות והכלכליות יספקו את רצון ההמונים. 

 

חשוב להדגיש כי נמל התעופה בקהיר עודנו סגור וכי האינטרנט, הרשתות החברתיות ושירותי הסלולר עודם משובשים. עוד דווח הלילה כי רמטכ"ל צבא מצרים, הגנרל סמי ענאן, קיצר את ביקורו בוושינגטון בעקבות המצב במדינה וישוב לקהיר כבר בזמן הקרוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסיכת תות ענח' אמון
צילום: ויז'ואל/פוטוס
למרות העוצר, כנופיות יצאו לביזה
צילום: AFP
הפגנה סמוך לבניין הטלוויזיה הממלכתית
צילום: AFP
האם נאום מובארק ייספק?
צילום: רויטרס
מומלצים