שתף קטע נבחר

בחומה ומגדל כבר הייתָ? אז קפוץ ליער חניתה

פרחי החורף אולי מתעכבים מעט השנה, אבל טיול ביער חניתה שבגליל המערבי חושף אזור ירוק ויפהפה. על הדרך גם תוכלו לבקר במוזיאון של אחד מיישובי חומה ומגדל ההיסטוריים

הגליל המערבי הוא אחד האזורים הירוקים ביותר בארץ. בחורף הוא יוצר שילוב כמעט ציורי עם המים התכולים של הים התיכון שלחופו הוא שוכן. פריחות החורף מתעכבות, השקדיות מבולבלות ושדות החיטה נראים כמו פלומת דשא רכה. כל מה שנותר למטיילים הוא להתנחם בצילם של עצי היער הירוקים וצמחיית החורש שמלבלבת גם כשהגשם מסרב להגיע.

 

 

מסלול טיול בחורש ים-תיכוני סבוך באזור הגליל המערבי עובר במעבה יער חניתה. היער שוכן על מורדות רכס סולם צור בין חניתה לשלומי, משתרע על פני 2,300 דונמים וגלום בו סיפור היסטורי. העצים הראשונים ניטעו בראשית שנות ה-40 של המאה ה-20 על ידי חלוצי קיבוץ חניתה ובשנות ה-60 המשיכה קק"ל במלאכת היעור.

 

ראשוני חניתה עלו על הקרקע במבצע "חומה ומגדל" תוך חירוף נפש ב-21 במארס 1938. באותן שנים היה מדרון ההר חשוף וצחיח, מבודד מכל ישוב יהודי ובלב שטח עוין בעיצומו של "המרד הערבי". קבוצה של חברי ההגנה מתוגברים ב-450 מתנדבים נאחזה בקרקע. הערבים תקפו את המתיישבים פעם אחר פעם ובמהלך שלושת החודשים הראשונים של התיישבות נפלו בקרבות עשרה מחברי הקיבוץ. הם התגוררו בתקופה הראשונה במתחם חומה ומגדל ולאחר מכן עברו למקום שבו ניצב הקיבוץ עד היום ונזכר בתלמוד כיישוב "חנותא".


יער חניתה משקיף על חוף הגליל המערבי (צילומים: יעקב שקולניק, קק"ל)

 

מסלול נחל הבאר

טיול המשלב ביקור באתרים היסטוריים ושבילי יער ירוקים, מתחיל באתר חומה ומגדל שממוקם ב"חניתה תחתית", הנקודה שבה נאחזו ראשוני חניתה בליל 21 במארס 1938. החומה ומגדל העץ הגבוה שומרו ושוחזרו וניתן לעלות על המגדל לתצפית על האזור. למרגלות המגדל ניצב סלע גדול המשמש אנדרטה לעשרת הנופלים על הגנת חניתה תחתית.

 

בסמוך הוקם על ידי קק"ל חניון גדול וממנו יוצא שביל הליכה, שיורד מערבה. השביל מגיע כעבור כ-100 מטרים אל צמד ברושים, שניטעו בשנות ה-50 לזכרם של יהודה ברנר ויעקב ברגר, שני הנופלים הראשונים בחניתה. השניים, נהרגו במתקפה של הערבים על המתיישבים בלילה הראשון לעלייה על הקרקע. מהברושים פונים ימינה (צפונה), חוצים את דרך היער הראשית ויורדים אל הגיא שמנגד. הגשמים חרצו באדמת היער חריצים עמוקים ויש להיזהר במהלך הטיול.

 

השביל יורד בשולי חורשת אורנים אל מבנה בטון ישן. זהו בית הבאר, שממנה שאבו ראשוני חניתה מים. לאחר כמה שנים הבאר, שעומקה הגיע ל-40 מטרים, חרבה וחברי הקיבוץ נאלצו למצוא מקורות מים חדשים. השביל ממשיך במורד הגיא ומתפתל לאורך אפיק נחל הבאר. התוואי עובר בתוך סבך של עצי חורש, באוויר ניחוח של אדמה לחה ושקט שאופף את האזור.


ניתן לעלות על המגדל לתצפית על האזור. אתר חומה ומגדל ביער חניתה

 

החורש הים תיכוני מורכב ברובו מאורנים ומאלונים מצויים גבוהי צמרת הנטועים בצפיפות ויוצרים אפלולית יער מסתורית וקרירות רבה. צמחי הצל משגשגים למרגלות האלונים וביניהם בולטת עצבונית החורש שמכסה את אדמת היער. על גדות הנחל ובין הסלעים צומחים טחבים ושרכים מרובים. המקום מתאים לחנייה קצרה ושתייה חמה לפני שממשיכים במסלול.

 

הדרך ממשיכה לאורך אפיק נחל באר עד שהוא עוזב את היער בדרכו אל המפגש עם נחל בצת. השביל פונה ימינה ומטפס במדרון מתון. זהו חלקו האחרון של המסלול, שממנו ניתן לצפות אל בקעת שפע הפורייה, שיצר נחל בצת, מהנחלים הארוכים של הגליל המערבי. במדרון שמצפון לבקעה ניתן לראות את הכביש המתפתל שמטפס לכיוון פארק אדמית.


עובר בתוך סבך של עצי חורש. נחל הבאר ביער חניתה

 

מוזיאון חניתה: מאסכולת המוזיאונים של המאה הקודמת

סיור ב"חניתה תחתית" ובנחל הבאר אינו שלם ללא ביקור במוזיאון חניתה, השוכן בקיבוץ במבנה הישן שהתגוררו בו ראשוני המתיישבים. הדרך הנופית המטפסת אל הקיבוץ היא בין היפות בארץ. המוזיאון עצמו שייך לאסכולת המוזיאונים של המאה הקודמת אבל יש בו פנינים נדירות: חפצים ישנים של המתיישבים הראשונים, סרט על הקמת חומה ומגדל שצילם נתן אקסלרוד, כלים חקלאיים ופסיפסים עתיקים.

 

המוזיאון מחולק לשלושה אגפים: אולם ארכיאולוגי, שבו מוצגים ממצאים שהתגלו בחניתה ובסביבתה, מתקופות פרה-היסטוריות ועד התקופה הצלבנית. פסיפסים שהתגלו בכנסייה הביזנטית הסמוכה וביניהם פסיפס גיאומטרי ייחודי ואוסף נדיר של מטבעות מימי בית שני ומהתקופה הרומית.


מוזיאון חניתה. בית האבן ועץ התות הקשיש שלידו


התגלה בכנסייה הביזנטית הסמוכה. הפסיפס הגיאומטרי המרהיב

 

האולם השני מציג את נושא "חומה ומגדל" ובו דגמי יישובים שעלו על הקרקע בימי המאורעות. חלק חשוב בתצוגה מתעד את תולדות חניתה בימי קדם ואת העלייה על הקרקע. האולם השלישי מוגדר כחדר טבע ואחד המוצגים המיוחדים בו הוא עורו של נמר שניצוד בסמוך לחניתה בשנת 1965. צייד הנמר מהווה עדות לכך שנמרים שוטטו בגליל המערבי, ומכאן גם נגזר שמו של נחל נמר הסמוך.

 

חניון שלומי: פיקניק ופיתוח הגוף גם  יחד

לסיום המסלול אפשר לערוך פיקניק בחניון שלומי שמצויד במתקני ספורט וכושר מיוחדים המתאימים לכל המשפחה. החניון נמצא ביער חניתה ליד שכונת הארזים. כדי להגיע לחניון נוסעים מצומת שלומי צפונה לכיוון חניתה (כביש 8990). כעבור כ-400 מטרים נראים מימין בתי שכונת הארזים. החניון נמצא מימין לכביש. במהלך שדרוג ושיפוץ החניון על ידי קק"ל הוכשר גם "שביל ילדי שלומי". מגיעים אליו מרחבת החניה הסמוכה למתקני הכושר בדרך אספלט לכיוון שכונת הארזים. בתוך השכונה פונים ימינה אל דרך עפר החוצה שער ברזל.

 

השביל מתחיל ליד הברוש הגדול וממשיך לאורך כקילומטר. השביל אינו מעגלי, אך אפשר לחזור לרכב בהליכה לאורך הטיילת של שכונת הארזים. בחודשים פברואר ומארס פורחים לצד השביל מיני סחלבים. השנה, כמו כל שאר הפריחות, הם מתעכבים.

 

איך מגיעים לחניון חומה ומגדל: נוסעים לעיירה שלומי (כביש 899) ועולים צפונה לעבר קיבוץ חניתה (כביש 8990). כשני ק"מ משלומי פונים ימינה ליער חניתה, על פי שילוט קק"ל, בדרך המסומנת בכחול. הדרך מגיעה לאחר כ-500 מטרים לאתר חומה ומגדל. מכאן מתחיל המסלול הרגלי בנחל הבאר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אתר חומה ומגדל ביער חניתה
צילום: יעקב שקולניק, קק"ל
שלט הכוונה לדרך נוף יער חניתה
צילום: יעקב שקולניק, קק"ל
מומלצים