שתף קטע נבחר

צילום: גיל יוחנן

הח"כים נדהמו: אין בחוק ממלא מקום לרמטכ"ל

בדיון בוועדת החוץ והביטחון בעקבות מינוי יואב גלנט לרמטכ"ל, התבררה לחברי הכנסת העובדה המדהימה. בחוק לא קיימת הגדרת תפקיד "ממלא מקום" לרמטכ"ל. המשמעות: יאיר נווה ימונה לרמטכ"ל וכעבור חודשיים ייאלצו להדיחו מהתפקיד

הממשלה רוצה למנות את נווה לממלא מקום הרמטכ"ל, אבל איש לא סיפר לה שאין בכלל סעיף כזה בחוק. יממה לפני שהממשלה תאשר את מינויו של האלוף יאיר נווה לממלא מקום הרמטכ"ל, התבררה בצהריים (יום ד') לחברי ועדת החוץ והביטחון של הכנסת העובדה המדהימה הבאה: בחוק אין הגדרת תפקיד "ממלא מקום זמני" לרמטכ"ל. הוועדה עדיין מנסחת את החלטתה הסופית, אך תקרא להאריך את כהונתו של אשכנזי בתפקיד, ולא למנות את נווה.  

 

הדחת גלנט - הדיווחים האחרונים ב-ynet:

 

לפי חוק יסוד: הצבא, "בראש צה"ל יעמוד ראש המטה הכללי, שיתמנה בידי הממשלה". אין בחוק הגדרה לממלא מקום או מפקד עליון זמני. חברי ועדת החוץ והביטחון שמעו זאת וכעת הם שוקדים על נוסח החלטה סופי. כדי שנווה יוכל להיכנס ללשכת הרמטכ"ל, עליו לעבור את כל ההליכים שנקבעו לכך בחוק, אחרת מדובר יהיה בחריגה מסמכות.

 

סוגיית ה"רמטכ"ל הזמני" החלה אמש, אחרי שבעקבות עמדת היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, החליט שר הביטחון, אהוד ברק, להדיח את הרמטכ"ל המיועד, יואב גלנט, מלמלא את התפקיד. הכוונה הייתה למנות את נווה להחליפו באופן זמני לתקופה שלא תעלה על 60 יום, והעובדה שהמהלך קיבל את אישורו של וינשטיין למרות שאינו מוגדר בחוק מעוררת תמיהה.

 

משפטנים ל-ynet: "זה כמו שרמטכ"ל נופל למשכב"

למרות זאת, סבור סגן הפרקליט הצבאי הראשי לשעבר, עו"ד אילן כץ, כי מינויו של נווה לרמטכ"ל, גם אם למשך חודשיים בלבד, יכולה להיות מוסדרת לפי החוק, אם אכן יעבור לשם כך את כל ההליכים הרגילים במינוי מפקד חדש לצה"ל.

 

"הוא יהיה רמטכ"ל לכל דבר למשך התקופה הזו. זה אותו מינוי, ולכן הוא מצריך אישור מהממשלה, משר הביטחון ומכל גורם ממנה אחר שנקבע בחוק", הסביר כץ. הוא טען כי ניתן לפרש את המצב שנוצר ככזה העונה לסעיף הנבצרות הקיים בחוק, שמאפשר לסגן הרמטכ"ל למלא את תפקידו. "זה כמו שרמטכ"ל מכהן, חלילה, נופל למשכב, נוסע לחו"ל או מכל מסיבה אחרת אינו יכול לתפקד. במצב כזה, מי שממלא את מקומו זה הסגן שלו. גם בפן הזה זה המינוי מכוסה".

 

עו"ד עידן דביר, מומחה למשפט צבאי ששירת בעבר בפרקליטות הצבאית, הסביר כי כניסתו של נווה לתפקיד, גם לתקופה קצרה, מהווה מינוי רמטכ"ל חדש לכל דבר."אין תפקיד כזה ממלא מקום. מדובר ברמטכ"ל באופן זמני שממנים למעשה לחודשיים. הבעיה היא שלכאורה גם מפטרים אותו אחרי חודשיים, אך אין פתרון אחר. זהו גולש לתחום אפור, אבל כנראה שזה הפתרון הכי טוב שיש כרגע".

 

זו הסיבה שהליך מינויו של נווה לתפקיד יידרש להתנהל בדיוק באותו האופן שבו ממונה רמטכ"ל חדש, לכל דבר ועניין. "לא כתוב באף מקום לכמה זמן צריך לקצוב את הכהונה", הסביר משפטן בכיר. "זו הסיבה שניתן היה לשחק עם תקופת הכהונה של אשכנזי. אפשר למנות את נווה להיות רמטכ"ל למשך חודשיים, כיוון שזו הדרך היחידה למנותו לממלא מקום".

 

הח"כים התנפלו על ברק

מוקדם יותר, צלבו הח"כים את שר הביטחון, אהוד ברק, על המינוי. "לא יכול להיות שקצין, אלוף בצה"ל, שמשרת כבר 34 שנה ונתן את כל חייו למדינה יכונה 'מאפיונר' וייזרק החוצה כמו אחרון העבריינים", אמר יו"ר הוועדה, ח"כ שאול מופז.

 

שר הביטחון לשעבר, חבר הכנסת בנימין בן-אליעזר, עד לאחרונה שותפו של ברק למפלגת העבודה, מתח ביקורת על שר הביטחון: "זה מתאים לו, אני לא מופתע. לעומת זאת, אני כן מופתע מהסכמת ראש הממשלה לקבל על עצמו את מה שהכתיב ברק.

כולנו רואים מה קורה במצרים ובמדינות אחרות. אף אחד לא יודע מה יהיה שם מחר. יש סחרור מערכות, ויתר איסלאמיזציה, ואי אפשר לנתק את ההחלטה הזו ממה שקורה במרחב שלנו. ההחלטה הזו של שר הביטחון היא פגיעה בביטחון ישראל והפקרתו בגלל אובססיה אישית של אדם שהחליט לא לתת כהונה שנייה לאשכנזי בגלל שיקולים זרים".

 

בתגובה לדברים בוועדת חוץ וביטחון, המליץ ברק לחלק מהחברים "לנהוג באיפוק ולא להיסחף להתלהמות". הוא הודיע שהוא מוכן להיפגש בראשית השבוע עם ועדת המשנה של ועדת חוץ וביטחון, "ולפרוש בפניה את ההתפתחויות במהלך מינוי גלנט, ובשיקולים שהביאו להמלצה למינוי האלוף יאיר נווה לרמטכ"ל בפועל לתקופה קצרה שלא תעלה על 60 יום".

 

 

בהכנת הידיעה השתתפו רונן מדזיני ואביאל מגנזי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא למינוי נווה. שאול מופז
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים