שתף קטע נבחר

צילום: AFP

סוף למשבר במצרים? ועדה תבחן רפורמה בחוקה

בצעד שנועד לשים סוף למשבר החמור, הסכימו סגן הנשיא עומר סולימאן ותנועות האופוזיציה גם על שחרור המפגינים שנעצרו בשבועיים האחרונים ועל הסרת הפיקוח ההדוק על כלי התקשורת. שני הצדדים גם הסכימו כי הנשיא מובארק לא יוכל לרוץ לכהונה נוספת, אך סולימאן התעקש לשמור על סמכויותיו הנוכחיות

האם המשבר החמור שידעה מצרים בשבועיים האחרונים עומד להסתיים? ממשלת מצרים ותנועות האופוזיציה הגיעו להסכמה על הקמת ועדה משותפת שתבחן בתוך כחודש ימים את עריכתה של רפורמה בחוקת המדינה וכי הנשיא חוסני מובארק לא יוכל לרוץ לכהונה נוספת. כך דיווחה היום (יום א') הטלוויזיה הממלכתית במצרים. על פי הדיווח, בוועדה ישתתפו מומחים מהמערכת הפוליטית והמשפטית במדינה.

 

מצרים על סף הפיכה - הדיווחים והתמונות בעמוד מיוחד :

עדכונים שוטפים על מצרים גם בפייסבוק של ynet 


יפנו את האוהלים? מתנגדי שלטון בכיכר א-תחריר בקהיר (צילום: AP)

 

ההסכמה על הקמת הוועדה המיוחדת הושגה בעקבות שיחות שניהל במהלך היום סגן הנשיא, עומר סולימאן, עם תנועות האופוזיציה במדינה, בהן "האחים המוסלמים". זו הפעם הראשונה שהממשלה המצרית והתנועה המוסלמית הגדולה מנהלות ביניהן שיחות.

 

לפי רשת "אל-ערביה" הסכימו הצדדים בשיחות על ביצוע כל ההתחייבויות שהציג מובארק בנאומו האחרון, ובכלל זה התחייבויות שלא להתמודד שוב על נשיאות מצרים. כן סיכמו כי יוכנסו תיקונים בחוקה, בדגש על הסעיפים הנוגעים לבחירות לנשיאות.

 

כמו כן, סוכם כי תינתן האפשרות להגיש ערעור על תוצאות הבחירות האחרונות לפרלמנט, שבזמנו נטען כי נרשמו בהן זיופים רבים מאוד. עוד סוכם על שחרור מיידי של מפגינים שנעצרו בשבועיים האחרונים וכן שחרור רסן הפיקוח על אמצעי התקשורת במצרים.

 

 

 צפו: המפגינים בכיכר א-תחריר בקהיר שרים להדחתו של מובארק
 

בשיחות בין סגן הנשיא לתנועות האופוזיציה הוסכם גם על סיום מצב החירום במדינה - אחת התביעות העיקריות שהציבה האופוזיצה, "בכפוף למצב הביטחוני במדינה". מנגד, סוכנות הידיעות הצרפתית דיווחה כי סולימאן דחה על הסף את דרישת האופוזיציה שמובארק יעביר אליו את סמכויותיו.

 

כמעט שבועיים עברו מאז תחילת המהומות במצרים, והפיכה עדיין אין. אחרי הפגנות הענק, שבהם יצאו מאות אלפים לרחובות בקהיר ובאלכסנדריה, נראה היום שהמחאה דועכת, ורק אלפים בודדים הגיעו לכיכר א-תחריר.

 

המפגינים שומרים בסך הכל על הסדר ומסתפקים בשירים ובקריאות נגד הנשיא הפורש חוסני מובארק. גם הצבא המצרי צמצם את פריסתו באזור.

 

אחרי הפגנות הענק ביום שישי, "יום העזיבה" - שגם הן לא הובילו לשינוי דרמטי - ההפגנות היו קטנות יחסית, וגם לא אלימות, כקרבות הרחוב באמצע השבוע שעבר.

 

שתי סיבות לנוכחות הקטנה יחסית בכיכר אפשר למצוא במזג האוויר החורפים ובעובדה שפיתרון לא נראה באופק. השאלה כמה זמן יצליחו המפגינים להחזיק מעמד בכיכר בקהיר מבלי לשוב לבתיהם עשויה להיות מכרעת עבור תנועת המחאה, בעוד שהמשטר עדיין מקווה לשרוד את גל הזעם.

 

כתב רשות השידור הבריטית BBC בקהיר, פול דנהאר, דיווח כי כרגע נמצאים בכיכר א-תחריר אוהלים רבים שהקימו מתנגדי השלטון, אך שהמחאה הזועמת שינתה את פניה ונראית יותר כמו פסטיבל מוזיקה בריטי".

  

אחמד אוסמן, תושב קהיר סיפר ל-BBC: "שבתי למשרד שלי לאחר ש-80 אחוזים מהמדינה נחטפו בשלושה עשר הימים האחרונים. אני מקווה שחבריי בכיכר תחריר ישימו סוף למחאתם, עכשיו כשהם זכו בהישגים יוצאים מגדר הרגיל". אוסמן הוסיף כי "אנשים רוצים להשיב לעצמם את החיים הנורמליים. עכשיו זה הזמן לקיים דיאלוג, להחיל רפורמה פוליטית - אבל לא עוד הפגנות מחאה ברחוב".  

 

אוסמן ביקש להדגיש כי הוא אינו משתייך למפגינים שתומכים או מתנגדים לשלטונו של חוסני מובארק. "אני בסך הכל אדם שמשתייך למיעוט השקט", אחר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עושה את העבודה בשביל מובארק. סולימאן
צילום: רויטרס
יפסיקו את המחאה? מפגין בקהיר
צילום: AP
מומלצים