שתף קטע נבחר

רופאי המשפחה: "לא נרשום ריטלין לכל דורש"

שמחה מוקדמת מדי? בעקבות הפרסום כי לשכת האתיקה של ההסתדרות הרפואית מאשרת לרשום ריטלין גם לבריאים, אומר ל-ynet יו"ר איגוד רופאי המשפחה כי הוא הורה לרופאים שלא לעשות זאת. "קודם כל שיוכיחו לי שזה עוזר גם לבריאים"

למרות המלצות הוועדה לאתיקה של ההסתדרות הרפואית - רופאי המשפחה לא מתכוונים לרשום ריטלין לכל דורש. כך אומר היום (ג') פרופ' שלמה וינקר, יו"ר איגוד רופאי המשפחה בתגובה לנייר העמדה של ההסתדרות הרפואית, לפיו רופא יכול לתת תרופה שתשפר את יכולותיו של האדם הבריא, כמו ריטלין.

לדבריו "איגוד רופאי המשפחה ממליץ לחבריו לרשום ריטלין למי שסובל מהפרעות קשב וריכוז ולא לפי רצון המטופל. גם מחר רופא המשפחה ירשום ריטלין אך ורק בהתאם להתוויות הרשומות במדינת ישראל, ועל פי כל התקנות והחוקים".

 

 

"המטופלים מבקשים ריטלין 'כמו שכתוב בעיתון'"

בהודעה שפירסם היום וינקר לרופאי המשפחה הוא ביקש להבהיר כי ברישום של כל תרופה מומלץ לכל רופא להיצמד להתוויה הרשומה במדינת ישראל. במקרים של שימוש בתרופה שלא להתווייה (off label), כפי שמגדיר נייר העמדה, מציין וינקר כי "מומלץ לשמור את השימוש למצבים מיוחדים וחריגים, שבהם הידע המדעי המצטבר, בדבר יעילות התרופה, מקדים את ההתוויות הרשומות במדינת ישראל או 'כאשר התרופה חיונית, ולא קיימת תרופה חלופית רשומה'".

 

לדבריו, מאז פרסום הכתבה קיבל פניות רבות מרופאי משפחה שדיווחו על מטופלים שביקשו לקבל ריטלין "כמו שכתוב בעיתון". "זה יצר אי נעימות רבה מול המטופלים ועורר הרבה רגשות", סיפר -ynet. "הבוקר נכנס אלי למרפאה נרקומן שקשה לו להתרכז ודרש

בתוקף לקבל ריטלין כי זה היה כתוב בעיתון. הייתי צריך לסרב לו".

 

וינקר מדגיש כי לדעתו טרם נמצא כי הריטלין היא תרופה שמשפרת יכולות גם בקרב אנשים בריאים. "אין אף מחקר מדעי מוכח שמצא שהריטלין משפר את יכולות האדם הבריא", הדגיש. "יש אנשים שחשו סובייקטיבית שזה עזר להם ואחרים שלא. קודם כל שיוכיחו לי שזה עוזר לאדם שאובחן ונמצא שאינו סובל מהפרעת קשב וריכוז", אומר פרופ' וינקר.

 

עוד אמר כי שוחח עם יושב ראש הלשכה לאתיקה בהסתדרות הרפואית, פרופ' אבינועם רכס, שחתום על נייר העמדה. לדברי וינקר "פרופ' רכס אומר שנייר העמדה לא מתייחס לריטלין, ואני מקווה שהוא יוציא הבהרה שהדבר לא מחייב רישום ריטלין על ידי רופאי משפחה".

 

תגובת ההסתדרות הרפואית: הלשכה לאתיקה של הר"י מברכת את האיגוד לרפואת משפחה על הבהרותיו. אכן, נייר העמדה שפרסמה הלשכה, אינו מתייחס כלל לתרופות ספציפיות ואף הכתבה ב "זמן הרפואה" מציינת את האפשרות לתת לסטודנט בריא תרופה המשמשת לטיפול בהפרעת קשב וריכוז, בתור דוגמא בלבד למה שמכונה "העצמה קוגניטיבית". דוגמאות נוספות הן תרופות לשיפור זיכרון או לעידוד ערנות וחידוד המחשבה.

 

נייר העמדה של הלשכה לאתיקה אינו מורה לרופאים איך ומה לרשום למטופליהם. הנייר בודאי ובודאי אינו קורא לרופאי המשפחה לחלק ריטלין להמונים כפי שהדבר משתמע לכאורה מאמצעי התקשורת. הנייר קובע כי המצב בו רופאים (לאו דווקא רופאי משפחה) נענים למטופליהם ונותנים להם תרופות "מעצימות", אינו מהווה הפרה של הכללים האתיים, ובלבד שנשקלו שיקולים מקצועיים של תועלת, שהסיכון- אם קיים- הוא שולי, שמתבצעת הערכה תקופתית של נחיצות הטיפול וכיו"ב מגבלות שמטרתן להביא לאיזון ולהיטיב עם המטופל. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ריטלין. למצבים חריגים בלבד?
צילום: jupiter
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים