שתף קטע נבחר

גרים בפריפריה? עלות האמבולנסים - עליכם

אפליה נוספת בשירותי הבריאות בין המרכז לפריפריה: בעוד שבמרכז עלות האמבולנסים יוצאת מכיסו של מד"א - בפריפריה מממנים אותם התושבים. כעת החליטו המועצות האזוריות לצאת למאבק. "רוצים לקבל שירות כמו כל תושב", אמרו ל-ynet

ההבדלים בין המרכז לפריפריה: פערי הבריאות בין מרכז לפריפריה לא נוגעים רק למספר המיטות, שיעור הרופאים המומחים ואיכות הרפואה - אלא גם לשירותי הפינוי באמבולנס. בעוד שבערים ובמועצות במרכז הארץ מקים ומפעיל מד"א נקודות הזנקה, דואג לאמבולנסים, לציוד, לדלק ולביטוח ולמתנדבים, במועצות האזוריות בערבה, בנגב, בגליל וביהודה ושומרון השירות ממומן על ידי המועצות, כלומר יוצא מכיסם של התושבים.

 

  

700 אלף שקלים בשנה על תחזוקה

העול הכלכלי, אותו נאלצות לשאת המועצות האזוריות בפריפריה על שירותי החירום הוא כבד ביותר, כפי שיודע לספר שמואל ריפמן, ראש המועצה האזורית רמת-הנגב ויושב ראש מרכז המועצות האזוריות. לדברי ריפמן, בעוד שבאזור המרכז מד"א אחראית, גם מבחינה כלכלית, על התפעול של האמבולנסים, בפריפריה האחריות היא של המועצה האזורית בלבד. "אם אני רוצה לחדש היום צי של שישה אמבולנסים שהתיישן אני צריך לשלם למד"א סכום שנע בין 60 ל-80 אלף שקלים לאמבולנס", מתלונן ריפמן. "תיקונים ואפילו חידוש האמצעים בתוך האמבולנס, כמו תחבושות, נופל גם הוא על כתפינו. אני אזרח המדינה ורוצה לקבל שירות כמו כל תושב".

 

המועצות האזוריות, מתברר, מסבסדות את שירותי מד"א לא רק עבור התושבים שלהן, אלא עבור כל מי שנמצא בפריפריה. באזור הערבה מוזנקים האמבולנסים פעמים רבות לטפל בתאונות דרכים, בנגב ניתן טיפול ופינוי לתושבים בדואים - הכל על חשבונן של המועצות.

 

"מועצה אזורית משקיעה 600-700 אלף שקלים בשנה עבור תחזוקה של שירותי הבריאות, כאשר אף רשות מקומית במרכז לא שמה על זה כסף", מדגיש ריפמן. "זה נראה לי הזוי ומיותר. אין מחוייבות של מד"א ברמת השירותים לתושבים באזורים מרוחקים ולכן, כדי להעניק לתושבים את שירותי ההצלה והחירום בדומה לאלו הניתנים לכלל תושבי המדינה, נאלצות המועצות האזוריות לשלם מתקציביהן עשרות אלפי שקלים. אנחנו לא מוכנים להמשיך מצב אבסורדי זה".

 

מספר האמבולנסים במועצות האזוריות בפריפריה עומד על כ-100 בלבד. בדיקה שערך מרכז המועצות האזוריות מצאה כי לכל מועצה תנאים והסכמים אחרים בתחום. בשל כך סירבו בחלק מהמועצות להציג בפני ynet מה מתרחש אצלן, ולדברי ריפמן "ההרגשה היא שיש סחר-מכר. יש מועצות שמשלמות 70 אלף שקלים, ויש כאלו שמשלמות עשרת אלפים בלבד. יש גם מי שלא לוקח חלק במאבק מחשש שבמד"א יפעילו נגדו סנקציות".

 

במכתב ששלח למנכ"ל מד"א אלי בין כותב ריפמן: "בכוונתי להביא בפני ראשי המועצות האזוריות הצעה לעצור את רכישת כל האמבולנסים החדשים, ולהעביר את האחריות לאמבולנסים ולפינוי והצלה מכל רחבי הארץ למד"א, על כל המשתמע מכך, וזאת עד לליבון הסוגיות ומציאת פתרון והסדר הולם, הגון ולא מפלה לפעולות ההצלה ופינוי חירום באזורים המרוחקים".

 

ממשרד הבריאות נמסר: "התלונה מוצדקת והמצב עגום. לא צריך להיות הבדל בין ישובי הערבה ומרכז הארץ - גם אם יש פחות פינויים. הנושא נמצא בעבודה".

 

ממד"א נמסר: "מגן דוד אדום אינו מציב אמבולנס קבוע בכל אחד ממאות הישובים, הכפרים והקיבוצים בישראל. יחד עם זאת, מד"א מתחשב בכל פנייה של יישוב, מועצה מקומית או אזורית המעוניינים, למרות גודלם הקטן, להציב אמבולנס בתחומם. מד"א אף מסייע לאותם ישובים בהפחתת נטל התשלומים בהתאם לקריטריונים המתואמים ישירות עם משרד הבריאות. יובהר כי הן המועצות והן היישובים שמחזיקים את האמבולנסים בתחומם, זוכים להכרה בכל נושאי הפעילות ומשלובים כחלק מהמוכנות של מד"א לשעת חירום. יודגש כי התשלומים עבור פינויים מתאונות דרכים משולמים ליישובים - וכך גם משולמות הנסיעות המיוחדות המוגדרות בקריטריונים של הקרן למרוחקי אשפוז".


 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נאלצים אפילו לרכוש תחבושות
צילום: פלג חבצלת
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים