שתף קטע נבחר

במקום שנתיים: הדיג בכנרת יושבת ל-4 חודשים

ועדת הכלכלה אישרה תקנות חדשות לפיהן השבתת הדיג, שנקבעה בעקבות הירידה באוכלוסיית הדגים באגם, תתקיים רק בין ה-15 באפריל לבין ה-15 באוגוסט השנה. הוועדה תצביע שוב על התקנות בסוף מרס

הדיג בכנרת יושבת רק למשך ארבעה חודשים ולא למשך שנתיים כפי שהורתה הממשלה באפריל 2010, בעקבות הירידה התלולה באוכלוסיית דגי אמנון הגליל באגם. כך הוחלט היום (ג') בוועדת הכלכלה, שאישרה תקנות חדשות בנושא.

 

הוועדה קבעה, כי ההשבתה תתקיים בעונת הרבייה של האמנונים - בין ה-15 באפריל ל-15 באוגוסט. הדיג ייאסר גם באגן אפיק הירדן לפני כניסתו לכנרת, כולל באגמון החולה. עם זאת, בשל מחלוקות על סוגיית הפיצויים לדייגים, הוועדה תקיים הצבעה חוזרת על התקנות בסוף מרס.

 

השבתת הדיג אמורה היתה להכנס לתוקף בינואר 2011, אך היא נדחתה בשל מחלוקות על משכה. בעקבות זאת הקימו משרדי החקלאות והגנת הסביבה ועדת מומחים, שבדקה את הנושא מחדש ושהחליטה לקצר את תקופת השבתה. ממסקנות הוועדה עולה, כי הליך קבלת החלטותיה הושפע ממחסור משמעותי בידע ובנתונים שיאפשרו קבלת מסקנות מדויקות ומהימנות מדעית בנושא השפעת הדיג על המגוון הביולוגי ואיכות המים בכנרת.

 

במטרה להסדיר את סוגיית הפיצויים לדייגים שאינם מנהלים ספרים למס הכנסה, יו"ר הוועדה, ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד), הורה לקיים הצבעה חוזרת בעוד כחודש וחצי, שבועיים לפני תחילת ההשבתה. החלטת הממשלה קבעה פיצויים בגובה שכר המינימום לכל חודש של השבתת הדיג רק לדייגים שמנהלים ספרים. לאחרים הוצעה הכשרה להסבה מקצועית במשך ארבעה חודשים ודמי מחייה של 2,000 שקל לחודש.

 

הוועדה מסרה היום, כי מתוך 150 דייגים המתפרנסים מהכנרת, רק כ-10 מנהלים ספרים. נציגות הדייגים דרשה פיצוי שווה לכולם נוכח קיצור תקופת ההשבתה ל-4 חודשים, שביטלה למעשה את חלופת ההכשרה המקצועית. מנכ"ל משרד החקלאות, יוסי ישי, התנגד לכל סטייה מהחלטת הממשלה שלא התכוונה לעודד דייגים שאינם מנהלים ספרים. הדיון התקיים בהעדרם של נציגי האוצר, שהוזמנו אך לא הופיעו.

 

"גירוש קורמורנים לא יפתור את הבעייה"

במהלך הדיון עלתה סוגייה חדשה - לאפשר לדייגים חובבים לדוג באגם גם בתקופת ההשבתה. המנכ"ל ישי התנגד גם לכך, אף שמדובר בכמויות קטנות לעומת הכמויות שההדייגים המקצועיים דגים ברשתות. עם זאת, הוא הסכים לבדוק חלופה שתגביל את דיג החובבים לחופי הרחצה המוכרים, למעט אזור רביית הדגים בצפון מזרח הכנרת.

 

בהמלצות צוות הוועדה שהקים משרד החקלאות, התייחסו גם לסוגיית הקורמורנים הגדולים והגמדיים, עופות ים, הניזונים מדגים, שבחודשים האחרונים החלו בפעולות לגרשם מאזורי הלינה שלהם בכינרת. הוועדה המליצה"להקטין באמצעים בלתי-פוגעניים את נוכחות הקורמורנים בסביבת האגם במשך החורף".

 

בשנה שעברה הוקם צוות בראשות משרד החקלאות ורשות הטבע והגנים במטרה להתמודד עם נושא הקורמורנים בכינרת וזאת על פי החלטת ממשלה שחייבה אותם לעשות כן. יואב פרלמן ממרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע, הציע ברוח החלטות הוועדה, ללוות את הפעולות בכינרת בניטור וליווי של צוות מקצועי, במטרה לוודא כי הפעולות ישפיעו באופן משמעותי על מצבה של המערכת האקולוגית בכינרת.

 

"הגידול באוכלוסיית הקורמורן הגדול בכנרת נובע מגידול באוכלוסייה העולמית שלהם ומגירוש אינטנסיבי של הציפורים מבריכות הדגים. גירוש הקורמורנים מהכנרת לא יפתור בצורה משמעותית את בעיית דגת הכנרת", הסביר פרלמן.

 

לדבריו, מרבית מזונם של הקורמורנים "איננו אמנון הגליל, אותו דגים הדייגים אלא בעיקר ממיני דגים אחרים. הגירוש יגרום להם לעבור מהכנרת למקום אחר, שבו שוב ייתקלו בגירוש ובירי. יש לפעול להקטנה של האוכלוסיה העולמית של הקורמורן הגדול בשיתוף פעולה עם ארגונים בינלאומיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דייגים בכנרת
צילום: ענת לב-אדלר
מומלצים