שתף קטע נבחר

קומבינת האשפוז: מעבירים חולים מהמחלקות למיון

צוחקים על החולים? היום נכנס לתוקף ההסכם עם האחיות, שקבע כי התפוסה במחלקות הפנימיות לא תעלה על 120%. מה עשו בבתי החולים? אישפזו את החולים בחדרי המיון - כדי למנוע את עיצומי האחיות. "זה כמו הסכם שנחתם בקרח", אומרת ל-ynet יו"ר הסתדרות האחיות

במקום במחלקות הפנימיות - חולים מאושפזים בחדרי המיון: כך נראה היום הראשון ליישום ההסכם על הגבלת התפוסה במחלקות הפנימיות, אליו הגיעו האחיות בחודש שעבר. האחיות, שאיימו היום (ג') כי יעזבו את המחלקות הפנימיות אם תעלה התפוסה על 120%, נותרו בעמדותיהן.

 

בבית החולים כרמל בחיפה ישנם חולים ששוהים בחדר המיון כבר חמישה ימים. בבית החולים העמק בעפולה פתחו היום 12 מיטות אשפוז נוספות במה שהיה עד לפני רגע חדר ההמתנה של המיון. כעת שוהים שם 30 חולים, שייאלצו להעביר את הלילה בחדר המיון.

 

"אני מתוסכל - זה כמו פיגוע המוני"

ההישג הגדול של עיצומי האחיות מהחודש שעבר התגלה היום כהישג מוגבל מאוד. אמנם לראשונה החורף פינו מיטות מהמסדרונות במחלקות הפנימיות, ולכאורה מספר החולים צומצם, אבל חדרי המיון התמלאו בחולים שלא היה מקום לאשפז אותם.

  

למשרד הבריאות הגיעו דיווחים על עומסים חריגים בחדרי המיון בבתי החולים העמק בעפולה, בשלושת בתי החולים בחיפה, באיכילוב ובסורוקה. בשל המצב הקשה בכל בתי החולים החליטו במשרד כי אין טעם לבקש ממד"א לווסת פצועים ולהימנע מהעברות לבית חולים כזה או אחר.

 

"אני לא יודע איך נעביר את הלילה במצב כזה", אמר ל-ynet מנהל המרכז הרפואי תל-אביב פרופ' גבי ברבש, כשהוא מביט בחדר המיון ההולך ומתמלא. "המסות של החולים פה זקוקים לאשפוז במחלקה פנימית, אבל אנחנו נטפל בהם הכי טוב שאנחנו יכולים במיון. אני מתוסכל. זה כמו פיגוע המוני".

 

הסיבה לעומס בחדרי המיון היא ההסכם שהושג לפני כחודש עם האחיות. ההסכם קבע כי התפוסה במחלקות הפנימיות לא תעלה על 120%, ובתיאוריה היה אמור להטיב עם החולים, אך בפועל לא הועבר תקציב לתוספת של תקני אחיות, מה שאמור היה להגדיל את התפוסה במחלקות - כך שדבר לא השתנה.  "הבטיחו תוספת של 190 תקני אחיות, מתוכם 19 תקנים אצלנו, אבל לא נתנו לנו תקציב לצורך כך", אומר פרופ' ברבש. "ביקשו שנעביר חולים למוסדות גריאטריים, ואכן יש לנו 36 חולים שמתאימים להעברה, מחלקה שלמה, אך כשפנינו לקופות החולים נאמר לנו כי אין לאן לפנות אותם. למעשה לא נתנו לנו כלום".

 

"ההסכם שנחתם הוא כמו הסכם על הקרח", מוסיפה אילנה כהן, יושבת ראש הסתדרות האחיות. "אין בו שום תועלת אם לא פתחו מחלקות חדשות ולא נוספו תקנים לאחיות".

 

"ישנם כ-30 חולים שאין להם אפשרות לעזוב את חדר המיון"

וכרגיל, מי שסובלים מהמצב הם החולים. חגית, שאמה שלומית מאושפזת במסדרון המחלקה הפנימית בבית החולים איכילוב, סיפרה על המצב הקשה. "אנחנו מאושפזים כאן המון, כמה פעמים בחודש, והרבה פעמים בפרוזדור", סיפרה ל-ynet. "זה מאוד קשה ומביך. אי אפשר אפילו להלביש את אמא כי אנשים עוברים ומסתכלים. הצוות לא עושה לנו דווקא - פשוט אין מקום".

 

אך הסבל של החולים קיבל היום נדבך נוסף כאשר חולים נאלצים להתאשפז בחדר המיון. בבית החולים העמק, למשל, אושפזו היום 30 חולים בחדר המיון בלית ברירה. בנוסף, כדי להתגבר על העומסים במחלקות הפנימיות פועלת בחדר המיון של של בית החולים, מאז תחילת החורף, "מחלקת השהיה". היום נוספו אליה 12 מיטות אשפוז מאולתרות, שהוצבו בחדר ההמתנה של המיון. בבית החולים הביעו חשש שלא יצליחו לעבור בדרך זו את הימים הבאים. "אנחנו מתמודדים הרבה מאוד זמן עם עומס במיון של בית החולים", אומר ד"ר אלון ארז, המנהל הרפואי של בית החולים העמק. "החלטת ועד האחיות גורמת לכך שכמות החולים בפנימיות מוגבלת, וזה מעלה את העומסים במיון. נערכנו לתגבר כוח אדם והוספנו מיטות לטפל בחולים. המצב שבו חולים נאלצים לשהות בחדר מיון 24 או 48 שעות – לא חדש לנו, אבל כעת הבעיה הופכת חמורה עוד יותר. ישנם כ-30 חולים שאין להם אפשרות לעזוב את חדר המיון".

 

-מה עדיף, לדעתך, לאשפז חולים במסדרונות של המחלקה הפנימית או בחדר המיון?

"לסיטואציה של אשפוז בחדר מיון יש מגבלות ולפרוזדור המחלקה הפנימית יש מגבלות. זו אופציה רעה וזו אופציה רעה. אנחנו עושים מאמץ לתת את הטיפול הטוב והאיכותי".

 

כהן מודעת לכך שזהו המצב, ושאיומי האחיות לעזוב את המחלקות הביאו לפתרון השנוי במחלוקת של אשפוז בחדרי המיון, אך לדבריה זהו מצב זמני והיא בטוחה שהפתרון לבעיה יימצא לבסוף. "אין ספק שלפעמים, לטווח הקצר, זה המצב, אך לטווח ארוך ימצאו פתרון. אין חוכמות. זה ייקח יום, יומיים או שלושה - ואז יצטרכו למצוא פתרונות אמיתיים ולא וירטואליים. בסוף הם יאלצו לפתוח מחלקות חדשות".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עומסים חריגים בחדרי המיון בכל בתי החולים בארץ
צילום: אבי מועלם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים