שתף קטע נבחר

"איראן התגברה מהר, התולעת גרמה נזק מינורי"

"וושינגטון פוסט" דיווח כי האיראנים פעלו כ"אחוזי תזזית" כדי לתקן את נזקי תולעת המחשבים "סטוקנסט" שחדרה למתקן להעשרת אורניום. דו"ח: הפעילות לא הופסקה או אפילו עוכבה

איראן הצליחה לשקם במהירות את מתקן הגרעין בנתנז שהותקף על-ידי תולעת המחשבים "סטוקסנט" - כך דיווח הלילה (יום ד') העיתון "וושינגטון פוסט" בהסתמך על שיחות עם דיפלומטים מערביים ועל דו"ח של מכון אמריקני לענייני מדע וביטחון.

 

מתקפה מקוונת על איראן - הדיווחים האחרונים ב-ynet:

 

דיפלומט מערבי בעל גישה למידע מסווג של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) מסר לעיתון בעילום שם כי האיראנים "הצליחו להחליף במהירות את הציוד שנפגע" במתקן להעשרת אורניום, וכי נראה שברפובליקה האיסלאמית "עובדים קשה" כדי לשמור על תפוקה רצופה ויציבה של אורניום מועשר ברמה נמוכה.

 

העיתון דיווח כי המצלמות של סבא"א שמוצבות במתקן בנתנז תיעדו כיצד במשך חצי שנה - בעקבות תקיפת "סטוקסנט" - איראן הוציאה מהמקום כ-10 אחוז מהצנטריפוגות, ולאחר מכן הביאה למקום מאות מכונות חדשות כדי להחליף את אלה שנהרסו. פקחי סבא"א נדהמו ממה שראו עיניהם, ולפי דיפלומטים מאירופה, העובדים במתקן נראו "אחוזי תזזית". לדברי אחד מהם, האיראנים "היו נחושים לגרום לכך שהדו"חות של סוכנות הגרעין לא יצביעו על ירידה בתפוקה".


הציוד שנפגע הוחלף במהירות. המתקן בנתנז (צילום: AFP)

 

הצילומים מעידים אמנם על כשל חמור בציוד במתקן הרגיש, אבל גם על מאמץ מוצלח כנראה לצמצם את הנזק ולהחליף את הציוד שנפגע - למרות הסנקציות הבינלאומית שמקשות על טהרן לקדם את תוכנית הגרעין. לפי ה"פוסט", דו"ח סבא"א שיתפרסם החודש אכן צפוי להצביע על כך שבשנה האחרונה נרשמה במתקן בנתנז תפוקה יציבה, ואפילו מעט גבוהה מהרגיל. 

 

דו"ח ראשוני שנכתב על-ידי מומחי גרעין מהמכון למידע וביטחון בינלאומי (ISIS) בוושינגטון, מצביע על נזק מינורי בלבד שנגרם למתקן הגרעין כתוצאה מהתקיפה. "למרות שהווירוס עיכב את תוכנית הצנטריפוגות האיראנית במתקן בנתנז ב-2010 וסייע להאט את התרחבותה, הוא לא עצר או אפילו עיכב את העשרת האורניום ברמה נמוכה, שנמשכת", נכתב בדו"ח.

 

"הווירוס פגע בביטחון של האיראנים" 

עם זאת, מחברי הדו"ח מכירים בכך שייתכן שתולעת המחשבים פגעה בתוכנית הגרעין האיראנית באופן שקשה לכמת. קודם כל, למרות שהמדענים הצליחו הפעם להחליף את הצנטריפוגות שנהרסו, לאיראן יש מלאי מוגבל של חלפים לייצור המכונות. כמו כן, אין ספק שלתולעת היה אפקט פסיכולוגי, מכיוון שמנהיגי איראן יודעים

כיום שמתקן הגרעין החשאי שלהם הותקף על-ידי תולעת מחשבים שמתכנניה ידעו הרבה על הצנטריפוגות במקום ועל התקשורת ביניהן. "זה פגע בביטחון שלהם", אמר דיוויד אולברייט, נשיא המכון, "זה יגרום להם להרגיש יותר פגיעים בעתיד".

 

בחודש שעבר דווח ב"ניו יורק טיימס" כי ישראל וארצות הברית עומדות מאחורי תולעת המחשבים. לפי העיתון, ישראל פיתחה בכור בדימונה צנטריפוגות מהסוג שאיראן מפעילה בנתנבז, וניסתה עליהן יחד עם האמריקנים את "סטוקסנט".

 

המתקן בנתנז הותקף פעמיים על-ידי התולעת - בסוף שנת 2009 ובאביב 2010. בסתיו האחרון, כשברפובליקה האיסלאמית אישרו שתולעת מחשבים אכן חדרה למערכות במקום, הנזק היה כל-כך גדול עד שהמתקן נסגר לזמן קצר. "נפתחה מלחמה אלקטרונית נגד איראן", אמרו אז בטהרן.

 

לדברי אולברייט, ייתכן שהמתקן בנתנז יותקף שוב, מכיוון שהתולעת חדרה למחשבים רבים באיראן, כ-60 אלף לפי ההערכות. אולם, הוא תהה אם לאור ההצלחה המוגבלת של המתקפה כדאי להשתמש שוב בטקטיקה שעלולה לגרור נקמה. לדבריו, גילוי התולעת "הגביר את הסיכוי למתקפות דומות נגד ארצות הברית ובנות בריתה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרגיש פגיע? אחמדינג'אד בנתנז
צילום: איי אף פי
מומלצים