שתף קטע נבחר

מחקר: דיאטה עתירת סיבים תזונתיים מאריכה חיים

חוקרים בארצות הברית שבדקו מאות אלפי גימלאים מצאו כי אלה שצרכו כמות גדולה של סיבים תזונתיים היו בסיכון מופחת ללקות במגוון רחב של מחלות, בהן מחלות לב, סרטן ורמות כולסטרול וסוכר גבוהות ומסוכנות

אנשים הצורכים כמויות גבוהות של סיבים תזונתיים מידי יום נמצאים בסיכון מופחת לתמותה מוקדמת ממגוון מחלות, כולל מחלות לב, סרטן וזיהומים, כך מגלה מחקר אמריקאי שהתפרסם בכתב העת Archives of Internal Medicine.

  

 

ערך תזונתי רב משחשבו

יתרונות הסיבים התזונתיים ידועים כבר שנים בהפחתת משקל, הפחתת רמות כולסטרול והגנה מפני סרטן המעי הגס ומחלות לב. מחקרים קודמים רבים הראו זאת, אולם עתה התברר כי הסיבים מגינים מפני מגוון רחב נוסף של מחלות. "תוצאות המחקר מראות כי סיבים תזונתיים הם בעלי ערך בריאותי חשוב הרבה יותר ממה שהיה ידוע עד כה", אמר ד"ר פרנק הו, חוקר תזונה מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת הארוורד, שכתב מאמר מערכת נלווה למחקר.

  

על פי המלצות המחלקה לחקלאות בארצות הברית, נשים צריכות לצרוך כ-25 גרם סיבים תזונתיים בכל יום, וגברים כ-38 גרם. חצי כוס של שקדים לא מבושלים, לדוגמה, מכיל כ-9 גרמים.

  

במחקר הנוכחי, שנערך על ידי המכון האמריקני לסרטן, נבדקו כ-400 אלף גימלאים אמריקניים. בשנת 1995 ו-1996, כשהיו הגימלאים בני 51 ו-71, ענו המשתתפים על שאלונים שעסקו בהרגלי האכילה שלהם, בפעילות הגופנית שביצעו, במשקל גופם ובתדירות העישון, אם בכלל. באמצעות מאגר נתונים על המוות ועל סיבות המוות של האוכלוסייה האמריקנית, הצליח צוות החוקרים לקבוע אילו משתתפים הלכו לעולמם ומאילו סיבות במהלך תשע שנות המחקר.

  

מהמחקר עלה כי אלה שצרכו את כמות הסיבים הגבוהה ביותר, היו בסיכון נמוך ב-22 אחוז למות מכל סיבה שהיא במהלך המחקר. כמות הסיבים הגבוהה ביותר נקבעה כ-29 גרמים ליממה לגברים, ו- 26 גרמים ליממה לנשים. כמות הסיבים הנמוכה ביותר כללה 13 גרם סיבים תזונתיים אצל נשים ו-11 גרם סיבים תזונתיים בכברים.

 

עדיף לצרוך דגנים

עוד עלה מהמחקר כי צריכה עתירת סיבים תזונתיים גם הפחיתה את סיכון התמותה ממחלות לב, זיהומים ומחלות ריאה בשיעורים של 24%-56% בגברים, ו-34%-59% בנשים. בקרב גברים בלבד, אכילת תזונה עתירת סיבים תזונתיים גם הפחיתה את סיכון התמותה מסרטן.

  

באופן כללי נמצא כי לסיבים התזונתיים היה אפקט הגנתי גבוה יותר כשהגיעו מדגנים, בהשוואה לסיבים בפירות, ירקות או קטניות. החוקרים משערים כי דגנים מלאים מכילים גם ויטמינים ומינרלים בעלי אפקט משלהם בהגנה על הבריאות והפחתת תמותה.

 

דגנים מלאים ידועים כבר זמן רב כבעלי השפעה מיטיבה על בריאות הלב. הסיבים ומרכיבים תזונתיים נוספים בדגנים המלאים מסייעים בהפחתת רמות כולסטרול, בשליטה על רמות הסוכר והאינסולין. בשיפור תפקוד כלי הדם ובהפחתת תהליכים דלקתיים בהם.

  

דגנים מלאים מכילים שלושה מרכיבים: סובין ונבט - העשירים בסיבים וחומרים מזינים, וזרעים - העשירים בעמילן וחלבון. תהליך העיבוד של דגנים כמו חיטה לבנה או דברי מאפה העשויים מקמח לבן אינם כוללים סובין ונבט. מנגד, דגנים מלאים שומרים על רוב תכולת הסובין והנבט.

  

על אף תוצאות המחקר המעודדות, עדיין לא נמצאה הוכחה כי סיבים תזונתיים מונעים באופן ישיר מוות מוקדם, משום שהמחקר התבסס על דיווח צריכת המזון על ידי המשתתפים. בנוסף ציינו החוקרים כי אלה שצרכו יותר סיבים תזונתיים נטו להיות בעלי אורח חיים בריא יותר הכולל משקל גוף תקין ופעילות גופנית, התורמים כשלעצמם לבריאות.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לסיבים התזונתיים היה אפקט הגנתי גבוה יותר כשהגיעו מדגנים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים