שתף קטע נבחר
צילום: רון פלד

תפילה באתיופית: הכנסייה של צאצאי מלכת שבא

בלב הרובע הנוצרי בי-ם שוכנת הפטריארכיה האתיופית ובה כנסייה, שעפ"י המסורת 25 מיליון מאמיניה הם פרי אהבתם של מלכת שבא ושלמה המלך. המנזר הזר, פרק 4

מאמיניה של הכנסייה האתיופית האורתודוכסית (מונופיזיטית) מונים כ-25 מיליון איש ברחבי העולם, שעל פי אמונתם הם צאצאיהם של שלמה המלך ומלכת שבא, שנפגשו על פי המסורת בדיר א-סולטאן - כיום גג כנסיית הקבר הקדוש שברובע הנוצרי.

 

בראש הכנסייה בירושלים עומד ארכיבישוף, אחד מעשרת הארכיבישופים של הכנסייה האתיופית ברחבי העולם. מתחם הכנסייה הצנוע נמצא ברחוב הפטריאכיה האתיופית ברובע הנוצרי. דפיקה על דלת הכנסייה, ונזיר חייכני יפתח אותה עבורכם אל חצר קטנה ובה נמצאים שני אוצרות חשובים. הראשון, גג המתחם ממנו ניתן לצפות על העיר העתיקה 360 מעלות בנוף עוצר נשימה. האוצר השני והצנוע, הוא הכנסייה הקטנה במקום. לכיוון דרום מזרח, בולטת כנסיית הקבר, וממזרח הר הבית ושאר אתריה של העיר העתיקה - תצפית מדהימה שלא כדאי לפספס.

 

בכנסיות האתיופיות יש להוריד את הנעליים טרם הכניסה. לדבריו של ג'ורג', הנזיר האתיופי שקיבל את פנינו, מקור המנהג בפסוק המקראי: "שַׁל נְעָלֶיךָ מֵעַל רַגְלֶיךָ, כִּי הַמָּקוֹם אֲשֶׁר אַתָּה עוֹמֵד עָלָיו אַדְמַת קֹדֶשׁ הוּא" (שמות ג'/5). הכנסייה קטנה ביותר ומספרת בקצרה את מקור הנצרות באתיופיה.


לא לשכוח להשיל נעליים לפני הכניסה. הכנסייה האתיופית (צילום: רון פלד)

 

סממנים יהודיים בכנסייה

על פי המסופר בברית החדשה, האתיופי הראשון שהוטבל לנצרות היה סריס לקנדק מלכת כוש, ושמו אינדך. בספר מעשי השליחים ח', נפגש הסריס עם פיליפוס, אחד משליחיו של ישוע, בדרכו מירושלים לעזה והוטבל על ידו. על פי המסורת, היה זה אינדך שהטביל את מלכת שבא וכך נבנתה הכנסייה הראשונה באתיופיה בעיר אקסום.

 

מסורת אחרת מספרת, כי היה זה דווקא השליח מתי שהפיץ את הדת החדשה ברחבי אתיופיה, אבל ככל הנראה הנצרות הגיעה אל המדינה רק במהלך המאה הרביעית לספירה. לכנסייה האתיופית סממנים יהודיים לא מעטים: שימו לב לקירות הכנסייה כשעליהם אריה המסמל את שבט יהודה (סמל מדינת אתיופיה והכנסייה). בנוסף, לבן הנולד עורכים ברית מילה ביום השמיני וקיימים מוטיבים יהודיים אחרים..

 

שימו לב לחלקו העליון של הקיר השמאלי בכנסייה, ובו ציור אירוע הטבילה של אינדך ופיליפוס. מעל לאפסיס הפונה מזרחה, כנהוג בכנסיות, ציור הולדתו של ישוע בבית לחם. נוסף על כך, בתוך הכנסייה ישנו ספר בן 300 שנים הכתוב בשפת הגז העתיקה ובו ציורים וסיפורי הברית החדשה והתנ"ך. בקשו מהנזיר המארח לעיין בספר ואל תוותרו על ביקור בגג הכנסייה.

 

כתבות נוספות במדור "המנזר הזר":

 

לאתר של רון פלד ושחר שילה על ירושלים

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ציורים וסיפורים בני 300 שנה. התנ"ך האתיופי
צילום: רון פלד
מומלצים