שתף קטע נבחר

קנו בגדים ומצעים עכשיו, כי מחר יהיה יקר

מזג האוויר פגע ביבולים והסינים עושים שרירים, לכן בקרוב הבגדים והמצעים יכפילו מחירים. הבגדים יתייקרו רק בחורף הבא, המצעים כבר במרס. שיעור הפריטים היוקרתיים בקולקציות יירד ואחוז הפוליאסטר יעלה. "עוד נתגעגע למחירים הנוכחיים"

בשנתיים האחרונות, בזמן שמדדנו בגדים מול המראה, מחיר הכותנה עלה ב-400%. בחודשים האחרונים, מחירה זינק ב-160%. התוצאה ברורה: הבגדים והמצעים שאנחנו קונים הולכים להתייקר פי 2, בקרוב מאוד.

 

"אני ממליצה לרוץ לחנויות ולקנות עכשיו", אמרה ל-ynet אילנה קאופמן מנכ"ל גולף. "אני ממליצה לנצל את מבצעי סוף עונה במיוחד במצעים, שם הרכיב הראשי זה כותנה, כי עוד נתגעגע למחירים האלה. גם הלבשת ילדים ותינוקות שעשויה כולה מכותנה - תתייקר בקרוב".

 

  

ודאי שהרשתות יעודדו אותנו לרכוש בגדים עכשיו ומייד. מאוד יתכן שהן מעוניינות ליצור בהלת קנייה. אבל כל הרשתות שהצטיידו מבעוד מועד במלאי של בדים - מוסרות כי לא יעלו מחירים בזמן הקרוב. לעומתן, ישנן רשתות וחנויות שלא התכוננו להתייקרות הכותנה ואצלן המחירים עולים כבר עכשיו.

 

 "אנחנו שיריינו בדים לקיץ הזה", מסבירה קאופמן, "נערכנו עם מלאים גדולים כי צפינו את המגמות. לכן כרגע, אנחנו שומרים על המחירים בגולף אנד קו, גולף ופולגת. אבל בחורף הבא, תהיה עליית מחירים משמעותית והכל יתייקר. סגרנו עסקאות כבר לפני כ-8-9 חודשים, ולכן יש לנו מלאים, אבל אי אפשר לשריין בדים ליותר מחצי שנה".

 

כדי לחסוך בעלויות: הבגדים יהפכו לפשוטים יותר

מחירי הכותנה החלו לעלות באופן תלול באוגוסט 2010, לאחר שמזג אוויר קשה פגע בגידולים ברוב המדינות המגדלות כותנה: סן, ארצות הברית, פקיסטן, ואוסטרליה. ההגבלות על יבוא מהודו, יצואנית הכותנה השנייה בגודלה בעולם אחרי סין, תרמו גם הן למחסור בכותנה. נוסף לכך, הביקוש העולמי לכותנה גדל, ככל שהעולם יצא מהמיתון בחודשים האחרונים.

 

היצרנים הלו לעבור בתגובה מבדי כותנה לויסקוזה ופוליאסטר, ולפי קאופמן, גם המעבר הזה יקפיץ את המחירים ב-30%. בעקבות הביקושים לתחליפים, מחירי הפוליאסטר עלו מאוד, מה שמותיר אותנו הצרכנים, עם עליית מחירים רבתי בפתח.

 

"השוק במזרח אסיה גדול מאוד, והם הראשונים שעוברים לתחליפים", אומרת קאופמן. "הבשורה הטובה היא, שאם נעבור לויסקוזות ופוליאסטרים, מחיר הכותנה ירד. אנחנו מחכים לראות מה יהיה עם היבולים בספטמבר הבא, כי חלק מעליית המחירים קשורה בכלל לספקולנטים. בינתיים, אנחנו מנסים להוזיל מחירים על-ידי קנייה ישירות אצל היצרנים לא דרך יצרני תיווך".

 

במשביר לצרכן, מתכננים לעשות הכל כדי למנוע עליית מחירים. גלית פלח , קניינית: "העלייה המשמעותית ביותר היא בכותנה אבל כל הבדים עלו ב-30%. כרגע לא נעלה מחירים, אנחנו נוקטים בכל האמצעים כדי למנוע עלייה כזאת, אפילו אם זה אומר ירידה ברווחיות.

 

"בעקבות הניסיונות להוזיל את העלויות נראה תפנית אופנתית: הבדים יהיו יותר פשוטים וקלים, לא נראה הרבה פריטים מורכבים. פעם היו בקולקציות 25% בגדים יוקרתיים, ועכשיו זה יורד ל-5% כי כולם מנסים לשמור על המחיר".

 

כבר במרס המצעים יעלו פי 2

מי שלא שמר מלאים - יעלה מחירים כבר בחודש הבא. "כבר במרס נראה עליית מחירים במצעים", אומר רוני אסא מנכ"ל הום סטייל, אחת היבואניות הגדולות של מצעים בישראל, שמספקת 150 אלף סטים בשנה, לרשתות כמו המשביר לצרכן, הום סנטר ומייצרת את המותג הפרטי של שופרסל.

 

"הסטים מכותנה כבר התייקרו, כי עדכנו את המחירים. בעבר סט זוגי נמכר לצרכן ב-250-200 ש' וכעת סטים כאלה נמכרים ב-350-390 ש'. אם צרכנים מוצאים שנמכרים כרגע סטים במחיר הישן, מדובר בסטים ממלאים ולא בסחורה חדשה".

 

מי שבכל זאת רוצה לרכוש מצעים במחיר הישן, ולא הספיק לעשות זאת בימים אלה, יכול לרכוש תחליפים סינתטיים. "עברנו לבדי מיקרופייבר", אומר אסא. "הסטים האיכותיים עוברים למיקרופייבר מגורדים במשקלים גבוהים - 100 גרם לעומת 50 גרם. השיטה הזאת גורמת לבד להפוך לדמוי סאטן, עד כדי כך שאם לא נאמר לצרכן שזה לא כותנה, הוא לא יבחין בהבדל. עכשיו צריך רק לראות שהשוק אוהב את זה, התחלנו כבר למכור סטים כאלה, ובהצלחה".

 

מהם טווחי המחירים של מצעי המיקרופייבר?

 

"סט מיקרופייבר יעלה 200 שקל, סט מיקרופייבר איכותי יעלה 220-240 שקל. הבאנו גם מצעים באריזת בדידים: סדין זוגי יעלה 50 ש' ציפה 30 ש', זוג ציפיות 30 ש'".

 

העבודה הסינית מתייקרת - הג'ינס מתייקר ב-120%-80%

חוץ ממזג האוויר וספקולציות על מחירים, לעליית מחירי הבדים יש קטליזטור נוסף: הסינים כבר לא מוכנים לעבוד בשביל צלחת אורז אחת ביום. "הסינים מסרבים להמשיך להיות פועלים פשוטים", אומר ג'אקו גבאי מנכ"ל דיסקרט.

 

"קורה שם משהו דרמטי. שכר העבודה בסין עלה, עקב תסיסה מאוד גדולה שנוצרה שם בשוק העבודה, מה שייקר עוד יותר את הקנייה מהם. המתפרות עברו מהערים לכפרים בגלל התסיסה, יצרנים סינים גדולים עברו לקמבודיה ולוויאטנם כיוון שבסין ישנה התאגדות עובדים.

 

"השוק שם גם חכם יותר. כשהמחירים של הכותנה עלו, כולם עצרו את הקניות, אך הסינים לא נשברו: הם הורידו את כמויות הייצור, והעלו את המחירים עוד יותר. כיוון שכולם התעכבו עם ההזמנות, נוצר צוואר בקבוק, כולם ביקשו לקנות בבת אחת, מה שהביא לכך שהביקוש גבר על ההיצע, ואירעה עליית מחירים דרמטית במוצר הסופי, עלייה של 70%-60%".

 

"בעקבות התהליכים האלה, ההתייחסות העולמית לבגדים השתנתה. כוח האדם היום כבר לא כל כך זול, הנזילות כבר לא כל כך גדולה, האמון שהיה בין הקניינים של חברות האופנה הגדולות לבין הספקים נשבר. הרבה חברות נפלו לכן כולם מהדקים את אמצעי ההגנה שלהם ומחשיכים את תנאי התשלום.

 

"זה גרם להתייחסות שונה למוצרים שפעם היו בשפע. אתה עושה חשבון לפני שאתה קונה, ואני צופה מחסור מסוים בעולם כולו באופנה זולה, כי כולם מייבאים פחות. הנטייה שלי היום היא לקנות מסין את הבדים אבל לייצר בארץ, במטרה להוזיל העלויות הסופיות".

 

בכמה יעלו בסופו של דבר מחירי הבגדים?

 

"כבר עכשיו, הסחורה החדשה שנכנסת לחנויות נכנסת במחירי קנייה שונים לגמרי משנה שעברה. המחירים של כל מה שמיוצר בסין והודו, כולל ג'ינס, מכנסי דריל, ובגדי כותנה אחרים, עלו בין 80% ל-120% זה לא משחק ילדים, זה הרבה כסף. חזרתי עכשיו מאירופה, כל אירופה פוליאסטר. אבל גם מחירי הפוליאסטר עלו". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
בגדי תינוקות שעשויים כותנה יתייקרו
צילום: index open
הבגדים יהפכו לפשוטים יותר
צילום: Index Open
צילום: Index open
הסינים לא מוכנים יותר לעבוד בשביל צלחת אורז
צילום: Index open
מומלצים