שתף קטע נבחר

גרמניה: ג'ון דמיאניוק מאיים לפתוח בשביתת רעב

האוקראיני שנאשם בסיוע לרצח יהודים במלחמת העולם השנייה, נכנס לבית המשפט כשהוא נושא שלט ובו הכיתוב "1627" - מספר תיק החקירה הסובייטי בעניינו, שלטענתו מכיל ראיות שיביאו לביטול האישומים נגדו. בית המשפט סירב לבחון התיק

ג'ון דמיאניוק איים היום (יום ג') לפתוח בשביתת רעב אם בית המשפט במינכן לא יבחן ראיה שלטענתו תביא לביטול האישומים נגדו בגין פשעי מלחמה שביצע בעת מלחמת העולם השנייה.

 

שביתת הרעב תעזור לדמיאניוק? ספרו לנו בפייסבוק של ynet

 

דמיאניוק נאשם בסיוע לרצח 27,900 יהודים ב-1943 במחנה ההשמדה סוביבור שבפולין. משפטו נסוב סביב שתי שאלות מרכזיות: האם הוא שירת במחנה - טענה שהוא דוחה מכל וכל, ואם כן - האם ניתן להרשיעו במעורבות ברצח למרות שבפני בית המשפט אין עדים חיים. 


נאשם בסיוע לרצח 27,900 יהודים. דמיאניוק, היום (צילום: רויטרס) 

 

דמיאניוק נכנס היום לאולם בית המשפט במינכן כשהוא נושא שלט שעליו הכיתוב "1627" - מספר תיק החקירה שנפתח נגדו על ידי הסובייטים ושלטענת צוות ההגנה שלו מכיל מאות דפים של מידע יקר ערך עבורו. האוקראיני בן ה-90 האשים את בית המשפט בביום "מופע פוליטי בבית המשפט". בית המשפט הגרמני סירב לקבל לידיו את "התיק הסובייטי" בתואנה כי מדובר בראייה שההגנה "משערת" שעשויה לסייע לה.

 

בתחילת החודש אמר עורך דינו של דמיאניוק כי הוא מחזיק בידיו ראיה חדשה שתעמיד בספק את הצהרתו של אחד מעדי המפתח במשפטו של מרשו, לפיה דמיאניוק הרג יהודים במחנה ההשמדה הנאצי סוביבור בפולין.

 

עורך הדין, אולריך בוש, סיפר לבית המשפט במינכן כי קיבל לידיו תמלילים של ראיון משנת 1985 שנערך עם איגנט דנילצ'נקו, אדם ששירת כשומר בסוביבור לצד דמיאניוק והלך לעולמו. על פי תמלילי הראיון, דנילצ'נקו סיפר לבכירים סובייטים שהנאצים לא השתמשו באיש מבין השומרים האוקראינים בתוך מחנה ההשמדה בפולין.

 

גילוי זה סותר לכאורה את סיכומיה של חקירה משנת 1979, בה סיפר דנילצ'נקו כי "כמו כל השומרים במחנה, דמיאניוק השתתף בהרג המוני של יהודים".

 

דמיאניוק נולד במחוז לבוב שבאוקראינה ב-3 באפריל 1920. הוא גויס לצבא האדום ב-1941 והפך לאסיר מלחמה שנה מאוחר יותר, לאחר שנתפס במהלך קרב בחצי האי קרים. הוא הועבר יחד עם כ-5,000 שבויים נוספים למחנה טרווניקי במזרח פולין, בו אומנו על ידי הנאצים לקראת שילובים ככוח עזר לאס-אס במחנות ההשמדה סוביבור, בלזץ וטרבלינקה ("מבצע ריינהארד").

 

משפטו של דמיאניוק נפתח במינכן בנובמבר 2009, בעקבות הסגרתו מארצות הברית, וממשיך כאמור להתנהל בימים אלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חף מפשע? דמיאניוק
צילום: רויטרס
מומלצים