שתף קטע נבחר

צילום: AP

"יום השחרור בטריפולי": ירי לעבר מפגינים בבירה

קדאפי איבד את השליטה גם בזאווייה, העיר שאל תושביה פנה בנאום. בבירה נהרגו לפחות 5, כוחות הביטחון ירו לעבר אנשי אופוזיציה. מפגינים בטריפולי קיבלו הודעות טקסט: "צאו להפגין, נהפוך את יום שישי ליום השחרור". בנו של השליט: נחיה ונמות בלוב

ביום שישי לפני קצת יותר מחודש נפל המשטר בתוניסיה. ביום שישי, לפני שבועיים בדיוק, הושלמה ההפיכה במצרים. היום, גם כן יום שישי, מקווה האופוזיציה הלובית להפיל את הקובייה השלישית בדומינו הצפון-אפריקני. המפגינים נגד מועמר קדאפי, שליטה של לוב מאז 1969, הגבירו את המאמץ להדיחו, וקראו לערוך הפגנות ענק היום (ו') בבירה בטריפולי. אלא שקדאפי ואנשיו ממשיכים להיאחז בשלטון, ובצהריים דווח כי כוחות הביטחון ירו לעבר מפגינים בפרבר ממערב לטריפולי. תושב העיר דיווח כי לפחות חמישה נהרגו במהומות במחוז ג'נזור בעיר.

 

קדאפי נאחז בכסא: כל העדכונים ב-ynet

 

חלקה המזרחי של לוב, באזור הסמוך לגבול עם מצרים, כבר מזמן לא נתון לשליטת קדאפי. גם הריבונות בזאווייה, עיר החוף שאל תושביה כוון נאומו המוקלט של העריץ הלובי אתמול, אבדה. הוא האשים כי "אל-קאעידה" היא שחוללה את המהומות. בינתיים, לא שומרים לו בכיריו אמונים, ואת החולייה האחרונה בשרשרת המתפטרים תפס התובע הכללי, עבדול רחמן אל-אחבר, שחבר לכוחות האופוזיציה.


ממשיכים להיאבק. מפגינים בבנגאזי (צילום: AP) 

 

עדיין לא ברור מספרם המדויק של ההרוגים בעימותים. המספרים הרשמיים עומדים על מאות, אבל נציבת זכויות האדם של האו"ם, נבי פילאי, העריכה כי אלפים כבר שילמו בחייהם על סירובו של קדאפי לפנות את כיסאו. נהרגו או נפצעו. היא קראה להתערבות בינלאומית, כדי להגן על האזרחים.  

 

הבירה טריפולי עדיין נחשבת למעוז שלטונו של קדאפי. במהלך היום נשמר בה שקט יחסי מתוח, ותושב העיר סיפר כי האזרחים המתגוררים בה קיבלו הודעות טקסט שקראו להם לצאת לרחובות ולהפגין מיד בתום תפילות יום השישי במסגדים. הוא הביע תקווה כי אלפים יגיעו למחות, למרות הפחד שזורעים אנשי המיליציות של קדאפי, שהתפרשו ברחובות. באירועי המחאה שהחלו שם נהרגו עד כה חמישה בני אדם.

  

לדבריו, הממשלה הלובי עצר אמש פעילי אופוזיציה בטריפולי כדי למנוע את המחאה. אחד מהעצורים הוא מוחטר אל-מחמודי, בעבר פעיל בתנועת "האחים המוסלמים" של לוב, ששהה 6 שנים בכלא. "בוא נהפוך את יום שישי ליום שישי של השחרור", נכתב באחת מהודעות ה-SMS.

  

לפחות בינתיים, מעדיפים רוב תושבי טריפולי להסתגר בבתיהם, והם יוצאים לרחובות רק כדי לרכוש מצרכים חיוניים. בערים שהשתחררו מאחיזתו של קדאפי הוקמו ועדות הנהגה, שעל שורותיהן נמנים עורכי דין, רופאים, מנהיגי פלגים וקצינים בצבא, יחד עם נציגות זעומה של הכוחות האיסלאמיסטיים.

 

בנגאזי, העיר השנייה בגודלה במדינה, נשלטת על-ידי אנשי קבוצת "17 בפברואר" המהפכנית, ואחד מחבריה אמר כי גם שדות הנפט שממזרח לה נתונים לאחריותם. על עתיד עסקאות הנפט עם החברות הזרות, הם אמרו כי זה ייקבע בהתאם "לטובת העם הלובי".

 

"תוכנית השלבים" של קדאפי

למרות המחאה המתגברת, לא ממהרים קדאפי ובני משפחתו להרים ידיים. בנו של השליט, סייף אל-איסלאם קדאפי, הבהיר שוב כי בכל מקרה משפחתו לא תעזוב את לוב. בראיון שישודר מאוחר יותר ב-"CNN טורק", נשאל קדאפי מה תעשה המשפחה במקרה של התגברות המחאה, וענה: "תוכנית א' היא לחיות ולמות בלוב. תוכנית ב' היא לחיות ולמות בלוב, ותוכנית ג' היא לחיות ולמות בלוב".

 

כדי שהקדאפים יוכלו להמשיך לחיות במדינה בה הם שוהים כעת, הודיעה הבוקר ממשלת בוקר כי תחלק לכל משפחה במדינה מענק כספי בסך 500 דינרים לובים, כ-400 דולר. במהלך שמטרתו קניית שלטון וזמן בכסף, הכריזה הממשלה גם על עלייה של 150% בשכרם של חלק מהעובדים במגזר הציבורי.

 

מועצת הביטחון תתכנס הערב כדי לדון במשבר בלוב ובדרך להגברת הלחץ על קדאפי, בעקבות העדויות המתרבות על מעשי טבח במפגינים והוצאות להורג של חיילים שסירבו לפגוע באזרחים. גם ברית נאט"ו תכונס לישיבת חירום, בעקבות העימותים בלוב.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חמוש בעיר אל-ביידה בלוב
צילום: AP
האדם שמעל הטנק ינצח. בנגזי
צילום: AP
מומלצים