שתף קטע נבחר

צילום: רון פלד

מנזר אוּנוֹפְרִיוּס: כמו להיות ביוון, אבל יותר קרוב

על צלע גיא בן הינום, בין בוסתנים ומערות קבורה, התהלך הנזיר המזוקן והמתבודד אונפוריוס וכנסייה בסגנון יווני הוקמה על שמו. אבל איך יהודה איש-קריות קשור לזה? המנזר הזר, פרק 5

אחד המקומות הפחות מוכרים, אבל מהמרתקים והציוריים שיש בארץ, הוא מנזר אוּנוֹפְרִיוּס שבתחתית גיא בן הינום. דקה מעיר דוד, חמש דקות ממלון הר ציון ומהסינמטק והגעתם אל המקום הכי חוצלארץ בירושלים. 

 

 

גיא בן הינום נחשב לגבולה הדרום מערבי של ירושלים מזה אלפי שנים. אפשר לטייל בין הבוסתנים, עצי הזית, כלניות, רקפות ושלל מערות הקבורה שבאזור ולסיים במנזר מהיפים שבארץ.

 

במתכונתו הנוכחית, הוקם המנזר בשנת 1892 על שמו של הקדוש אוּנוֹפְרִיוּס בן המאה הרביעית לספירה. אונופריוס היה נזיר מתבודד במדבר סיני ומתואר, כפי שתבחינו על קירות הכנסייה הקטנה שבמנזר, כבעל זקן ארוך.

 

כמו להיות ביוון

האזור שבו יושב המנזר, על צלע גיא בן הינום, הינו אחד מהאזורים הצפופים בירושלים במערות קבורה מתקופת הבית השני. כבר עם הכניסה בדלת המנזר, תבחינו בחדר הקבלה מימין במערת קבורה מרשימה מקושטת בפרחים כפי שמקפידות הנזירות על ניקיון ושימור המקום. כשתצאו מחדר הכניסה תבחינו בדגל יוון והכנסייה, ובמבנים המזכירים מאוד את המנזרים והכנסיות שביוון.

 

מתחת לדגל היווני, נמצאת הכנסייה הצנועה שבמנזר, כנסייה הבנוייה בתוך מערת קבורה מימי הבית השני. שימו לב לאיקונוסטזיס המרשים הפונה כנהוג בכנסיות, לכיוון מזרח - כיוון השמש העולה. את אונופריוס לא תפספסו באיקונות (ציורים) עם הזקן הארוך.

 

מחיצת האיקונוסטזיס שבכנסיות המזרחיות מפרידה בין אולם הכנסייה, שבו נמצא הקהל, לבין המזבח שבו עורכים הכמרים או הנזירים את טקס התפילה. הקיר מורכב מאייקונים, דמויות קדושים נוצריים.

 

אל תוותרו על תצפית הנוף

בלב מתחם המנזר מדרגות ירידה אל שלוש מערות קבורה המרשימות ביותר. כיום, בתוך כוכי הקבורה שבמערה (המוארת), ישנן עצמות נזירים שגרו כאן במשך השנים. יש האומרים שאלה עצמות הנזירים שנטבחו בידי הפרסים בשנת 614. שימו לב לפאתי הכניסה אל המערה, שבה פתח בצורת גמלון וגג בית המזכירים ונותנים (למתים) הרגשה של בית. מערת הקבורה העליונה, מתחת למגורי הנזירות, מלאה בכוכים במספר שכבות, כמו גם בגלוסקמת אבן, ארון קבורה טיפוסי לימי הבית השני.


ממש כמו ביוון - בלב ההרים ותחת השמים הכחולים (צילום: רון פלד)

 

אם תעלו על הגג בכניסה למנזר, תוכלו לצפות בהר המשיחה (המשחית) שהנו הרכס הדרומי של הר הזיתים, בכנסיית מריה מגדלנה (הבצלים) שעל הר הזיתים וכפר סילוואן - נוף עוצר נשימה. בגג נמצא גם סמל גדול של הכנסייה היוונית-אורתודקסית, המכיל את האותיות T ו - O, קיצור של 'טאפוס' - הקבר הקדוש, שהוא מסדר הנזירוּת שאליו משתייכים הנזירים.

 

אזור המנזר בגיא בן הינום מכונה "חקל דמא" בארמית - שדה הדמים. על פי המסורת הנוצרית, השדה באזור נרכש בידי הכוהנים ב-30 מטבעות הכסף שקיבל יהודה איש קריות מן הרומאים, בתמורה להסגרתו של ישוע לידיהם, כמסופר בספר מתי כ"ז שבברית החדשה.

 

איך מגיעים?

למנזר ניתן להגיע עם רכב (או ברגל). בתחתית בריכת הסולטאן ומתחת למשכנות שאננים, פנו עם הרכב ברמזור לכיוון הר ציון. מיד לאחר הפנייה ועוד בסמוך לרמזור, פנו ימינה ורדו אל תוך הגיא. המשיכו כמה מאות מטרים במורד הכביש וקצת לפני הצומת של כפר סילוואן (ועיר דוד), רדו מהכביש ימינה בשביל קצרצר שעולה עד לפתח המנזר.

 

 

זמני ביקור:

בחורף: ג, ה 9:00 - 12:00; 15:00 - 17:00. בקיץ: 16:00 - 19:00 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנזר חקל דמא אונפוריוס
צילום: רון פלד
מומלצים