שתף קטע נבחר

אגוז קשה לפיצוח: השיעור של קופי הקפוצ'ין

הקפוצ'ינים המזוקנים הצעירים צריכים ללמוד רצף פעולות מסובכות שדורשות מאמץ רב ושימוש בפטיש וסדן, כדי ליהנות מאכילת גלעיני אגוזי הדקל‮. ‬למזלם, הם זוכים לסיוע מצד הבוגרים. פרק אחרון מתוך ספר הטבע החדש של ה-BBC, "חיים מופלאים"

גדילה היא תמיד תהליך קשה, אך ‬בשביל הקפוצ'ינים המזוקנים הצעירים שחיים ביערות מרכז ברזיל‮, ‬הגדילה קשה במיוחד, כי ‬עליהם ללמוד לבצע רצף מורכב‮ ‬של מטלות כדי ליהנות ממקור המזון האמין ביותר שלהם - גלעיני אגוזי דקל‮.

 

מתחת לצוקי אבן החול דמויי הקתדרלה של עמק בּוֹאָה ויסטָה שם הם חיים‮, יש ‬קרקעית יער זרועה בסלעים שגודלם כשולחן. חלקם העליון חלק יחסית אך אינו שטוח, אלא מנומר בשקערוריות קטנות ורדודות‮, ‬כמו כפות ידיים קעורות‮. ‬גושי אבן החול העצומים הללו משמשים את הקפוצ'ינים כסדנים. עליהם נחות אבנים גדולות ומלוטשות - ‬אלה הם הפטישים‮, ‬שהקפוצ'ינים המזוקנים הביאו לסדנים‮, כדי לפצח את אגוזי הדקל.‬

 

הצוקים בעמק הירוק והמיוער הזה מספקים לקפוצ'ינים מקום מחסה בטוח בלילה‮. יש שם מזון‮, ‬אבל המקור העשיר ביותר לאוכל‮ הם אגוזי הדקל, אותם אפשר למצוא בשפע במרחק כמה קילומטרים מהצוקים‮. ‬גלעיני אגוזי הדקל הם מקור תזונתי יקר ערך‮, ‬אבל הוצאתם מהאגוז דורשת תכנון וקואורדינציה ממושכים‮, ‬ובסופו של דבר גם מאמץ רב‮.

 

 

הצעד הראשון הוא לקטוף את אגוזי הדקל‮. ‬הם גדלים באופן נוח סמוך לפני הקרקע ומבשילים באטיות‮, ‬אבל קפוצ'ינים מזוקנים בוגרים יודעים מה לעשות‮: ‬הם נוקשים על האגוזים באצבעותיהם כדי לבחון את מידת הבשלות‮, ‬ועוקרים מהצמח את האגוזים הבשלים ביותר‮.

 

לאחר מכן הם נסוגים במעלה עץ‮ - ‬מקום בטוח יותר בשביל קוף‮ - ‬ומסירים בהדרגה בעזרת שיניהם את הקליפה הסיבית של האגוזים‮. ‬אז‮, ‬במפתיע‮, ‬הם זורקים את האגוזים‮. ‬אולי הקפוצ'ינים יודעים שהאגוזים אינם בשלים דיים וצריכים להישאר חשופים לשמש במשך ימים רבים עד שיהיה אפשר לאכול אותם‮.

 

בשלב הבא בוררים הקפוצ'ינים אגוזים ישנים יותר‮ שמפוזרים על הקרקע מביקורים קודמים בדקלים‮. הם ‬מקישים אותם זה בזה או באדמה כדי‮ ‬לבחון את מידת בשלותם‮. את האגוזים הטובים הם אוספים ביד אחת‮, ‬ופוצחים במסע הארוך בחזרה לסדנים מתחת לצוקים‮. ‬

 

נראה שבאמצעות‮ ‬קילוף האגוזים החדשים והשלכתם בכל פעם שמבקרים באתר הקטיף‮, ‬פס הייצור שומר על תפוקתו‮, ‬ולכן כל ביקור במקום מניב תועלת‮. ‬
צילום:

בחירת הפטיש - משקלו של האגוז ככל הנראה שליש ממשקל הקפוצ'ין המזוקן - מכרעת, כמו גם התאמת האגוז לשקערורית בפני סדן הסלע. הזנב משמש לייצוב (צילום: Pete Oxford- Minden Picutres- FLPA)

 

המשימה הבאה היא לפתוח את האגוזים בפטיש‮. ‬הסיפור של פטישי האבן כמעט אינו מובן‮ - מקורם אינו באבן החול הרכה של הסדנים‮, וטוב שכך, ‬אחרת הם היו מתפוררים בהדרגה מהשימוש המתמשך‮. ‬כנראה שהם נפלו במורד הערוצים של העמק משכבות סלעי קונגלומרט‮‬‮ ‬ואז הקפוצ'ינים לקחו אותם‮. ‬חלקם עשויים מאבן חול מותמרת‮, ‬והקשים ביותר עשויים מקוורציט‮.

 

‬פטישי האבן גדולים ולרוב שוקלים בין שליש לחצי ממשקל‮ ‬גופו של קפוצ'ין מזוקן בוגר‮. ‬הקפוצ'ין מניח אגוז בשקערורית בסדן‮. ‬אם החור אינו מתאים‮, ‬האגוז יעוף אל בין השיחים‮. ‬אם החור מתאים - ‬הפרס הוא הגלעין‮. ‬אבל אפילו בוגר‮ ‬מנוסה אינו מצליח כמעט אף פעם לפצח אגוז כה קשה בניסיון אחד‮. ‬הוא מכה בו פעם אחת‮, ‬בוחן אותו‮, ‬הופך אותו‮, ‬מניח אותו שוב‮, ‬מכה בו שוב‮, ‬וכן הלאה‮, ‬תוך שינויים מיומנים במיקום האגוז ובצורת האחיזה בפטיש‮. ‬

 

כמות האנרגיה המושקעת בכל מכה משתנה באופן משמעותי, ‬ותלויה גם‮ ‬בגודלו ובכוחו של הקוף‮. ‬לפעמים מספיק רק להרים את האבן בעזרת הזרועות והכתפיים‮. ‬אגוזים אחרים דורשים מאמץ נוסף‮, ‬ואז הקפוצ'ין מזדקף ומרים את האבן גבוה מעל ראשו ומטיח אותה באגוז‮. ‬בהתחשב במשקל אבני הפטיש‮, ‬המעשה הזה דורש כוח רב מאוד‮. ‬

 

 


צילום:

בית ספר לפיצוח אגוזים. קוף מתבגר ליד סדן, לומד ממבוגר מנוסה את הדרך הטובה ביותר לפצח אגוזים (צילום: www.peteoxford.com )

 

קול האגוזים המתפצחים נשמע למרחק ואין ספק שטורפים מבחינים בו‮. ‬אך קפוצ'ינים תמיד עומדים על המשמר ולכן אין זה מפתיע שאבני הסדן תמיד נמצאות מתחת לעצים‮. ‬בדרך זו‮, ‬אם‮ ‬נשקפת סכנה‮ - ‬קל לקוף להימלט‮.

 

אין ספק שהקפוצ'ינים המזוקנים הצעירים צריכים ללמוד דברים רבים‮. ‬הם עוקבים אחרי הבוגרים בריכוז וצופים בכל תנועה‮, ‬החל בבחירת האגוז‮, ‬המשך בהפשטת הקליפה ובבחירת האגוז שהבשיל בשמש וכלה בדרך השימוש בפטיש‮. ‬אז הם מנסים בכוחות עצמם במשך חודשים או אפילו יותר‮.  

 

ניסיונותיהם משעשעים. ‬לפעמים הצעירים מכים באגוזים זה בזה‮, ‬בדומה לאופן שבו ילד מכה בלבני צעצוע אלה באלה‮, ‬או שהם מניחים את האגוז בזהירות על הסדן ומנסים לשווא לפצח אותו בעזרת אגוז אחר‮. ‬אך בהדרגה הם לומדים מהבוגרים‮ - ‬שלפעמים נותנים להם אגוזים פתוחים חלקית כדי שיסיימו לפצחם, ‬משכללים את השיטות שלהם ומתחילים להשתמש בכלים בצורה נכונה‮. ‬

 

הדרך המדהימה הזאת להשתמש בכלים ודאי עברה לאורך הדורות במשך מאות שנים‮. ‬וכמו כל שיטות השימוש בכלים של הפרימטים‮, ‬היא מספקת לנו חתיכה נוספת בתצרף בניסיון להבין את התפתחותנו‮. ‬

 

מתוך הספר "חיים מופלאים - מאבק ההישרדות המרתק של הטבע", על פי סדרת הטלוויזיה של ה-BBC (כנרת - בית הוצאה לאור)

 


 

 בפרקים הקודמים:

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קוף קפוצ'ין מזוקן צעיר בוחן את בשלות האגוזים, לפני שיאסוף אותם במטרה להעבירם לאתר הפיצוח
צילום: www.peteoxford.com
עטיפת הספר "חיים מופלאים"
מומלצים