שתף קטע נבחר

השכן פיצל דירה: מה אתם יכולים לעשות?

תופעת פיצול הדירות הולכת ומתרחבת, ופוגעת בדיירים המתגוררים בבניין. מה אפשר לעשות, למי כדאי לפנות במקרה כזה ומה עמדת בית המשפט בנושא?

תופעת פיצול הדירות בניגוד לחוק הינה תופעה ידועה בישראל. קונים דירה להשקעה, משקיעים בשיפוץ מינימלי אשר מחלק אותה למספר יחידות ובכך מגדילים את דמי השכירות ואת התשואה על ההשקעה.

 

אמנם, מבחינה עסקית מדובר ברעיון לא רע, אך כשהוא נעשה שלא על פי חוק התכנון והבנייה וללא ההיתרים הנדרשים לכך בחוק, מדובר בעבירה.

 

הרשויות המקומיות מנהלות מלחמה יומיומית בניסיון למגר את התופעה ולאחרונה אף ניתנו פסקי דין אשר קבעו פיצוי גבוה מאוד על מפצלי דירות.

 

כיצד ועד הבית או השכנים יכולים להילחם בתופעה?

המנגנון הראשון, הוא פנייה למחלקת הנדסה בעירייה או במועצה המקומית והגשת תלונה על פיצול הדירה.

 

ברוב המקרים ישלחו הרשויות פקח אשר יבדוק ויצלם את החריגה ואם הדבר נעשה בניגוד לדין, בעלי הדירה ייקראו בשלב ראשון לשימוע וייתכן שאף יוגש נגדם כתב אישום. יש לזכור כי פנייה לרשויות מוציאה את הטיפול מידיכם ואין ביכולתכם להשפיע כלל וכלל על ההליך.

 

אפשרות נוספת, היא פנייה לבית המשפט או למפקח על המקרקעין בתביעה כי פיצול הדירה פוגע בערכם של הדירות האחרות בבניין.

 

בפסק דין שניתן לאחרונה על ידי המפקחת על רישום מקרקעין בעכו נדון מקרה דומה בו הנתבע היה בעל דירה אשר פוצלה לשלוש יחידות.

 

צפיפות לא מתוכננת

התובעים טענו כי בעצם פיצול הדירה לדירות נוספות, ניצל הנתבע את יתרת היחידות שנותרו לבניה בבית ואת הזכות לתוספת בנייה, או תוספת צפיפות ללא תוספת בנייה, אשר מהוות חלק בלתי נפרד מן הרכוש המשותף.

 

מעבר לכך, טענו התובעים, כי פיצול הדירה גרם להוספת שתי יחידות דיור על שש היחידות המקוריות וכי מדובר בתוספת משמעותית, וכן כי הפיצול גרם להופעת דיירים נוספים ולצפיפות לא מתוכננת בבית.

 

השכנים ביקשו לחייב את הנתבע להחזיר את מצב הדירה לקדמותו, לאטום את הפתחים שנפרצו בקירות החיצוניים של הבית, להפסיק את הפיצול הלא חוקי, ואת השימוש בדירות המפוצלות.

 

המפקחת על המקרקעין קיבלה את התביעה ופסקה כי על הנתבע להשיב את הדירה למצבה הקודם ואף חייבה אותו בהוצאות המשפט.

 

ניתן להספיק מכך כי בית המשפט רואה בחומרה הוספה או שינוי ברכוש המשותף אשר נעשים על ידי אחד השכנים, ללא הסכמת הדיירים ואשר פוגעים ברכוש המשותף או בזכויות הדיירים בבית.

 

עורך דין אופיר מילר הינו שותף בכיר במשרד עורכי דין מילר ושות'. הכתבה אינה תחליף לייעוץ משפטי אלא כללית בלבד. בכל הליך משפטי או אחר מומלץ לפנות לעו"ד להתייעצות ולהמשך הטיפול.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עומס על התשתיות
צילום: מאיה קופרמן
מומלצים