שתף קטע נבחר

"בעוד עשור יהיה כור גרעיני מתקדם בנגב"

יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל: "הכורים הנוכחיים הרבה יתר בטיחותיים מאלה שביפן. יש כבר שטח מתוכנן - שיבטה". נתניהו אמר השבוע: "הייתי מאוד בעד הרעיון של תחנות כוח גרעיניות אזרחיות בישראל, אבל לאור מה שקרה ביפן צריך לחשוב על זה שוב. אנחנו מדינה קטנה וכל אסון עלול לגרום נזק קשה"

יו"ר חברת החשמל, האלוף במיל' יפתח רון טל, מאמין כי תחנה גרעינית יכולה לקום בצפון הנגב בתוך כ-10 שנים. בפתח וועידת הנגב בראשות השר סילבן שלום, שנפתחה אמש באילת, אמר רון טל כי "הכורים הנוכחיים הם הרבה יתר בטיחותיים מאשר אלו שביפן, על פי מיטב הבנתי. נכון יהיה ללכת לפתח כור, ויש כבר שטח מתוכנן – שיבטה".

 

 

לדבריו, "לא צריך לקבל החלטות חפוזות בעקבות מה שקרה ביפן. צריך להמשיך וללמוד, אבל הכיוון הוא שבעוד כ-10 שנים או קצת יותר, יהיה כור גרעיני מתקדם בצפון הנגב".

 

רון טל התייחס גם להקמת התחנה הגרעינית בירדן וציין: "אנחנו מתמצאים ועוקבים וזה בעיקר נתון לממשלה. נעשים המחקרים המתאימים ברמה הגיאו-סיסמולוגית על מנת איפה נכון להקים תחנות כאלה בהתייחס לשבר הסורי-אפריקאי".

 

שיינין התייחס לפיתוח נמל התעלה באילת והעריך את עלותו בכ- 1.2 מיליון דולר בלבד. "אנחנו מדברים על תעלה בעומק של 15 מטר, לאוניות בקיבולת של כ- 12 מכולות. לצערי יש גורמים שמנסים להציג את הפרויקט כיקר ולא כדאי. 30 שנה אמרו שנתיבי איילון לא נחוצים, ופרויקטים נוספים כמו הקמת מתקני התפלה. אין לנו כוונה להתחרות במצרים, מדובר על הקף פעילות של כ- 5% מהמטענים שעוברים בתעלה".

 

ועידת הנגב 2011 נערכת השנה במלון הרודס בעיר אילת ביוזמת המשרד לפיתוח הנגב והגליל והרשות לפיתוח הנגב. בראש הועידה עומד המשנה לראש הממשלה והשר לפיתוח הנגב והגליל סילבן שלום. הנושאים שנידונים בוועידה מגוונים ביניהם: פיתוח כלכלי בנגב, תיירות בנגב, אילת כנכס אסטרטגי למדינה, התיישבות בנגב, מעבר צה"ל לדרום, ועוד.

 

נתניהו: נשקול לעצור הקמת תחנת כוח גרעינית

ב"ידיעות אחרונות" נחשף השבוע, כי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר בישיבת הממשלה: "הייתי מאוד בעד הרעיון של תחנות כוח גרעיניות אזרחיות בישראל, אבל לאור מה שקרה ביפן צריך לחשוב על זה שוב. אנחנו מדינה קטנה, וכל אסון סביבתי עלול לגרום נזק קשה יותר מאשר במדינה גדולה כמו יפן," הסביר נתניהו את הספקות לגבי התוכנית לייצור אנרגיה גרעינית בישראל.  

 

עד לרעידת האדמה ביפן נראו הדברים אחרת. אחרי שנים של הקפאה החלה ישראל לקדם לאחרונה באופן אינטנסיבי את התוכנית להקמת תחנת כוח גרעינית לייצור חשמל. האתר שבו תוקם התחנה, שטח באזור שבטה שבנגב, סומן כבר בשנות ה-60 כפי שנחשף ב"ידיעות אחרונות," הראשון שדחף לחידוש הפעילות בנושא היה שר התשתיות הקודם בנימין בן-אליעזר. שר התשתיות עוזי לנדאו המשיך לקדם את היוזמה בממשלה הנוכחית.

 

בשנים האחרונות עובר העולם "רנסנס גרעיני", ומדינות רבות מקימות כורים גרעיניים לייצור חשמל. בעולם פועלות כיום 443 תחנות כוח גרעיניות, 62 תחנות נוספות נמצאות בתהליכי בנייה, ו-158 כורים נמצאים בתהליכי תכנון, בהם אחד בירדן ואחד במצרים.

 

כל עוד הן פועלות ללא תקלות, לתחנות כוח גרעיניות יש יתרון סביבתי על תחנות כוח שמונעות בדלקים כמו פחם וסולר בשל העובדה שאינן פולטות מזהמים וגזי חממה. החשש הוא מתאונה גרעינית, שהשפעתה יכולה להיות הרסנית פי כמה וכמה מהנזק שגורם זיהום "רגיל". 

 

לדברי מומחים, הפיצוץ בכור בפוקשימה יהווה נקודה גורלית ביחס לעתידם של הכורים הגרעיניים. אם ליבת הכור תשרוד את הזעזועים, והפליטה הרדיואקטיבית ממנו אכן תהיה מינמלית - יקבלו תומכי האנרגיה הגרעינית חיזוק משמעותי לעמדה לפיה מדובר באנרגיה בטוחה לשימוש אזרחי. מאידך, אם בסופו של דבר תהיה דליפה מאסיבית מהכור, ינטשו מדינות רבות את תוכניות ההקמה של הכורים הגרעיניים, ותעלה דרישה לסגור רבות מהתחנות הקיימות.

 

בהכנת הידיעה השתתף עמיר בן-דוד, כתב "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים