שתף קטע נבחר

דיון בכנסת: סיכוי למבחן חוזר לסטאז'רים מחו"ל

בעקבות חשיפת ynet: ועדת הבריאות של הכנסת דנה היום בבחינת הרישוי שנערכה לסטודנטים לרפואה שלמדו בחו"ל. לטענת הסטודנטים מדובר היה בבחינה מכשילה. מנכ"ל משרד הבריאות הבטיח לבדוק הטענות ולערוך בחינה חוזרת - אם יימצא שהן צודקות. "אנחנו רוצים אתכם במערכת שלנו", אמר

הבחינה המכשילה נגדה התלוננו מאות סטאז'רים שלמדו רפואה בחו"ל תיבדק, ואם יימצא שהשאלות לא הוגנות יקבע לה מועד נוסף: כך הבטיח היום מנכ"ל משרד הבריאות ד"ר רוני גמזו בדיון שנערך בנושא בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת. תלונות הסטודנטים על בחינה המכשילה פורסמו לראשונה ב-ynet

 

"מאות רופאים יצאו בראש מושפל"

"לאחר המבחן האחרון קרה דבר תקדימי", אמר בדיון ד"ר ברק סטוצ'ינר, נציג מטה האבק של הרופאים. "מאות רופאים יצאו בראש מושפל ובתחושה שנעשה להם אי צדק. אני לא מדבר רק בשמי.

לאור הבחינה האחרונה וקודמותיה נראה שאין בקרה נאותה על המבחנים. איך ניתן להסביר כישלון של 75%-85% בכל מועד?".

 

לטענתו של סטוצ'ינר חלקה השני של הבחינה נועד להקשות על הסטודנטים הנבחנים. "בבחינה הזו היה חלק שלם שבא להקשות עלינו והיה לא הוגן במיוחד", אמר. "אורך השאלות היה ארוך משמעותית. בחלק הראשון היו 110 שאלות על פני 35 עמודים. בחלק השני היה אותו מספר שאלות ואותו פרק זמן, אך השאלות התפרסו על פני למעלה מ-75 עמודים. הניסוח היה מסורבל, התרגום היה קלוקל. לא היה שום סיכוי לקרוא, להבין ולהפעיל חשיבה קלינית לפתרונן. נוסח השאלות לא תאם רמה של סטאז'ר".

 

בתגובה לטענותיו אמר ד"ר רוני גמזו, מנכ"ל משרד הבריאות, כי שיעור השאלות הארוכות היה אכן גדול מהרגיל, אך הבחינה הייתה הוגנת. "עברתי על הבחינה, היא לא היתה קלה, אך אני לא יכול לומר שהיא לא הוגנת", אמר בדיון. "למבחן ניגשו כ-700 סטודנטים, מתוכם 500 שנכשלו בבחינות בעבר. אני מניח שעבורם חלק ב' היה יותר קשה מהרגיל, מכיוון שהם כבר ראו מספר בחינות בעברם. אני חושב ששיעור השאלות הארוכות היה גדול מהרגיל".

  

הסטאז'רים דרשו בדיון לעצור את פרסום תוצאות הבחינה עד לעריכת ניתוח סטטיסטי ולקבוע כי שאלה שלמעלה מ-70% מהסטודנטים נכשלו בה לא תהיה תקפה. בנוסף הם דרשו להפסיק את החלוקה במבחנים בין בוגרי האוניברסיטאות בחו"ל לבוגרי האוניברסיטאות בארץ, ולקיים מבחן אחיד לכל עוסק ברפואה בישראל. 

 

"תמוה בעינינו איך ישראל מייבאת רופאים עובדים זרים, כאשר יש אלף רופאים שיכולים להכנס למערכת מחר בבוקר. אנחנו רופאים צעירים, מוכשרים וחדורי מוטיבציה", אמר ד"ר סטוצ'ינר.

 

נציג ההסתדרות הרפואית בדיון ציין כי ישנה ועדה שצפויה להתכנס ולבחון את השאלות בבחינה. לדבריו, ייקבע לגבי כל שאלה האם היא מהימנה או לא, לאור שיעור הסטודנטים שענו עליה נכונה. אם יימצא שהמהימנות של שאלה מסויימת נמוכה היא עשוייה להימחק או שיוחלט כי יהיו לה שתי תשובות נכונות. בדרך זו יינתן מעין פקטור לציון. בנוסף הדגיש כי השאלות נלקחות מתוך מאגר שאלות וייתכן כי הן נלקחו מספרים שהנבחנים לא היו מודעים להם.

 

ד"ר גמזו הוסיף כי יתערב אישית על מנת לבדוק את הנושא. "אני מתחייב כאן שהוועדה תשב ואני אכנס לעובי הקורה. אנחנו לא ניתן לפגוע באנשים. יכול להיות שנחליט על מועד נוסף או שנעשה תיקונים אחרים. נעשה הכל בשבילכם. לפני לא כל כך הרבה שנים אני הייתי במצבכם. אנחנו רוצים אתכם במערכת שלנו ומכירים ביכולות שלכם", אמר לסטודנטים שנכחו במקום.

 

"איך יכול להיות שכולם לא בסדר?"

חיזוק נוסף קיבלו הסטודנטים מחברי הוועדה. ח"כ זאב ביילסקי פנה לגמזו והאשים את משרד הבריאות במצב שנוצר. "משרד הבריאות אחראי למצב, ובפעולות האלו הוא גורם לירידתם מהארץ של עשרות רופאים. אלו לא אנשים שיכולים ביום אחד להחליף מקצוע. זה חלום שאנשים הגשימו. אנחנו במשך השנים זרקנו אותם ללמוד בחוץ לארץ. לאף אחד לא היה חזון לראות שיש מחסור ברופאים".

 

ביילסקי, שהיה בעבר יו"ר הסוכנות היהודית, הוסיף כי נעשו במהלך השנים מאמצים גדולים להעלאת רופאים לארץ, אך מקרים כאלו מקשים על העניין. "כמה התאמצנו להביא עולים למדינת ישראל ועשינו מבצעים להעלאת רופאים. לקחתם אנשים, לא נתתם להם ללמוד בארץ, אז למדו בחו"ל ואחר כך חזרו לפה בחזרה. הם מאמינים במערכת ותיראו מה הם מקבלים. איך יכול להיות שמתוך מאות אנשים כולם לא מסוגלים וכולם לא בסדר? בחיים שלי לא ראיתי מערכת ציבורית שמאמללת אנשים כמו שעושה משרד הבריאות".

 

"מביאים לישראל רופאים מגיאורגיה, מאיטליה ומרומניה", הוסיף ח"כ ד"ר אחמד טיבי. "הסטודנטים שנבחנו הם כבר רופאים. רופאים שעובדים באירופה לשביעות רצון המוסדות שם. הקולגות שלהם באירופה יכולים להיות אלה שייובאו לישראל כדי לעבוד כאן. זה דבר מגוחך. מדינה שאומרת שיש מחסור ברופאים צריכה לקחת זאת בחשבון בבחינות הסטאז'. לא להעלות את הרמה באופן כזה שאף אחד לא יעבור".

 

"הוועדה תובעת ממשרד הבריאות לבדוק את טענות הרופאים, הן לגבי הקושי לעומת שנים קודמות והן בנושא הוגנות הבחינה", סיכמה את הדברים ח"כ ד"ר רחל אדטו (קדימה), שניהלה את הדיון. "המשרד מתבקש לא לפרסם את תוצאות הבחינה עד לתום הבדיקה. הוועדה קוראת למשרד הבריאות לבחון השוואת תנאי הבחינות לתנאים הניתנים לבוגרי האוניברסיטאות בישראל ולקיים מספר רב יותר של מועדים. כולנו רוצים להקל על אלו שרוצים להיות רופאים בישראל".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסטודנטים דרשו מבחן זהה לכולם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים