שתף קטע נבחר

צילום: AP

ועכשיו - השלג: יפן קופאת, ואחרוני הניצולים איתה

שטיח לבן כיסה את צפון-מזרח המדינה, ומקשה על מאמצי החילוץ. בטלוויזיה מנחים את התושבים להשתמש בעיתונים, ניילון נצמד וקופסאות שימורים כדי לשמור על החום, אבל החשש הוא שאחרוני הניצולים - אם עוד יש כאלה - לא ישרדו את גל הקור. הקשישים מוכי טראומה, וארגוני הסיוע מקצים 3 ליטר מים לאדם

והטבע ממשיך בשלו. אחרי שהתמודדה עם אדמה רועדת, מים שוצפים ואש בכורים הגרעיניים, נאלצה היום (ד') יפן להתעמת שוב עם כוחות הטבע המתעתעים. בעוד הרשויות מנסות לאתר ניצולים אחרונים ששרדו בנס את הרעש האדיר בשבוע שעבר ואת הצונאמי הקטלני שבא בעקבותיו, צנחו היום הטמפרטורות באזורים מוכי האסון בצפון-מזרח המדינה, ומרבד לבן של שלג כיסה אותם, תוך שהוא מקשה על כוחות הסיוע.

 

על סף אסון גרעיני ביפן - עדכונים אחרונים ב-ynet:

עדכונים שוטפים גם בעמוד הפייסבוק של ynet


פוסעים בין ההריסות והפתיתים בקסנומה. קשישים בטראומה (צילום: AP)

 

אחרי שאלפים נמלטו מהאזור בעקבות רעש האדמה ומחשש לפגיעה של הקרינה הגוברת באזור המתקנים הגרעיניים, מי שנותרו מאחור להתמודד עם הכפור הם בעיקר תושבים מבוגרים. בכמה אזורים בעיר סנדאי, שספגה את הנזק הכבד ביותר בעקבות הרעש, ניסו כבאים וצוותי סיוע לפלס את דרכם דרך הררי ההריסות בניסיון לאתר סימני חיים באזורים המוצפים.

 

"הריח החזק של הגופות ומי הים המלוכלכים הופכים את מלאכת החיפוש לקשה במיוחד", אמר יין גואנג'הוי, חבר בצוות חילוץ סיני בעיירה אואונאטו. "גלי צונאמי חזקים עלולים לפגוע שוב ושוב בבתים באזור. כל מי שלכוד מתחת להריסות יטבע ברגע, בלי שום סיכוי לשרוד".

 

אתמול דיווחה התקשורת ביפן כי לפחות שני בני אדם חולצו בחיים מבין ההריסות, יותר מ-72 שעות אחרי רעש האדמה והצונאמי. אלא שאנשי החילוץ הזהירו היום כי השלג מפחית עוד יותר את הסיכוי הקטן מאליו לאתר ניצולים נוספים. "השלג פשוט כיסה את השטח. אפשר לראות רק למרחק של 40 מטרים", הסביר פטריק פולר מהצלב האדום הבינלאומי, במה שנותר מכפר הדייגים הקטן אוסטוצ'י. "אנשים עדיין עובדים, הצבא נמצא שם, אבל שירותי הכבאות נסוגו מחשש שהם לא יוכלו לשוב לבסיס האם שלהם בשל השלג".


שלג בקמאישי. המלצה לחמם קופסאות שימורים עם נרות (צילום: AP)

 

הקשישים יושבים ומחכים, אבל לְמה?

בריקוזנטקטה, צוותי סיוע השתמשו במפלסות כדי לנקות את הרחובות הזרועים בהריסות ובוץ, וכעת מכוסים גם בשלג. שירותי הכבאות מסרו כי יותר מ-80 אחוזים מהעיר מוצפים, והמצב צפוי להחמיר בעקבות השלג. אף שאלפים עדיין נעדרים, גורמים רשמיים מעריכים שיותר מ-10,000 בני אדם נהרגו ברעש האדמה ובצונאמי. המונים מקרב אלה ששרדו איבדו את כל רכושם, וסובלים כעת ממחסור במזון ובמים, היעדר חשמל ורעידות המשנה התכופות - חלקן בעוצמה חזקה של 6 דרגות.

 

לדברי השירות המטאורולוגי ביפן, הטמפרטורות בסנדאי עשויות לצנוח הלילה עד לשתי מעלות מתחת לאפס. המונים עמדו היום בתור בשלג בהמתנה למי שתייה שהובאו במשאיות. אנשי הסיוע הקצו שלושה ליטרים לאדם. רשת הטלוויזיה היפנית NHK סיפקה לתושבים טיפים כיצד לשמור על חום גופם. בין השאר היא המליצה לאזרחים לעטוף את פלג גופם העליון בעיתונים ובניילון נצמד שנועד במקור לשמירה על טריות מזון, ולהרתיח מים בעזרת קופסאות שימורים ריקות ונרות.


העיר הלבנה והעצובה. חופרים בהריסות במינמיסנריקו (צילום: רויטרס)

 

פעילים המוניטריים אמרו כי עיקר הדאגה שלהם כעת מופנית לזקנים, שמהווים את חלק הארי של התושבים שנדחסו למקלטים. "הם עוברים ימים קשים", הסבירו, וציינו כי רבים מהם זקוקים לתרופות. "עם זאת, רבות מהבעיות הן

פסיכולוגיות, אנשים כל כך מתוחים. הם מקבלים שלוש ארוחות ביום, אבל סביר להניח שיש צורך במזון רב יותר".

 

מעבר לקושי הפיזי הטמון בשהייה במקלטים, רבים מהקשישים סובלים גם מטראומה בעקבות האסון. לא מעטים מביניהם נראים פשוט יושבים עטופים בשמיכה ומחכים - לא ברור למה. "מיד אחרי רעש האדמה, קיבלתי הוראה להתפנות בהקדם האפשרי. לא יכולתי להבין איתי דבר מלבד עצמי", סיפרה קיוקו אבה כסופת השיער במרכז חירום באישימומקי, שבמחוז מיאגי. בעלה ישב מחייך לצדה, מוחה דמעות מפעם לפעם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מנסים לשרוד בממיסנריקו. כבאים נסוגו בגלל השלג
צילום: AP
מרכז לניצולי הרעש. "רואים למרחק 40 מטר בלבד"
צילום: AP
גם איווטה קפאה בלבן. הפסקות חשמל תכופות
צילום: AP
מומלצים