שתף קטע נבחר

צילום: AP

ערעור קצב: "ההרשעה תישאר, אולי העונש יוקל"

גזר הדין מהדהד - 7 שנות מאסר - אבל הקרב המשפטי של הנשיא לשעבר טרם הסתיים, וכעת הוא יערער לעליון. משפטנים לא פוסלים את האפשרות שעונשו יומתק, גם הודות לדברי השופטת שבח, שביקשה לגזור עליו רק 4 שנות מאסר

כמעט ארבע שנים עברו מאז התפוצצה פרשת קצב, אבל גם היום (ג') היא לא נחתמה סופית. הדין אמנם נחרץ, העונש נגזר, אבל למשה קצב יש זכות ככל אזרח לערער על עונשו - דבר שעורכי דינו כבר הבהירו שבכוונתם לעשות. בית המשפט העליון אמנם לא צפוי להפוך את הרשעתו של הנשיא לשעבר, אבל לפחות את האפשרות שחומרת העונש תשתנה - אי אפשר לפסול.

 

עונשו נקצב - דיווחים ופרשנויות על יום הדין

 

פרופסור יורם שחר מהמרכז הבינתחומי בהרצליה, המתמחה בדיני עונשין, משפט פלילי ובית המשפט העליון, מעריך שהכרעת הדין תישאר בעינה. בכל הקשור לעונש - הכל פתוח לדבריו: "הקרב הוא שם, בגזרה הזו הסיכויים לשינוי בעונש הרבה יותר טובים, ויש אפשרות רצינית שהוא ישתנה".

 

שחר מסביר כי חוות דעתה של השופטת יהודית שבח, שהייתה בדעת מיעוט, עשויה להיות לקצב לעזר בעליון: "היא כתבה פסק דין מנומק ורשום היטב, שקיבל ביטוי בשלבי הכרעת הדין. הכול פתוח, אך מנגד אל לקצב לתלות יהבו בדבר". השופטת שבח טענה כי יש להסתפק בעונש של ארבע שנות מאסר ופיצוי כספי כפול למתלוננות.

 

עמנואל גרוס, משפטן בכיר ומומחה למשפט פלילי, העריך כי סיכויי הערעור של קצב על הכרעת הדין כולה להתקבל קלושים מאוד. "הערעור מגיע כתוצאה של קביעת רמת המהימנות של הנאשם מול הקורבנות, ובעניין כזה, בית המשפט לערעורים לא מתערב", הסביר. "בעניין העונש, קשה יותר לדעת מה יעשה העליון, אבל לדעתי הוא לא יתערב, למרות דעת המיעוט של שבח, בשל העובדה שדעת הרוב מבטאת היטב את חומרת הדברים".


משה קצב, היום. "גם 4 שנים לא יצדיקו דחיית ביצוע" (צילום: AP)

 

בית המשפט העניק לקצב 45 ימים - כקבוע בחוק - להגיש ערעור שלאחר גזר דין, ועד אז יתעכב ביצוע עונשו. בתום 45 הימים האלה, הוא יתייצב לריצוי העונש, אלא אם יבקש מבית המשפט העליון לדחות את תחילת ביצועו ובית המשפט ייעתר. הסיכוי של קצב לקבל את אותה ארכה מיוחלת, כך מסביר גרוס, תלוי בשני גורמים: האחד הוא משך תקופת המאסר - ככל שהיא קצרה יותר כך נוטה העליון להיענות לבקשה, והשני הוא הסיכוי שהערעור יתקבל - ככל שהוא גדול יותר, כך גדל הסיכוי שבית המשפט יסכים לדחות את הביצוע.

 

החמרה? רק אם המדינה תערער

גרוס אומר כי לא אמור לעבור זמן רב בין מועד הגשת הערעור לעליון לתחילת הדיון בו. "בשל העומס, בית המשפט נותן קדימות למי שנמצאים במעצר או במאסר, אבל כשמדובר בעניין של איש ציבור, ובמיוחד בנשיא מדינה, בית המשפט צפוי לתת לכך קדימות", הוא מסביר. לדבריו, הסיכוי שקצב יזכה לבלות כאדם חופשי עד סיום הליך הערעור קטן ו"נוטה ללא". "7 שנים כמו במקרה של קצב, ואפילו 4 שנים, הן תקופה ארוכה מספיק שלא מצדיקה דחיית ביצוע", אמר.


סיכויי הערעור ישפיעו על סיכויי הדחייה. קצב במחוזי (צילום: ירון ברנר)

 

ומה בדבר החמרה בעונש? "זה יכול לקרות רק אם המדינה תגיש ערעור מקביל מצדה על קולת העונש, צעד שהיא רשאית לעשות", הסביר גרוס, אך ציין כי הסיכויים לכך קלושים.

 

עורכת הדין דבורה חן, המשנה לפרקליט המדינה לשעבר, מסכימה עם גרוס כי במבחן המהימנות בית המשפט העליון אינו

נוטה להתערב, אך הסבירה כי היא אינה מבטלת את סיכויי קצב בערעור על משך המאסר, במיוחד לנוכח דעת המיעוט של השופטת יהודית שבח. "ייתכן שתהיה לה השפעה", אמרה, "צריך לזכור שהיו מקרים שבהם אותה דעת מיעוט הפכה לדעת רוב בבית המשפט העליון".

 

כמו גרוס, חן מעריכה שהערעור יישמע בהקדם ויקבל קדימות מבית המשפט, אבל בכל הנוגע לסיכויי קצב לקבל דחייה בתחילת ביצוע העונש היא נחרצת פחות: "לרוב זה תלוי בסוג העבירות. אברהם הירשזון קיבל את המעמד הזה, יש מקרים כאלה וכאלה, אך קשה לומר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
גרוס. "מאמין שהעליון לא יתערב בעונש"
צילום: צביקה טישלר
קצב. 45 יום לביצוע העונש
צילום: עידו ארז
בית המשפט העליון. עכשיו תורו
צילום: חיים צח
מומלצים