שתף קטע נבחר

מונה חדש יביא לחיסכון של 20% בצריכת החשמל

לפי תוכנית חדשה של רשות החשמל, עד 2014 יותקן בבתינו מונה חכם, שיאפשר לדעת בזמן אמת כמה חשמל אנחנו צורכים, כמה זה עולה לנו ואף לקבל התרעות בשעות בהן צריכת החשמל יקרה יותר. עבור המונה נצטרך לשלם עוד 10 שקלים בחודש, אך לפי ההערכות החיסכון בחשבון יגיע ל-10%-20%

 

המושג "התייעלות אנרגטית" היה עד כה בעיקר תיאורטי, אך מסמך מדיניות חדש שגובש ברשות החשמל, והוגש לאחרונה למשרד התשתיות, ממליץ לייעל את צריכת החשמל בישראל ולהפחית את גזי החממה - באמצעות מונים חכמים שיותקנו לכלל הצרכנים בישראל עד שנת 2014.

 

המונה החדש מהווה בשורה צרכנית של ממש: הוא יאפשר לכל אחד מאיתנו לדעת בזמן אמת כמה חשמל אנחנו צורכים, כמה זה עולה לנו, ואף לקבל התרעות בשעות בהן צריכת החשמל יקרה יותר. עד כה, פעל המונה רק בפיילוט בקרב 6,000 צרכני החשמל הגדולים במשק.

 

מסמך המדיניות, שפרטיו לא פורסמו עד כה, מתבסס על עבודה שבוצעה ברשות החשמל לפיה ניתן יהיה לייעל את משק החשמל בכ-6% ולחסוך בטווח הרחוק הרבה מאוד חשמל "מיותר". מהלך זה נעשה בהמשך לתוכנית הלאומית שאושרה לאחרונה בממשלה, בנוגע להפחתת גזי חממה.

 

כמה זה יעלה? מחיר המהלך עומד על פי החישובים על כ-3.1 מיליארד שקל, שיתפרשו על פני שלוש השנים הקרובות. מבחינת הצרכנים, מדובר בתוספת קבועה של 10.32 שקל לחודש (וכ-123 שקל בשנה).

 

עם זאת, ברשות מדגישים כי בטווח הרחוק המהלך יביא לחיסכון מתמשך והתייעלות הן בחשבונות החשמל הביתיים והן באופן ניהול משק החשמל. מנתוני הרשות עולה כי החיסכון לצרכנים הביתיים יעמוד על בין 10%-20% מחשבון החשמל. במונחי המשק, אגב, מדובר בחיסכון של כ-1.7 מיליארד שקל על פני העשור הקרוב וכ-7 מיליון טונות של גזי חממה בשנה.

 

מהלך זה הינו חלק ממהלך רחב יותר של היערכות משק החשמל ל"רשת חכמה". המהלך, במידה ויאומץ, יצריך שינויי חקיקה מתאימים, קביעה של מערך תעריפים חדש וכן תשתית לניצול הטכנולוגיה החדשה.

 

רשות החשמל: החוסכים יתומרצו כספית

איך עובד המונה? הצרכן הביתי יוכל לראות בזמן אמת, באמצעות התחברות לפורטל במחשב הביתי, כמה חשמל הוא צורך וגם לאפשר לחברת החשמל להפחית את הצריכה במתקן אחד מרכזי - מזגן למשל - בהסכמה מראש. "צרכן שייתן את ההסכמה שלו מראש להפחתה של חברת החשמל, גם יקבל על זה תמריץ כספי", מאשרים ברשות החשמל.

 

ברשות מציינים כי באפשרות המערכת החכמה להמליץ באילו שעות להפעיל מכשירים זוללי אנרגיה ולחסוך כסף ואף להתריע על בזבוז. כמו כן, המונה החכם צפוי לאפשר לחברת החשמל להסיט את הביקושים בשעות השיא ולחסוך בין היתר הגעה לבתי הלקוחות לצורך ניתוקים, שכן המערכת יכולה לנתק את הצרכן מרחוק. "כ-100 אלף ניתוקים מתבצעים בכל שנה על ידי חברת החשמל. העבודה הזו עולה כסף לחברת החשמל - ובסופו של דבר גם לציבור".

 

נכון להיום, כמעט ולא מותקנים מונים חכמים בישראל, פרט כאמור לקבוצת צרכנים מרכזיים דוגמת מתקני מקורות, מתקני ההתפלה, מפעלי ים המלח או קניונים גדולים. צרכנים אלו, אגב, אחראים לכ-53% מכלל צריכת החשמל במשק. בעזרת המונה החכם, צרכנים אלה יודעים כבר היום מה רמת הצריכה שלהם בזמן אמת, אך הצרכן הביתי לעומת זאת, מקבל את המידע באיחור של חודשיים - עם הגעת החשבון.

 

בשיחה עם ynet מדגישים ברשות החשמל כי מדובר במהלך שמטרתו גם לשדרג את משק החשמל, בהתאם למגמות העולמיות. "היום כבר לא מייצרים את המונים הפשוטים והלא חכמים. כל משקי החשמל המתקדמים בעולם עוברים למונים חכמים שמאפשרים גם לצרכן וגם לרשת לקבל מידע בזמן אמת על נתוני הצריכה - ובכך להפחית גם את ההשפעה על התחממות כדור הארץ".

 

עוד בהיבט הסביבתי, ברשות החשמל מציינים כי המערכת תאפשר חדירה גבוהה יותר של אנרגיות מתחדשות. "אנרגיות מתחדשות מתאפיינות מטבען בביזור על פני הרשת ובחוסר ודאות באשר למועד הזרמת האנרגיה לרשת.

 

"באמצעות המונה החכם, יוכל מנהל המערכת להציע לצרכנים תוכניות תעריפיות להפחתת הביקושים בעת שמתקני האנרגיה המתחדשת אינם מייצרים". ברשות מציינים כי מחקרים בינלאומיים מצאו שעצם התקנת המונים החכמים, מעוררת מודעות בקרב צרכנים ומפחיתה את הצריכה בשיעורים של בין 5%-15%.

 

מחברת החשמל נמסר בתגובה: "חברת החשמל הייתה שותפה לדיונים עם הרשות לעניינים ציבוריים חשמל ומשרד התשתיות הלאומיות בנושא המונה החכם. החברה נתנה ייעוץ מקצועי בכל הקשור להיבטים הטכנולוגיים והתפעוליים של הנושא. חברת החשמל נערכת לביצוע המיזם ומחכה לאישור השר".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: שיה אגוזי
המונה המוכר. מדינות אחרות כבר התקדמו לאחד חכם
צילום: שיה אגוזי
מומלצים