שתף קטע נבחר

מחקר ענק: מולטיויטמין לא מונע סרטן והתקפי לב

המחקר, בו השתתפו 180 אלף איש, מאשש את תוצאותיהם של מחקרים קודמים וקובע חד משמעית: אחוזי התמותה היו דומים בקרב מי שנטלו מולטיויטמין לבין אלו שלא. החוקרים: הדרך הטובה למניעת סרטן והתקף לב היא שמירה על אורח חיים בריא

חשבתם שנטילת מולטיויטמין מגנה עליכם מפני מסרטן ומחלות לב? לפי מחקר חדש ורחב היקף, שכלל למעלה מ-180 אלף איש, זה ממש לא כך. המחקר החדש פורסם בגליון החדש של כתב העת האמריקני לאפידמיולוגיה.

 

 

אחוזי התמותה: דומים בשתי הקבוצות

מספר מחקרים קטנים שנעשו בעבר כבר הראו כי ויטמינים מסויימים, אך לא מולטיויטמינים, עשויים להגן בפני מחלות לב וסרטן בהמשך החיים. עם זאת, המחקרים כללו אנשים שסבלו מתת תזונה ולא מבוגרים בריאים.

 

על פי ההמלצות המקובלות בישראל ובארצות הברית על רופא המשפחה לרשום מולטיויטמינים רק למטופלים הסובלים מבעיות תזונה, ולא לאלה הצורכים תזונה מאוזנת ואינם סובלים מבעיות ספיגה. עם זאת, כמחצית מהאמריקנים ממשיכים ליטול מולטיויטמינים

מתוך אמונה כי יש בהם סגולות ריפוי ומניעת מחלות. 

 

במחקר החדש נבדקו הרגלי נטילת הויטמינים של למעלה מ-82 אלף גברים וכמאה אלף נשים, שגילם הממוצע 60 שנים. הנבדקים חולקו לשתי קבוצות: אלה שנוטלים מולטיויטמינים ואלה שאינם. במהלך 11 שנות המחקר בדקו החוקרים כמה מהם הלכו לעולמם ומהן סיבות התמותה.

 

מהמחקר עלה כי 6% מהנבדקים, הן אלה הנוטלים מולטיויטמינים והן אלה שאינם, מתו ממחלות לב. כ-5% בשתי הקבוצות מתו ממחלת הסרטן ו-4% מתו מסיבות אחרות. בסך הכל הלכו לעולמם 29 אלף גברים ונשים.

  

מתוצאות המחקר לא עלה כי נטילת מולטיויטמינים הפחיתה את שיעור התמותה מסרטני הריאות,

המעי הגס, פי הטבעת, הערמונית או סרטן השד. נטילת מולטיויטמינים גם לא הפחיתה את שיעור התמותה ממחלות לב. עם זאת, החוקרים לא מצאו כי נטילת המולטיויטמינים הזיקה בריאותית לנחקרים.

 

החוקרים ציינו כי מחקרם אינו מראה כי ויטמינים אינם משפיעים על הסיכון ללקות בסרטן או במחלות לב. עם זאת הוסיפו כי הדרך הטובה ביותר להפחית את הסיכון לסרטן ומחלות לב היא להקפיד על אורח חיים בריא, הכולל פעילות גופנית ותזונה מאוזנת.

 

המחקר: אישש תוצאות מחקרים קודמים

המחקר הנוכחי אינו הראשון שמצא כי נטילת מולטיויטמינים אינה מונעת סרטן ומחלות לב. בשנת 2009 פורסם מחקר בכתב העת Archives of Internal Medicine ובו ממצאים דומים. במחקר נכללו 161,808 נשים מגיל המעבר ומעלה. כ-42 אחוז מהנשים בגילאי 50 ומעלה שהשתתפו בו דיווחו על שימוש קבוע במולטיווימינים. המחקר, שנמשך כשמונה שנים, גילה כי מספר הנשים שלקו במחלות סרטן לב וכלי דם היה דומה הן בקרב אלה שנטלו מולטיוויטמינים והן מבין אלה שלא נטלו: 9,619 מהנשים שנבדקו לקו בסרטני השד, ריאות, שחלות, מעי גס וקיבה. 8,751 נשים לקו בהתקף לב או שבץ מוחי. 9,865 נשים מתו במהלך תקופת המחקר.

 

מחקר רחב היקף נוסף, שפורסם בשנת 2008 וכלל 77 אלף איש, גילה כי ויטמין E מגביר את הסיכון ללקות בסרטן הריאות. מחקרים קודמים כבר מצאו קשר בין ויטמין זה לסרטן: שיעור התמותה אצל אלו שנטלו כמויות גדולות של הוויטמין היה גבוה ב-5% משל אלו שנטלו מינונים רגילים של הוויטמין.

 

על פי נתוני משרד הבריאות כחמישית מהישראלים נוטלים תוספי תזונה. בקרב נשים שיעור הנוטלות תוספי תזונה גבוה פי 2.5 מאשר בקרב גברים. בשנים האחרונות נצפית מגמת עלייה בשימוש בתוספים עם הגיל: בקרב גילאי 25-35 דיווחו 17% מהנשאלים על צריכת תוספי תזונה, בעוד שבקרב בני 55-64 דיווחו יותר מ-30% על שימוש בתוספים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מולטיויטמינים. החוקרים מצאו כי לא גורמים לנזק
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים