שתף קטע נבחר

ניצחון ירוק: חומר האזבסט יוצא משימוש בארץ

הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק האוסרת על שימוש וייצור של החומר המסרטן. על פי החוק, בתוך מספר שנים יפונה האזבסט ברחבי המדינה לאתרי פסולים ייעודיים

הישג למשרד להגנת הסביבה ולארגונים הירוקים - האזבסט יוצא משימוש: מליאת הכנסת אישרה אמש (יום ב') פה אחד בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק האוסרת על שימוש וייצור אזבסט בארץ.

 

 

במשרד להגנת הסביבה, עמותת אדם טבע ודין והעמותה למען איכות סביבה וחיים בנהריה, שקידמו את החוק, מרוצים מאוד מאישורו וכעת מקווים שיביא לסיום השימוש בחומר המסרטן.


מצבור אזבסט בנהריה (צילום: באדיבות "אזרחים למען איכות חיים בנהריה")

 

מלבד האיסור משימו וייצור אזבסט, קובע החוק כי בתוך שנים ספורות יפונה כל החומר ברחבי המדינה לאתרי פסולת ייעודיים.

 

רובו של החומר המסרטן הגיע ממפעל "איתנית", שפעל סמוך לחופה הצפוני של נהריה במשך כ-45 שנה, וסיפק לוחות אזבסט לבנייה באזור. ככל שחלפו השנים נהרסו מבנים רבים שהכילו לוחות אזבסט, והחומר הושלך בשטחים פתוחים.

 

לאחר סגירת המפעל התברר כי שטחים רבים באזור נהריה והגליל המערבי מזוהמים, ובשנת 2005 הכריז השר לאיכות הסביבה דאז, שלום שמחון, על נהריה והגליל המערבי כאזור מוכה אזבסט.

 

"החוק מחייב את המדינה לשאת באחריות"

בעקבות זאת, במסגרת החוק, יחויבו החברות הפרטיות שייצרו אזבסט, ובראשן מפעל "איתנית" לשלם סכום של עד 150 מיליון שקל לקרן מיוחדת שתבטיח את ניקוי אזור הגליל המערבי מהמפגע. המדינה והרשויות המקומיות יישאו ביתרת המימון.

 

כבר לפני אישור החוק החל המשרד להגנת הסביבה לטפל בשאריות האזבסט המזהמות את השטחים הפתוחים בנהריה ובגליל המערבי במשך שנים ומעמידות בסכנה בריאותית חמורה את תושבי האזור שנאלצו לשאוף את סיבי החומר המסרטן.

 

לפני כשלוש שנים הגישה העמותה אדם טבע ודין והעמותה למען איכות סביבה וחיים בנהריה עתירה מינהלית לבית המשפט המחוזי בחיפה בשל היעדר טיפול במפגעי אזבסט הפזורים ברחבי העיר. נציגי העמותות טענו כי סיבי החומר מהווים סכנה בריאותית קשה לתושבי נהריה ולמבקרים בה.

 

בעקבות העתירה דרש בית המשפט כי תוכן תוכנית להסרת המפגעים, לרבות מקורות מימון. שלשום, לאחר דיונים רבים בבית המשפט וגיבושה של תכנית מקיפה לסילוק האזבסט, החל השלב הראשון ביישום ובעקבות זאת, הסכימה עמותת אדם טבע ודין למחוק את העתירה.

 

מנכ"ל העמותה, עו"ד עמית ברכה, הביע סיפוק מאישור החוק בכנסת ובירך את השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, על קידומו ועל יישום השלב הראשון בתכנית הניקוי. "אחרי שנים של מאבק, אנו רואים שהמאמצים נשאו פרי והובילו לכדי פרויקט מקיף לניקוי הגליל מאזבסט ולחוק שאוסר את המשך השימוש בחומר המסרטן ומחייב את המדינה, את הרשויות המקומיות ואת החברה שייצרה את האזבסט לשאת באחריות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פינוי אזבסט
צילום: גדי קבלו
שנים של מאבק
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים