שתף קטע נבחר

עצומת רופאים בפייסבוק: אמרו לא לשר"פ

ניצוצות של מרד בהסתדרות הרפואית? קבוצת רופאים שמתנגדים ליוזמת סגן שר הבריאות וראש הממשלה לשר"פ פתחה קבוצה בפייסבוק בשם, שר"פ - אפשר למות מזה, שקוראת לרופאים לחתום נגד העניין. "השר"פ נוגע לקבוצה מצומצמת של רופאים בכירים, לא לרופאים בקהילה, או למתמחים או מומחים צעירים", טוען יוזם המכתב

אחרי שנשמעו עמדותיהם של כל השחקנים המרכזיים במערכת הבריאות בנושא שירותי הרפואה הפרטיים (שר"פ) בבתי החולים, הגיע תור הרופאים: בימים אלו מתארגנת עצומה של רופאים הקוראים להסתדרות הרפואית להסיר את נושא השר"פ מהמשא ומתן, משום שמדובר בנושא רחב המחייב דיון ציבורי.

 

הפצת המכתב לרופאים החל אמש (מוצ"ש) ועד כה חתמו עליו בודדים, אולם ההערכה היא שהוא יסחוף עוד רופאים רבים ויהווה משקל נגד לקולות שנשמעו בהסתדרות הרפואית בעד השר"פ. במסגרת היוזמה, נפתחה קבוצת הפייסבוק נגד השר"פ, שנקראת - שר"פ - אפשר למות מזה

 

"אם השר"פ יהיה ההישג היחידי רופאים יהיו מתוסכלים"

"לצערי אני לא חושב שנראה מרד של רופאים נגד ההסכם, כמו שהיה בשביתת העובדים הסוציאליים, אבל אני בטוח שאם השר"פ יהיה ההישג היחידי הרבה רופאים יהיו מתוסכלים. זה לא מיטיב את מצבם של רוב הרופאים, לא כולם מרוויחים ישירות אבל אולי חושבים שזה הפתרון הריאלי היחיד", אומר ד"ר דני פילק, ממפיצי המכתב, רופא וחבר הנהלת מרכז אדווה.

 

במכתב שכותרתו "תמיכה במאבק ההסתדרות הרפואית למען הרפואה הציבורית; הסתייגות מהשר"פ כיעד", נכתב כי "גורמים בממשלה מבקשים להסיט את הדיון ולהימנע מפתרונות אמיתיים, ומציעים במקום זאת את הכללת שר"פ בבתי החולים הציבוריים. אנחנו, כחברי הר"י, סבורים כי הכנסת שר"פ לבתי חולים הציבוריים תפגע קשות במערכת הבריאות הציבורית כולה. לכל הפחות אפשר לומר שיעד זה שרוי במחלוקת עמוקה, והדבר רק מחזק את דעתנו כי אסור שהשר"פ יהיה חלק מיעדי המאבק הנוכחי. אנו פונים אליכם להפריד בין המאבק הנוכחי לבין דיון ציבורי על סוגיית השר"פ".

 

"השר"פ נוגע לקבוצה מצומצמת של רופאים בכירים"

פרט לד"ר פילק, יזם את המכתב גם ד"ר נדב דוידוביץ' מומחה לבריאות הציבור מאוניברסיטת בן-גוריון. "המטרה שלנו", אומר דוידוביץ' ל-ynet, "היא שההסתדרות הרפואית תוריד את הנושא מהמשא ומתן. אני אישית מתנגד לשר"פ, אך יש בין החותמים גם רופאים שלא מתנגדים אבל חושבים שהדיון לא צריך להתקיים במסגרת המשא ומתן. השר"פ נוגע לקבוצה מצומצמת של רופאים בכירים, רובם מנתחים או מבצעים פעולות פולשניות בבתי החולים. הוא לא נוגע לרופאים בקהילה, או למתמחים או מומחים צעירים".

 

ד"ר פילק מתנגד אישית לשר"פ ומסביר: "אני לא חושב שזה מה שיפתור את מצבה העגום של מערכת הבריאות הציבורית, את הפערים בין מרכז ופריפריה, או נושא השכר ואת תנאי העבודה. לצורך כך יש לחלק את הכספים הציבוריים בצורה אחרת. השר"פ הוא ניסיון להתמודד עם בעיה אמיתית בדרך לא נכונה".

 

בהסתדרות הרפואית מנסים בימים האחרונים להתנער מהעובדה שאכן העלו בין הדרישות שלהם את נושא השר"פ וטוענים שמדובר בספין של האוצר וכי כוונתם היתה לאפשר לתושבי הפריפריה לנצל את הביטוחים המשלימים שלהם בממסגרת בתי החולים קרובים למקום מגוריהם ולא רק באסותא או במדיקל סנטר, שבמרכז הארץ.

 

ד"ר לאוניד אידלמן יו"ר ההסתדרות הרפואית ציין כי אינו מכיר את מכתב הרופאים: "הדגשנו בפני כל הרופאים שהשר"פ הוא לא יעד שלנו. זה יצא מכל פרופורציה. אין לנו שום כוונה להיאבק על זה. הנושא הוצג אך לא היה נושא מרכזי אף פעם. לא בשביל הנושא הזה יצאנו למאבק", אמר.

 

שירותי רפואה פרטיים ניתנים כיום במסגרת בתי החולים המופעלים על ידי עמותות בהם הדסה ושערי צדק בירושלים וכן בבתי החולים הפרטיים אסותא, הרצליה מדיקל סנטר ואלישע. מדובר על תשלום נוסף, פרטי או במסגרת ביטוחים משלימים, עבור שירותים כמו בחירת מנתח ומתן חוות דעת שנייה.

 

הנושא השנוי במחלוקת הוצג על ידי תומכיו, ובראשם סגן השר ליצמן, כדרך להשאיר את הרופאים הבכירים בבתי החולים ולמנוע מהם לרוץ כבר בשעה 3 בצהריים כדי לבצע ניתוחים פרטיים. המתנגדים טוענים כי מדובר ב"מדרון חלקלק" שעלול לרוקן את מערכת הבריאות הציבורית מתוכן, תוך עשיית שימוש בתשתיות ציבוריות לצורך מתן שירות פרטי.

 

השר"פ יצר קואליציה בלתי אפשרית בין משרד האוצר לארגוני זכויות וכללית כולם טוענים כי השירות רק יגדיל את ההוצאה הפרטית על בריאות, שמהווה כיום בישראל 43% מכלל ההוצאה הלאומית על בריאות והוא אחד הגבוהים בעולם המערבי  

 

גם במשרד האוצר מתנגדים נחרצות לנושא השר"פ, ושר האוצר יובל שטייניץ אף אמר אתמול (ו') כי "יש לנו מערכת ציבורית טובה. אנו לא רוצים לראות מערכת לעשירים ולעניים".

 

גם מנכ"ל שירותי בריאות כללית אלי דפס הזהיר אתמול כי השר"פ אולי נראה כמו פתרון ללא עלות, אך הציבור יהיה זה שישלם את מחירו. "השר"פ יביא לתוספת הוצאה של למעלה משני מיליארד שקלים מכיסם הפרטי של האזרחים", הזהיר. "הפעלת שר"פ תגרום להרס מערכת הבריאות הציבורית ולפגיעה קשה בשכבות החלשות".

 

הפעלת השר"פ נאסרה על ידי היועץ המשפטי לממשלה בשנת 2002 ופעם נוספת על ידי בג"ץ ב-2009, אך סגן השר ליצמן הבהיר אתמול כי יפעל באופן חוקי. בהודעה של משרד הבריאות צויין כי לפי החלטת בג"ץ בסמכות הממשלה להתקין תקנות לנושא הפעלת שר"פ.

 

ההתמקדות בשירותי הרפואה הפרטית, מהם יוכלו להנות בעיקר הרופאים הבכירים, מטרידה גם את המתמחים. ד"ר ליאור פרל, מתמחה בבית חולים במרכז הארץ ומייסד עמותת "מרש"ם", המאגדת את המתמחים, אמר בנושא כי "אם בזה זה יסתכם אז תהיה בעיה. למתמחים יש מצוקות הרבה יותר אקוטיות במערכת הבריאות. מבחינת המתמחים זה רלבנטי רק בעקיפין, זה לא יפתור את בעיית התקנים במחלקות או השכר. נהיה מאד מאוכזבים אם זו תהיה פריצת הדרך שתעצור את מחאת הרופאים".

 

"ניסיון להסיט את תשומת הלב ממצוקת הרופאים ושכרם"

ח"כ ד"ר רחל אדטו (קדימה), יו"ר שדולת הבריאות בכנסת, הזהירה גם היא כי "העלאת נושא השר"פ כמזור לשביתת הרופאים הינו ספין תקשורתי מצד ראש הממשלה ומצד סגן שר הבריאות. בלב השביתה עומדים הרופאים המתמחים, הרופאים במחלקות הפנימיות, הרופאים במקצועות הנדרשים ומקביליהם, אשר שכרם אינו הולם את עבודתם הקשה. הכנסת השר"פ כלל אינו מתייחס אליהם מפני שהוא נותן מענה לקבוצת רופאים בכירים מצומצמת, העוסקת במקצועות כירורגיים בדרך כלל.

 

"רעיון השר"פ מוצא חן בעיני רה"מ כי בדרך של הסטה לכיוון זה הדבר מייתר לכאורה את צרכי הרופאים ומקטין את התקציב הנוסף, אותו תצטרך הממשלה להקצות לשכר הרופאים. הכנסת השר"פ לבתי החולים הציבוריים הינו צעד נכון לכשעצמו, אך עירובו ברגע זה והצגתו כפתרון לשביתת הרופאים הוא ניסיון להסיט את תשומת הלב הציבורית ממצוקת הרופאים ושכרם הלא הולם ולא הוגן". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לי קוברסקי
השר"פ לא מיטיב את מצבם של רוב הרופאים. ד"ר דני פילק
צילום: לי קוברסקי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים