שתף קטע נבחר

שר"פ - פשיטת רגל חברתית

ההצעה להרחיב את שירותי הרפואה הפרטית בבתי החולים הציבוריים היא מהלך ההפרטה הגדול ביותר שהתרחש פה זה שנים. רפואה לעשירים ורפואה לעניים לא תהיה רק סיסמה

במקביל לחידוש עיצומי הרופאים, נשמעים קולות - גם מתוך ההסתדרות הרפואית - הקוראים להרחיב את הסדר השר"פ (שרותי רפואה פרטית). במערכת הבריאות הציבורית בישראל יש כיום בעיות רבות. הפעלת השר"פ בכל בתי החולים הציבוריים במדינת ישראל לא רק שלא תתרום לפתרונן, אלא להיפך - היא עלולה רק להעצים ולהעמיק אותן.

 

הסדר השר"פ משמעותו מתן היתר לבחירת רופא בתשלום בתוך בתי החולים הציבוריים. הסדר זה קיים בבתי החולים בירושלים ובבתי החולים הפרטיים המהווים כ-10% מכלל מיטות האשפוז בישראל ועל סדר היום עומדת ההצעה להרחיב הסדר זה ולהחילו על כל בתי החולים הציבוריים. התניית חופש בחירה בתשלום, והעובדה שזה נעשה בבתי החולים הציבוריים - הופכות את הכוונה להרחיב את ההסדר הזה למהלך ההפרטה הגדול ביותר שהתרחש בישראל זה שנים.

 

התניית הזכות לבחור ברופא בתשלום (אם באופן ישיר או באמצעות ביטוח משלים) מייצרת שתי רמות של מערכות בריאות בתוך כותלי בית החולים הציבורי - לעניים ולעשירים. הזכות לבחור הופכת עד מהרה למנגנון לקיצור תור, וקיצור התור, שיושג באמצעות התשלום עבור שר"פ, יביא באופן טבעי להארכת תור לאלו שאין ביכולתם לשלם.

 

עם הרחבת הסדרי השר"פ ,ייקבע מועד ניתוחו של אדם קשיש לא בהתאם לחומרת מצבו, אלא בהתאם לעומק כיסו. חולה ציבורי הזקוק לניתוח יידחה, כדי שהחולה המשלם עבור שר"פ והזקוק לניתוח דומה יקבל את השירות באופן מיידי. התשלום עבור השר"פ עלול להתנות את עצם קבלת השירות. זו תהיה הדרך היחידה שבאמצעותה ניתן יהיה לקבל שירות רפואי במערכת הבריאות הציבורית בישראל. האם אלו הם פני הרפואה שאנו רוצים לעצב?

 

לאחרונה נשמעים קולות להסדרת שר"פ "שוויוני" באמצעות מנגנוני הביטוח המשלים, המבטחים כיום כ 75% מכלל האוכלוסייה, אולם אין טעות גדולה מזו: הביטוחים המשלימים מממנים כיום את בחירת הרופא רק במערכת האשפוז הפרטית ובבתי החולים הציבוריים בירושלים, המהווים כאמור כ-10% מכלל מיטות האשפוז הכללי בישראל. החלתו של הסדר זה על כלל המערכת תחייב את תוכניות הביטוח המשלים להעלות במאות אחוזים את תשלומי הפרמיה כדי לכסות את הגידול הצפוי בהוצאות השר"פ.

 

אולי גם נבחר שופט בתשלום?

חמור מכך: הרחבת השר"פ והחלתו על כלל המערכת הציבורית, תחייב לגבות השתתפות עצמית עבור כל הליך כירורגי המתבצע במסגרת השר"פ. בסופו של תהליך ימצא עצמו החולה (ובעיקר הקשיש) משלם מאות שקלים בכל חודש כשהוא בריא ואלפי שקלים כשהוא חולה - וכל זאת מבלי שנקבל "גרם" אחד נוסף של בריאות. האם לכך ייקרא חיזוק הרפואה הציבורית?

 

מתן היתר לבחירת רופא בבתי חולים הציבוריים עשוי להוות תקדים שיגרוף גם מערכות חברתיות אחרות למתווה קלוקל זה של הפרטת כל השירותים החברתיים; שהרי אותם טיעונים התקפים להגנת הזכות לבחור רופא, עשויים להיות תקפים גם בהקשר לבחירת מורה בתשלום, בחירת שוטר בתשלום ואולי גם בחירת שופט תמורת תשלום.

 

הדרישה לשר"פ תמוהה גם על רקע טענות צודקות של ההסתדרות הרפואית לקדם את הרפואה הציבורית ולשפר את תנאי ההשתכרות של הרופאים המתמחים. כיצד שר"פ מקדם את הרפואה הציבורית, כאשר כל כולו ממומן מכיסו הפרטי של החולה? הכיצד הוא מקדם את שכרם של המתמחים, כאשר כל כולו נועד לרופאים הבכירים? צודקים אותם רופאים חברי ההסתדרות הרפואית שיצאו במכתב פומבי שלא לכלול את נושא השר"פ במאבק.

 

בחברה הישראלית שבה הפערים החברתיים שוברים שיאים, הרחבת השר"פ עשויה להביא לעליית מדרגה נוספת בהרחבת פערים אלו. הסיסמה העממית של רפואה לעשירים ורפואה לעניים תהיה - במקרה של הכנסת השר"פ - לא רק סיסמה, אלא מציאות עגומה ופשיטת רגל חברתית. השביתה המתמשכת של הרופאים מחייבת טיפול מיידי, אולם השר"פ איננו הדרך לטיפול בבעיותיה של המערכת.

 

פרופ' גבי בן נון, המחלקה לניהול מערכות בריאות, אוניברסיטת בן גוריון 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאבק על פני הרפואה הציבורית
צילום: אליעד לוי
מתווה קלוקל. פרופ' גבי בן נון
מומלצים