שתף קטע נבחר

לחץ על נתניהו: "הקוורטט עשוי להכיר בפלסטין"

כינוס הרביעייה נדחה, אבל דיפלומטים אמריקנים ואירופים מזהירים כי אם ראש הממשלה לא יציג יוזמה מדינית חדשה, המעצמות עשויות להכיר לראשונה במדינה פלסטינית בגבולות 1967, עם מזרח ירושלים כבירתה. "מצפים מארה"ב לפעול"

ראש הממשלה קיבל מרווח נשימה בעקבות ביטול כינוס הקוורטט בשבוע שעבר, אבל אחרי החג הלחץ עליו מהמערב צפוי להתחדש - וביתר שאת. דיפלומטים אמריקנים ואירופים הזהירו כי אם בנימין נתניהו לא יציג יוזמה מדינית חדשה, המעצמות עשויות לראשונה להכיר במדינה פלסטינית בגבולות 1967, עם מזרח ירושלים כבירתה - אחרי שרבות ממדינות דרום-אמריקה כבר הכירו ב"פלסטין".

 

 

ב"לוס אנג'לס טיימס", שדיווח על כך, נכתב כי נתניהו נמצא תחת לחץ גובר והולך להציג תוכנית חדשה להוצאת המשא ומתן הישראלי-פלסטיני מהקיפאון שהוא שרוי בו. הדיפלומטים מאמינים כי חברות הקוורטט - ארצות-הברית, רוסיה, האיחוד האירופי והאו"ם - עשויות לבחור להוציא את תהליך השלום לדרך בעזרתן, אם יראו שנתניהו אינו לוקח את היוזמה לידיו.

 

"על פי האופן בו הדברים מתקדמים, הישראלים עומדים בפני לחץ מסוים", אמר דיפלומט מערבי שנמצא בארץ. "אנשים מתחילים לצפות מארצות-הברית לפעולה מסוימת". מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, רמזה כבר בשבוע שעבר כי ארצות-הברית לא מתכוונת לצפות בצד בכישלון התהליך - ועשויה להתערב ולכפות על הצדדים פשרות.

 

"האינטרסים והערכים האמריקניים הבסיסיים לא השתנו, וזה כולל מרדף מחודש אחר שלום ערבי-ישראלי כולל", אמרה קלינטון ב"פורום העולמי ארה"ב-האיסלאם". היא הדגישה כי פתרון של שתי מדינות יסלול את הדרך להגשמת השאיפות של שני העמים והבהירה: "בעוד שזו אמת מוסכמת שרק הצדדים עצמם יכולים לקבל את ההחלטות הקשות למען השלום, אין שום תחליף למנהיגות אמריקנית מתמשכת ופעילה, ואני והנשיא מחויבים לכך".

 

אתמול אמר אבו מאזן בשורת ראיונות לתקשורת כי יכריז על ממשלה חדשה תוך שבוע - ואולי היא תהיה הממשלה הראשונה של המדינה הפלסטינית. "אני סומך על אובמה, שאמר כי הוא רוצה לראות מדינה פלסטינית עד ספטמבר, התאריך אותה הציב גם הקוורטט", אמר הנשיא הפלסטיני. הוא הדגיש כי לא יסכים לנוכחות צבאית ישראלית במדינה שתוקם.

 

נתניהו, ששוחח אתמול עם אובמה והודה לו על אישור התקציב למערכת כיפת ברזל, צפוי לשאת נאום מדיני בפני הקונגרס האמריקני בחודש הבא. "מעמד זה הוא הזדמנות להציג עקרונות מדיניים וביטחוניים, לאור השינויים הדרמטיים באזורנו ולאור צרכי הביטחון והאינטרסים הלאומיים להבטיח את עתידנו בשלום וביטחון", הסביר בישיבת הממשלה האחרונה.

 

ארה"ב דחתה בשבוע שעבר את מפגש הקוורטט בברלין, בו היו החברות ברביעייה אמורות לדון ביוזמה מדינית אירופית, שוושינגטון ככל הנראה הסתייגה ממנה. שיחות השלום בין ישראל לפלסטינים חודשו בספטמבר האחרון, אך הופסקו תוך זמן קצר בעקבות חידוש הבנייה בהתנחלויות - אחרי עשרה חודשים של הקפאה. בחודשים האחרונים גובר בירושלים החשש שבספטמבר הקרוב יכיר האו"ם במדינה פלסטינית עצמאית.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו ואבו מאזן. השיחות יתחדשו?
צילום: AFP
קלינטון. רודפת אחר שלום
צילום: AP
מומלצים