שתף קטע נבחר

הקשיים של מארגני המשט לעזה

בישראל מעריכים כי המאמצים הדיפלומטיים המושקעים נושאים פרי: "משט החירות 2" יתעכב בשל קשיי המארגנים לחכור ספינות ולקבל רישיונות עגינה בים התיכון

מארגני "משט החירות 2", שאמור לפרוץ את הסגר הימי על עזה, נתקלים לאחרונה במכשולים לוגיסטיים ודיפלומטיים ניכרים, וייאלצו ככל הנראה לדחות אותו בכמה שבועות. המארגנים תכננו תחילה להוציא את המשט הגדול ב-30 במאי, יום השנה לאירועי הדמים על המרמרה, אולם כבר עתה ברור כי הוא יידחה, ובישראל מעריכים כי בסופו של דבר ייצא המשט רק באמצע יוני.

 

ישראל משקיעה מאמצים דיפלומטיים ואחרים בניסיון להקשות על מארגני המשט להוציאו אל הפועל. כתוצאה מכך, מארגני המשט מתקשים לקנות או לחכור ספינות שישתתפו בו ולקבל רישיונות עגינה בנמלים במדינות הים התיכון לצורך התארגנות ליציאה. בנוסף לכך יצאו כמה אישים אירופיים בהצהרות נגד המשט במועצת הביטחון של האו"ם, בטענה כי הוא לא נחוץ.

 

הצהרות אלה יוצרות קושי נוסף למארגני המשט, שבכוונתם להוציא לים 15 ספינות ועליהן בין 800 ל-1,000 פעילים. בישראל מעריכים, כי מסיבות אלה נאלצים כעת מארגני המשט לדחות את הפלגתו בכמה שבועות - במקום לצאת לכיוון עזה בסוף מאי, ביום השנה למשט האחרון, מתוכנן כעת המשט לצאת לדרכו באמצע יוני.


משקיעים מאמצים דיפלומטיים (צילום: AP) 

 

סיבה נוספת לדחייה היא רצונו של ארגון ה-IHH הטורקי להימנע מסיבוכים בינלאומיים לפני הבחירות הכלליות בטורקיה, שייערכו באמצע יוני השנה, והרצון של הארגון להתמקד בסיוע ההומאניטארי שהם מושיטים לנפגעי ההתקוממות בלוב.

 

בעזה נלחמים באיסור השיט

במקביל מנסים חמאס ו"פעילי שלום" זרים השוהים בעזה, להשיק בימים אלה מבצע תעמולתי-ימי משלהם. מבצע זה נועד לגייס את דעת הקהל הבינלאומית כדי שתלחץ על ישראל להסיר מרכיב אחר של הסגר הימי על הרצועה:

 האיסור על סירות וספינות של דייגים פלסטינים להתרחק יותר מ-3 מיילים ימיים (5.4 ק"מ) מהחוף.

 

מגבלת מרחק זו אמורה למנוע מצב שבו יוכלו ספינות גדולות המובילות נשק לעזה מאיראן, סוריה או לבנון לפרוק את מטענן בלב ים, בנקודת מפגש הרחק מהחוף, באופן המאפשר לסירות וספינות הדיג העזתיות להשיט אותו לחופי הרצועה. בכמה מקרים בעבר השליכו ספינות סוחר שנשכרו על-ידי איראן וחיזבאללה את מטעני הנשק לים מחוברים למכלי ציפה או אבובים מלאי אוויר.

 

המטענים עצמם היו שקועים מתחת למים באופן שחיל הים לא יכול היה להבחין בהם אך הדייגים שידעו את מיקומם המשוער של המטענים הבחינו במצופים, התחברו אליהם וגררו אותם לחוף. מסיבה זו חיל הים אינו מתיר כיום לדייגי עזה לצאת ללב ים לעומק של יותר מ-3 מייל ימי מהחוף. הדייגים העזתים טוענים כי במרחק כה קטן מהחוף כמות הדגה מוגבלת וגם אין ביכולתם לדוג דגי מעמקים.

 

כדי לשבור מגבלה זו הציעו הפעילים הזרים השוהים בעזה לממשל חמאס להוציא מנמל עזה עשרות סירות וספינות דיג שינסו להפליג ללב ים ויתעמתו עם ספינות חיל הים הישראלי שינסו לעצור בעדם. הפעילים הזרים גם מתכננים להפליג ביאכטה, "אוליבייה" שמה, שתלווה את סירות הדייגים העזתים ותתעד את עימותיהם עם ספינות חיל הים הישראלי ותפיץ את הצילומים והתיאורים לתקשורת העולמית.

 

הרוח החיה ביוזמת "משט הדייגים העזתים" היה הפעיל איטלקי ויטוריו אריגוני שנרצח ברצועה בידי קבוצה של קיצוניים אסלאמיים הפועלים ברוח משנתם של בן לאדן והג'האד העולמי. "משט הדייגים" הראשון בליווי יאכטת המעקב אמור היה לצאת מחופי עזה השבוע, אולם מסיבה לא ברורה נמלכו המארגנים בדעתם והספינות לא יצאו בהמוניהם מעזה לים.

 

בישראל מעריכים כי בימים הקרובים ייעשה ניסיון נוסף. בעקבות התייעצויות והערכות מצב שהתקיימו בימים האחרונים במטכ"ל נערך חיל הים לפעולה באופן שיסכל את כוונת המארגנים לשבור את הסגר אך בה בשעה ימנע ניצול האירוע לצרכי תעמולה אנטי-ישראלית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המרמרה. תשוב לאזור?
צילום: AFP
הפעיל האיטלקי שנרצח עם הנייה
צילום: EPA
מומלצים