שתף קטע נבחר

למה קשישים סובלים מנפילות תכופות - ואיך למנוע

נפילות בבית או ברחוב הן גורם שכיח לפציעה ואפילו לתמותה אצל קשישים. מבחירה בנעליים המתאימות, דרך פתירת סודוקו ועד תרגול טאי צ'י - איך מזהים הפרעות בהליכה, ומה אפשר לעשות כדי להגן על הקשיש מנפילה?

בניגוד למה שהיה נהוג לחשוב בעבר, הליכה אינה פעולה אוטומטית, אלא דורשת ניצול תפקודים עילאיים של המוח. שכיחותן של הפרעות הליכה עולה עם הגיל ומהווה סמן ביולוגי להתפתחות של מחלות שונות, כגון מחלות לב, מחלות כלי דם במוח, מחלות ניווניות עצביות כגון פרקינסון, אירוע מוחי, מחלות חוט השדרה, שברים בגפיים, שבר בפיקת הברך, דלקת פרקים, דמנציה ועוד.

 

 

בגיל 60, כ-85% מהאנשים הולכים בתבנית נורמלית ואילו בגיל 85 ומעלה רק 20% הולכים בתבנית נורמלית. הפרעות הליכה מעלות את הסיכון לנפילות - הסיבה החמישית לתמותה בגיל השלישי.

 

ארבעה מרכיבים נדרשים ליציבות ושיווי משקל: עיבוד קוגניטיבי, תהליכים ביומכניים, תהליכים תחושתיים ואוריינטציה במרחב. כל אלה מסייעים ליכולת שלנו לזוז מנקודה לנקודה ולהתקדם במרחב ולמיומנות להתגבר על מכשולים בתוואי הדרך.

 

ההליכה קשורה בכוח שרירים, בגמישות מפרקים ועוד, אולם כדי לללכת בפועל אנו זקוקים למשאבים קוגניטיביים, ואלה משתנים בהתאם לגיל. ככל שאנו מזדקנים, נפח המוח שלנו קטן ועמו חלה נסיגה ביכולות החשיבה.

 

יכולות אלה כוללות את מהירות התגובה, מהירות העיבוד של מידע חדש, כושר למידה, קשב וריכוז, התמודדות עם הסחה ורעש, יכולת אומדן מרחקים, שליטה בגפיים, יכולת ניווט (במיוחד בסביבה עם מכשולים), כושר קבלת החלטות, תפיסה מרחבית, מצב מנטלי, יכולת להעריך סיכונים ושמירה על מצב רוח תקין.

 

תפקודי ארגון וניהול נפגעים אף הם בשל הגיל, למשל כושר תכנון, יכולת ניטור שגיאות, יכולת עיכוב של גירויים "מפריעים" ולימוד מהיר של השטח, כולל תפיסה מרחבית. פגיעה במדדים אלו תפגע באופן ישיר בצורת ההליכה שלנו.

 

הפרעות ההליכה הנפוצות

  • הליכה זהירה: הליכה הססנית בדומה להליכה על קרח.

 

  • פחד מנפילה: פחד שיכול לגרום אפילו להימנעות מהליכה או להליכה איטית ולא פונקציונלית.

 

  • הליכה על בסיס רחב או צר: הליכה בפישוק רגליים או בצעדים צמודים יכולה להיות ביטוי למחלות של מערכת העצבים המרכזית על רקע ניווני או בעיות בכלי הדם.

 

  • הליכה פרקינסונית: הליכה בדשדוש רגליים, כמו הליכה בבוץ טובעני, ולסירוגין קיפאון בתנועות. צורה נוספת בקטגוריה זו היא הליכת מירוץ, כאשר האדם מתחיל לרוץ עם נטייה קדימה, זאת אומרת ריצה אחרי מרכז הכובד.


בחציית כביש יש להימנע מלשוחח בטלפון הסלולרי (צילום: shutterstock)

 

הטיפול: מריטלין ועד מציאות מדומה

בשני העשורים האחרונים חוקרת הרפואה לעומק את הפרעות ההליכה ומוצאת פתרונות לבעיה. טיפול תרופתי עשוי לכלול למשל מתן ריטלין לחיזוק הקשב והריכוז, טיפול בתרופות אנטי-דיכאוניות לשיפור המוטיבציה להליכה, טיפול בדמנציה ובהאטת הירידה הקוגניטיבית ועוד.

 

מלבד חיזוק השרירים, עבודה על שיווי המשקל וטווחי התנועה, פיזיותרפיה תעזור גם בהתאמת אביזרים להליכה, כגון מקל, הליכון, הליכון עם גלגלים וסד.

 

לא מעט טיפולי עזר יכולים גם הם להועיל. ניתן לתרגל את הקשיש באמצעות מכשיר הנותן מקצב שמיעתי להליכה ומשפר את מהירותה, תבניתה ובטיחותה. אפשר גם להשתמש בתוכנת מחשב בטכניקת מציאות מדומה ולהקרין במשקפיים מיוחדים הליכה בין מכשולים, שמאמנים את הקשיש ללכת בצורה בטוחה ולהתמודד עם בעיות בדרך.

 

מלבד כל אלו כדאי לדאוג לייעוץ בבית הקשיש ולדאוג להתאמות בביתו הקשורות בהגבהת השירותים, המיטה והכיסא, שיפור התאורה בדרך לשירותים, הרחבת הפתחים והתקנת ידיות ומאחזים במקומות הבעייתיים. 

 

איך להימנע מנפילות

  • הימנעו מריבוי משימות: בזמן ההליכה מומלץ שלא לבצע פעולה נוספת, למשל לחצות את הכביש ולשוחח בטלפון הסלולרי בו זמנית. כפל משימות דורש חלוקת קשב, מה שמוביל להסחת הדעת מההליכה ולהאטה, כיוון שמשאב הקשב "מוצף". במצב כזה הקשיש עלול לא להגיב למכונית המתקרבת אליו או לקבל החלטה שגויה באשר לזמן חציית הכביש. באותה מידה מומלץ לא לבצע שתי פעולות כשהולכים על מדרכה שעליה מכשולים שונים.

 

  • מכשירי עזר: לסובלים מהפרעה ביציבות ובשיווי המשקל רצוי להיעזר באביזרים כגון מקל או הליכון, מבלי להתבייש או לחשוש מתגובת הסביבה.

 

  • שיפור משאבי הקשב: חזקו את יכולת הקשב באמצעות אימון קוגניטיבי, למשל פתרון תשבצים, סודוקו וכו'.

 

  • תאורה: הקפידו להאיר את המסדרון בדרך לשירותים בלילה.

 

  • מבט סורק בהליכה: כדאי לשלב הסתכלות לאופק עם מבט לטווח של המטר הקרוב, כדי להימנע ממכשולים כמו מדרכות גבוהות, בורות במדרכה, עמודי חשמל או חפצים זרוקים בדרך.

 

  • נעליים נוחות: הימנעו מנעלי עקב המשפיעות על מרכז הכובד של הגוף, ומנעליים פתוחות המשפיעות על היציבות. בחרו בנעליים סגורות, ועדיף נעלי התעמלות.

 

  • ריקודים: ריקודים מיטיבים עם הכישורים הנדרשים להליכה - מצב רוח, יציבות, שרירים חזקים, שיווי משקל, גמישות ושיפור סבולת לב-ריאה.

 

  • תרגול: תרגלו הליכה על הליכון חשמלי בבית או בחדר הכושר, כדי לשפר את הכישורים הנדרשים להליכה..

 

  • טאי צ'י: תרגול טאי צ'י מחדד את הקשר שבין המוח, הגוף והתנועה. הטכניקה עוזרת לשילוב פרמטרים פסיכולוגיים (רגיעה והפגת מתחים), פרמטרים קוגניטיביים (קשב וריכוז) ופרמטרים ביו-מכניים ולחיזוק שיווי המשקל.

 

  • למידה: נסו פעילויות המחזקות את תפקודי הארגון והניהול, כמו לימוד גמרא, מדיטציה, לימוד נגינה, ולימוד שפה חדשה.

 

הכותב הוא רופא גריאטר במרכז הרפואי איכילוב בתל אביב ומנהל רפואי במכון לרפואת הקשיש בתל אביב.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקפידו להאיר את המסדרון בדרך לשירותים בלילה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים