שתף קטע נבחר

הדסה: הניסוי הישראלי שייתן תקווה לחולי ALS‬

לראשונה בישראל: חולים בניוון שרירים מסוג ALS יטופלו בבית החולים הדסה עין כרם בתאי גזע בוגרים, שמטרתם להאט את תהליך הניוון ואף לבלום אותו. מדובר בניסוי שיוכל להאריך את חייהם של מאות אלפים בעולם, כך מדווח "ידיעות אחרונות"

נכון להיום עומדת תוחלת החיים של חולי ניוון שרירים מסוג ALS על ‭5-3‬ שנים בלבד מרגע האבחון. רק אחוזים בודדים מהם "יאריכו ימים" - ויזכו לחיות כעשור. ניסוי פורץ דרך שיחל בימים הקרובים בבית החולים הדסה עין כרם נותן שביב של תקווה לחולים.

 

 

כיום יש בארה"ב ובאירופה כ‭100-‬ אלף חולים במחלה. בישראל סובלים ממנה כ‭700-‬ בני אדם, ביניהם גם איש העסקים דב לאוטמן. "לא ברור אם הניסוי יצליח‭,"‬ אמר לאוטמן, "אבל כמובן שאנו מקווים שכן‭."‬ הצלחה תהיה פריצת דרך עצומה, שכן כיום אין שום פתרון רפואי למחלה.

 

מדובר בניסוי הראשון בישראל שבמסגרתו ינסו הרופאים לטפל בחולים בעזרת "תאי גזע בוגרים".‬ מדובר בתאים שעדיין לא "התמיינו‭,"‬ ומסוגלים תיאורטית להפוך לסוגי תאים אחרים. הם מכונים בוגרים מכיוון שנלקחו מאדם בוגר.

 

במסגרת הניסוי ישאבו הרופאים תאי גזע בוגרים ממוח העצם של החולים עצמם. התאים יעברו טיפולים מעבדתיים שאמורים להאט ואף לבלום את הניוון ולאחר מכן יושתלו בחזרה בחולים.

 

עד היום קיבלו כעשר‬ חברות בלבד אישור מרשויות הבריאות המערביות לבצע ניסויים בבני אדם בטכנולוגיות המשלבות תאי גזע בוגרים.

 

את הניסוי יזמה חברת הביו-מד הישראלית "בריינסטורם" שבשליטת קבוצת ACC של איש העסקים חיים לייבוביץ‭.'‬ מי שיפקח על הניסוי הוא פרופ' דמיטריוס קרוסיס, אחד המומחים הגדולים בעולם בהזרקת תאי גזע לחולים.

 

השלב הבא של הניסוי צפוי להיערך בארצות הברית - שם הודיע מנהל המזון והתרופות, ‭,FDA‬ שיעניק לחברה הטבות משמעותיות כדי לתמוך בטכנולוגיה החדשנית.

 

"אישור משרד הבריאות לערוך את הניסוי הוא הישג חסר תקדים בעבור החברה ומנוף משמעותי לקראת העברת המחקר לארה"ב‭,"‬ אומר ד"ר אדריאן הראל, מנכ"ל "בריינסטורם" בפועל. "החברה גם תבחן את התאמת הטכנולוגיה לטיפולים במחלות נוספות כמו פרקינסון, טרשת נפוצה ועוד". 

 

ניסוי ה-‭:DOV‬ כך זה מתבצע

‭.1‬ דגימה: תאי גזע בוגרים נלקחים מחולה ALS ומבודדים במעבדה.

 

‭.2‬ טיפול: לתאים ניתן "קוקטייל חלבונים" שאמור להאט את המחלה.

 

‭.3‬ השבה: התאים המטופלים מושתלים בזריקה בחזרה לגופו של החולה.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תיאורטית מסוגלים להפוך לסוגי תאים אחרים. תאי גזע
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים